Πέμπτη, Ιανουαρίου 13

Προσφυγές στο ΣτΕ κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Εύβοια

Προσφυγές στο ΣτΕ κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Εύβοια

«Φραγμό» στα σχέδια για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Εύβοια, ακόμη και σε περιοχές Natura, ζητούν να υψώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, φορείς, σωματεία, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην υπουργική απόφαση με την οποία «άναψε» το πράσινο φως για την κατασκευή τους. 

Στις προσφυγές, χαρακτηρίζεται αντίθετη στη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Σύνταγμα και στη νομοθεσία η σχετική απόφαση του 2021 με την οποία τροποποιήθηκαν οι

περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δέκα αιολικών πάρκων, ισχύος 180 MW στην Εύβοια και συγκεκριμένα σε περιοχές του Δήμου Καρύστου, εντός περιοχών Natura.  

Όλοι οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη κατασκευή των αιολικών πάρκων από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, με την οποία προβλέπεται να:

  • Εγκατασταθούν 10 αιολικά πάρκα και 60 ανεμογεννήτριες,  συνολικής ισχύος 180 MW,
  • Ανοιχθεί οδικό δίκτυο 29,5 χλμ.,
  • Εγκατασταθεί υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης 56 χλμ.,
  • Κατασκευαστούν 3 υποσταθμοί υψηλής τάσης,
  • Υπόγειο δίκτυο ρεύματος υψηλής τάσης 150MW μήκους 16 χλμ. και αντίστοιχο εναέριο μήκους 2,6 χλμ.,
  • Υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλής τάσης μήκους 69 χλμ. περίπου,
  • Υπόγειο δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος υψηλής τάσης επί οδοποιίας μήκους 1,2 χλμ. και
  • Λειτουργία 10 εργοταξιακών χώρων, εγκατάσταση 19 συγκροτημάτων παραγωγής σκυροδέματος και κινητή μονάδα επεξεργασίας προϊόντων εκσκαφής.

Όπως σημειώνεται στις προσφυγές, τα αιολικά πάρκα θα κατασκευαστούν (όρος Όχη, κάμπος Καρύστου, ακρωτήρι Καφηρεύς, κλπ.) σε ζώνες προστασίας από το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000, χωρίς τις δέουσες εγγυήσεις, πολύ μάλιστα όταν τα λαμβανόμενα μέτρα είναι ελλιπή. Παράλληλα, παραβιάζεται η φέρουσα ικανότητα του Δήμου Καρύστου και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, ενώ οι προβλεπόμενες κατασκευές είναι αντίθετες με το περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.