Παρασκευή, Ιανουαρίου 14

Πόσο κινδυνεύουμε να μολυνθούμε ξανά από την Όμικρον – Πότε πιστεύεται ότι θα κλείσει ο κύκλος της

covid omicron

Για το αν έχουμε πιθανότητες να μολυνθούμε με τη μετάλλαξη Όμικρον ενώ έχουμε κολλήσει άλλες παραλλαγές του κορονοϊού τοποθετήθηκε o επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης σε συνέντευξή του στην ertnews.gr, ανέφερε ότι με βάση στοιχεία που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος με την Όμικρον σε σχέση με άλλες προηγούμενες παραλλαγές. Τόνισε, ακόμα, ότι θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους 1 με 2 μήνες για να κλείσει ο κύκλος της Όμικρον.

«Η καλύτερη εικόνα που έχουμε σχετικά με τις επαναμολύνσεις έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου το UK Health Security Agency κάνει μια μακροχρόνια μελέτη πάνω σε αυτά τα δεδομένα, παρατηρήθηκε λοιπόν ότι με την Όμικρον ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος και συγκεκριμένα έχει αναφερθεί κι ένας μικρός αριθμός περιστατικών όπου μολύνθηκαν για τρίτη φορά, όχι με το ίδιο στέλεχος, αλλά η Όμικρον ήταν η τρίτη τους επαναμόλυνση οπότε είναι κάτι το οποίο θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Έχουμε στοιχεία ότι για παράδειγμα κόλλησαν Άλφα, Δέλτα και Όμικρον» είπε αρχικά για το θέμα των επαναμολύνσεων.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για επαναμόλυνση μετά από Όμικρον εκ νέου με Όμικρον»
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για επαναμόλυνση μετά από Όμικρον εκ νέου με Όμικρον και γενικά οποιαδήποτε λοίμωξη συμβεί εντός 30 – 40 ημερών -μέχρι και 60 μέρες- από την αρχική λοίμωξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 40- 50 μέρες για να δείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση γιατί τα τεστ εξακολουθούν και βγαίνουν θετικά αρκετές μέρες ακόμα κι επειδή η Όμικρον είναι κάτι σχετικά φρέσκο δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα αυτό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2-3 μήνες για να μπορέσουμε να πούμε αν πρόκειται για Όμικρον πάνω στην Όμικρον».

«Mαζί με την Όμικρον αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν κι άλλες ιώσεις»
Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουμε να κάνουμε με ένα μαζικό φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, απάντησε αρνητικά, συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μαζί με την Όμικρον αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν κι άλλες ιώσεις. Οπότε εάν κάποιος πέρασε την Όμικρον και μετά από κάποιες ημέρες ξαναέχει συμπτώματα και πάει να κάνει για παράδειγμα μοριακό, το μοριακό βγαίνει θετικό από την προηγούμενη λοίμωξη Όμικρον ενώ τα συμπτώματα προέρχονται από κάποιον άλλον ιό. Οπότε θα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το τι λέμε και που το αποδίδουμε.

Πεζοί στο δρόμο
Η επαναλοίμωξη με Όμικρον έχει σίγουρα να κάνει με το γεγονός ότι η Όμικρον ξεφεύγει από την ανοσολογική απάντηση από προηγούμενα στελέχη. Αυτό είναι πολύ καλά καταγεγραμμένο οπότε σίγουρα σχετίζεται με αυτό».

Αναφορικά με την εξέλιξη της κατάστασης ο καθηγητής είπε ότι «μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο που προβλέπει απότομη μείωση των κρουσμάτων εντός του Ιανουαρίου ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δυο εβδομάδες για να μπορέσουμε να πούμε ότι η πτώση αυτή έχει κεφαλαιοποιηθεί. Το δεύτερο στοιχείο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν και μέτρα που σχετίζονται με την εστίαση οπότε σίγουρα επιταχύνεται η διαδικασία της πτώσης από αυτά.

«Επιβράδυνση της Όμικρον σε παγκόσμιο επίπεδο»
Είναι προφανές ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επιβράδυνση της Όμικρον, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ενώ ο ρυθμός των θανάτων δεν έχει ανέβει κάτι που είναι αρκετά σημαντικό. Ακόμα όμως δεν έχει κλείσει ο κύκλος της Όμικρον οπότε περιμένουμε τους επόμενους 1 με 2 μήνες να κλείσει κι αυτός ο κύκλος. Πρέπει πάντως να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση ενός νέου στελέχους».

Τι πρέπει να προσέξουμε τις επόμενες μέρες
Αναφορικά με το τι πρέπει να προσέξουμε τις επόμενες ημέρες, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «το βασικότερο στοιχείο είναι να αποφύγουμε να μολύνουμε μεγαλύτερες ηλικίες οπότε θα πρέπει για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες να αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες, κυρίως αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ή αν το κάνουμε να κάνουμε τεστ και να χρησιμοποιούμε μάσκα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .