Στρατιωτικοί προς κυβέρνηση: Μην μας χειροκροτείτε, δώστε λύσεις στα προβλήματά μας

Ενώ η κυβέρνηση σπεύδει να οικειοποιηθεί επικοινωνιακά την παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων, που για μια ακόμη φορά καλούνται να καλύψουν την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, οι στρατιωτικοί την καλούν να αφήσει τα πυροτεχνήματα και να σκύψει πάνω από τα προβλήματά τους

Την ανεπάρκεια των κρατικού μηχανισμού και του ιδιωτικού τομέα (στην περίπτωση της Αττικής Οδού), επισημαίνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), επικρίνοντας την κυβέρνηση, με αφορμή την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για τον χιονιά, ότι έχει μετατρέψει τους στρατιωτικούς σε παιδιά για όλες τις δουλειές.

Ζητάει, μάλιστα, από την κυβέρνηση να απαιτήσει από την «Αττική Οδό» να πληρώσει για την τυχόν εγκληματική της αμέλεια και να καταβάλλουν αυτά που πρέπει να καταβάλλουν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εργάστηκαν για αυτήν.

Επισημαίνει, δε, ότι την ίδια ώρα, στο χιόνι, που ανοίγουν οι στρατιωτικοί για να περάσουν οι πολίτες και να τους απεγκλωβίσουν, είναι «θαμμένη η απλήρωτη νυχτερινή εργασία μας, η απλήρωτη υπερωριακή απασχόλησή μας, η μισθολογική αποκατάστασή μας, το ανθυγιεινό του λειτουργήματός μας, η ελπίδα ότι η Πολιτεία είναι μαζί μας».

Σε επιστολή της προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, η ΠΟΕΣ διαμαρτύρεται για ακόμη μία φορά για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ενέργεια που ξεφεύγει του σκοπού και του ρόλου τους, αυτή του απεγκλωβισμού πολιτών από τον σε εξέλιξη χιονιά. Ζητάει, δε, από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους, όχι να χειροκροτούν τα στελέχη των ΕΔ, αλλά να τους καταβάλλουν τα οφειλόμενα.

Στην επιστολή, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρουν: «Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε υπουργέ Άμυνας. Όταν τελειώσουν όλα αυτά, σας παρακαλούμε να μη μας χειροκροτήσετε. Το κάνατε στο παρελθόν. Μην το κάνετε άλλη μία φορά. Σιωπηρά δώστε την εντολή να δοθούν τα οφειλόμενα. Αυτά που εσείς μας οφείλετε. Αυτά που εμείς σας οφείλουμε σας τα δίνουμε απλόχερα. Κάντε το και εσείς. Μπορείτε; Ζητήστε από τους υπεύθυνους ιδιώτες που διαχειρίζονται τουλάχιστον την Αττική Οδό, να πληρώσουν για την τυχόν εγκληματική τους αμέλεια. Να καταβάλλουν αυτά που πρέπει να καταβάλλουν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εργάστηκαν για αυτούς. Μην παίζετε με την υπομονή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλα κάποτε εξαντλούνται».

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

«Ήταν απόγευμα Παρασκευής 21 Ιανουαρίου 2022 όταν, όπως τουλάχιστον διαφημίστηκε, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο.

Μετά, ο κ.Στυλιανίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι, όλοι οι φορείς θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και υπογράμμισε ότι το σύνολο του μηχανισμού, σε πλήρη επαγρύπνηση, θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική και τυχόν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας να επιλύονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και ‘Αμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Τρεις μόλις ημέρες αργότερα, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, τα πάντα στην Αττική παρέλυσαν. Το οδικό στολίδι της, η Αττική Οδός, για τη χρήση της οποίας κάθε ένας και κάθε μία πολίτης αυτής της χώρας καταβάλλει ένα ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό σε ιδιωτική εταιρεία στην οποία έχει παραχωρηθεί, έμελλε να γίνει τόπος πολύωρου εγκλωβισμού χιλιάδων οχημάτων και επιβατών. Μεγάλες οδικές αρτηρίες της Αττικής κατέστησαν απροσπέλαστες και ένα χάος επικρατούσε παντού.

Οι πολίτες ζήτησαν βοήθεια από τις πηγές που σε κάθε δύσκολη στιγμή απευθύνονται και επικαλούνται. Τον Θεό και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που από νωρίς είχαν τεθεί σε επιφυλακή, τελικώς κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, αφού αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος ότι ο κρατικός αλλά και ο ιδιωτικός μηχανισμός (στην περίπτωση της Αττικής Οδού) που εμπλέκεται πρωτίστως σε τέτοιου είδους καταστάσεις και όφειλε προληπτικά τουλάχιστον να λάβει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προς αποφυγή των δυσμενών συνεπειών, τα οποία διαφημίστηκαν κιόλας, αποδείχτηκε ανεπαρκής.

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, συνέδραμαν, με τη λήψη της εντολής, καθόλη τη διάρκεια της νύκτας και συνεχίζουν να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό συμπολιτών μας, τόσο επί της Αττικής Οδού, όσο και σε άλλους αυτοκινητόδρομους.

Για άλλη μία φορά, η ανεπάρκεια των κρατικών και ιδιωτικών φορέων που έχουν την ευθύνη της προστασίας του πολίτη, ωθεί την Πολιτεία να καταφύγει στην τελευταία, έσχατη και απέλπιδα λύση, αυτή της επέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων!

Αυτές τις στιγμές, που συνάνθρωποί μας κινδυνεύουν, πρωταρχικό μας μέλημα είναι να εκτελέσουμε τις διαταγές των ανωτέρων μας, ώστε να επιστρέψουν, οι εγκλωβισμένοι και δοκιμαζόμενοι συμπολίτες μας, ασφαλείς στα σπίτια τους, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι ούτε η αποστολή μας, ούτε ο ρόλος μας.

Θα το πράξουμε, ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές μας. Θα το πράξουμε κι ας απορούμε για το πού είναι το αρμόδιο και εκπαιδευμένο προς τούτο προσωπικό, πού είναι τα πολυπροβαλόμενα πανάκριβα ειδικά οχήματα που παρήλαυναν τις τελευταίες ημέρες από τις οθόνες των τηλεοράσεών μας.

Όμως, αξίζει να γνωρίζετε όλες και όλοι εσείς οι υπεύθυνες/οι, όλες και όλοι εσείς οι Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής οικογένειας, ότι την ίδια ώρα, στο χιόνι, που κάνουμε πέρα για να περάσετε, είναι θαμμένη η απλήρωτη νυχτερινή εργασία μας, η απλήρωτη υπερωριακή απασχόλησή μας, η μισθολογική αποκατάστασή μας, το ανθυγιεινό του λειτουργήματός μας, η ελπίδα ότι η Πολιτεία είναι μαζί μας».

 https://www.antinews.gr/action.read/ellada/stratiotikoi-pros-kubernisi-min-mas-xeirokroteite-doste-luseis-sta-problimata-mas/4.156091