Από τον κατώτατο μισθό στο κατώτατο εκλογικό ποσοστό;

Του Αργύρη Ντινόπουλου, δημοσιογράφου, πρώην υπουργού Εσωτερικών

H συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ-1 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μία από τα ίδια».

Δηλαδή πανομοιότυπη με αντίστοιχες «φιλικές συνομιλίες» μπροστά στις κάμερες που έχουν διεξαχθεί στην ασφάλεια του πρωθυπουργικού γραφείου.

Αυτές στη συνέχεια ως «τηλεοπτικές κονσέρβες» μεταδίδονται στο κοινό που με τη σειρά του επιδεικνύει μέτριο ενδιαφέρον για να τις παρακολουθήσει (ειδικά μέχρι το τέλος).

Αλλά όλα αυτά αφορούν στη δημοσιογραφία και στα «εσωτερικά» του Μεγάρου Μαξίμου.

Δηλαδή σε ένα περιορισμένο κύκλο «ειδικών» της επικοινωνίας και της πολιτικής (pundits) που είναι άνευ ιδιαίτερης σημασίας και πάντως όχι του παρόντος.

Γιατί η χθεσινή «αποστειρωμένη» εικόνα του πρωθυπουργού ήταν σε τόσο κραυγαλέα αντίφαση με όσα συμβαίνουν στην κοινωνία (από τους θανάτους στα νοσοκομεία μέχρι την πρωτοφανή ακρίβεια) ώστε η συνέντευξη από μόνη της να συνιστά μείζον πολιτικό γεγονός.

Τα περί αύξησης του κατώτατου μισθού δεν άλλαξε το σκηνικό.

Αρκούσε η «ατσαλάκωτη» εικόνα του συνεντευξιαζόμενου ώστε να εδραιωθεί στο ατομικό και συλλογικό υποσυνείδητο αυτό που όλο και περισσότεροι Έλληνες είτε πιστεύουν είτε υποψιάζονται για τον πρωθυπουργό.

Ότι δεν τους λέει την αλήθεια.

Με άλλα λόγια ότι έχει τη δική του «προσωπική ατζέντα» η οποία είναι σε δυσαρμονία με την αντίστοιχη «προσωπική ατζέντα» ακόμη και της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός (όταν ή ώρα κόντευε μία το πρωί) αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι του Ανδρουλάκη «δεν του βγαίνει» παρά την (αλαζονική) πρόσκληση που του είχε απευθύνει (να περάσει από το γραφείο του) τη βραδιά υπερψήφισης του προϋπολογισμού.

Δύο ημέρες πριν από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού ο Ανδρουλάκης (αυτός «ζωντανά» στο στούντιο του Alpha και σε ώρα δελτίου ειδήσεων) είχε ζητήσει την «αντικατάστασή» του (του πρωθυπουργού) από μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

Και επειδή τέτοια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί να την κάνει μόνος, ο εταίρος του είναι πλέον ολοφάνερος.

Γι’ αυτό και ήταν έκδηλη η απογοήτευση του πρωθυπουργού όταν παραδέχθηκε στη μία το πρωί ότι ο Ανδρουλάκης προτίμησε την κεντροαριστερή από την κεντροδεξιά πολυκατοικία.

Κατά σύμπτωση είναι η ώρα (εκεί γύρω στη μία) που τη βραδιά των εκλογών ξεκαθαρίζει το αποτέλεσμα και αρχίζουν οι δηλώσεις ηττημένων και νικητών.

Οι έντονες διεργασίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί στα θεμέλια της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας κάνουν τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα.

Αλλά, βεβαίως, χρόνος υπάρχει.

Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού να τον αξιοποιήσει.

Ακούστε τα σχετικά πολιτικά σχόλια στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΕΛΛΑΔΑ 94,3 FM»: