Με ψέματα και υποσχέσεις οικοδομεί το αφήγημα της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Αμηχανία μπροστά στις εξελίξεις - Κοινωνική δυσαρέσκεια και ενόχληση στη «σαμαρική» πτέρυγα - Θα υπάρξει απάντηση

Ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εμφανίστηκε να λέει τόσα πολλά ψέματα, μισές αλήθειες, υπεκφυγές σε μία κατ’ ευφημισμό συνέντευξη. Είναι δε ερώτημα εάν πέτυχε τον στόχο του να ανακόψει τη φθορά της κυβέρνησης ή αύξησε την κοινωνική δυσαρέσκεια ενώ προκάλεσε ενόχληση στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος με τις αναφορές του για τη Βόρεια Μακεδονία.

Ενώ ανέπτυξε το αφήγημά του, ήταν εμφανής η αμηχανία, αποτέλεσμα των απανωτών λαθών της κυβέρνησης και των αντιφατικών δηλώσεων όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και της πλήρους αποτυχίας να προλάβει την ακρίβεια.

Ήταν και η πρώτη φορά που ένας δημοσιογράφος περιορίστηκε απλώς να κάνει πάσες στον συνεντευξιαζόμενο, αποφεύγοντας κάθε δύσκολο θέμα, οποιαδήποτε δυσάρεστη ερώτηση και χωρίς να επανέρχεται όταν δεν παίρνει απαντήσεις, έστω και μόνο για να αναδείξει ότι ο συνομιλητής του αποφεύγει να απαντήσει. Είναι ενδεικτικό ότι το διαδίκτυο έχει πάρει φωτιά με τα ποιηματάκια στο χάσταγκ με το σύνθημα «γα… Μητσοτάκη». Από το πρωί της επόμενης ημέρας μοιράζεται τα αρνητικά σχόλια με τον «δημοσιογράφο» που πήρε τη συνέντευξη. Οι δημοσιογράφοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατηρούσαν ότι δεν ήταν καν φιλική συζήτηση, αφού ακόμη και σε μία τέτοια συζήτηση μεταξύ τους οι φίλοι επιμένουν και ρωτούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σωρεία ψεμάτων για την εξέλιξη της πανδημίας, για την πορεία των εμβολιασμών, για την αστοχία των προβλέψεών του που έδωσαν λάθος μηνύματα και δεν προετοίμασαν την κοινωνία, για τα ακριβά μη συνταγογραφούμενα PCR και rapid test. Δεν δέχθηκε καμία «ενοχλητική» ερώτηση για τις προβλέψεις του που έπεσαν έξω και πολύ περισσότερο για το αλαλούμ αντιφατικών δηλώσεων και χειρισμών από την πλευρά των υπουργών του και των κυβερνητικών στελεχών που κλονίζουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης προς την κοινωνία. Παρομοίως με ψέματα και μισές αλήθειες επιχείρησε να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την ακρίβεια. Εν ολίγοις ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να ξεδιπλώσει το αφήγημα ότι η κυβέρνηση βρέθηκε εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης με συνέπειες στην ακρίβεια, που όμως έχει εξωγενή αίτια και την οποία η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει μοιράζοντας χρήματα και ενισχύοντας τους εργαζόμενους και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Παράλληλα θέλησε να δημιουργήσει προσδοκία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας υποσχόμενος αυξήσεις μισθών τον Μάιο.

Συνολικά ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να ανακόψει την προϊούσα φθορά και απαξίωση της κυβέρνησης που καταγράφεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα επιχείρησε να βάλει τέλος στην εκλογολογία και την «ανασχηματολογία» που έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες ημέρες. Παρατηρητές του δημοσίου βίου σημειώνουν ότι ίσως θέλησε να δώσει απάντηση σε πολιτικά και μιντιακά κυκλώματα που τον πιέζουν να κάνει εκλογές όσο ακόμη είναι καιρός πριν καταρρεύσει η κυβέρνηση. Το ερώτημα δεν είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πάει σε πρόωρες εκλογές, αλλά εάν η κυβέρνησή του με τη φθορά που επισωρεύεται και αυξάνεται θα αντέξει μέχρι το τέλος της τετραετίας ή εάν θα υποχρεωθεί υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων. Μέσα από αυτό το πρίσμα ο προσεχής Σεπτέμβριος φαντάζει πλέον ως η πιθανότερη ημερομηνία εκλογών. Όσο για τον ανασχηματισμό οι διαβεβαιώσεις του μικρή σημασία έχουν όπως έδειξε την περασμένη χρονιά που τον διέψευσε τον Ιούνιο και τον έκανε δύο μήνες μετά προκαλώντας γέλια με τις επιλογές του.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με παρατηρητές δεν του αρέσει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πήγε στο Μαξίμου να του υποβάλλει τα σέβη του, όπως είχε ζητήσει, καθώς επίσης ότι δημιουργεί κίνηση στο κέντρο και στον εκσυγχρονιστικό χώρο. Ωστόσο ενώ απέκλεισε με κατηγορηματικότητα κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε το αντίστοιχο για το ΚΙΝΑΛ. Πάντως δεν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο ώστε να δώσει σαφή απάντηση για το τι σχεδιάζει εφόσον και στις δεύτερες εκλογές δεν έχει αυτοδυναμία.

Δυσαρέσκεια στη δεξιά πτέρυγα

Ενόχληση στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και στη «σαμαρική πτέρυγα» προκάλεσε η απάντησή του ότι δεν έχει πρόβλημα για την ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Άνθρωποι πέριξ του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν ότι θα υπάρξει απάντηση, όπως, προσθέτουν, κάνει πάντα ο Αντώνης Σαμαράς. Ενόχληση στην πατριωτική πτέρυγα της ΝΔ υπάρχει και για τις κινήσεις το τελευταίο διάστημα στη μεταναστευτική πολιτική. Επισημαίνουν το σποτάκι του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον ρατσισμό με τα δύο συνθήματα, το ένα «Κοινωνία δίχως ρατσισμό, κοινωνία με μέλλον» με το πρόσωπο μίας μουσουλμάνας με μαντίλα, και «για ένα μέλλον χωρίς διαχωρισμό για την ταυτότητα των φύλων» με το πρόσωπο ενός ωραίου νέου απροσδιόριστης φυλετικής ταυτότητας. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι μία κοινότητα ίσης ελευθερίας». Εκείνο που λένε εμφατικά είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι κοινότητα όπως δεν είναι χώρος.https://www.antinews.gr/action.read/politiki/me-psemata-kai-uposxeseis-oikodomei-to-afigima-tis-kubernisis-o-kuriakos-mitsotakis/2.155871