Κυριακή, Ιανουαρίου 16

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια στις τιμές των καυσίμων, με αιχμές κατά του Αδ. Γεωργιάδη (video)

Τι απάντησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και το υπουργείο

Σποτ με το οποίο καυτηριάζει τις πολύ αυξημένες τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, αλλά και τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για το θέμα (ειδικότερα του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη), έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το σποτ, το οποίο κοινοποίησε στα social media και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, δείχνει ένα πολίτη να φτάνει σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων για να βάλει καύσιμα στο ΙΧ του, την ώρα που στο ραδιόφωνο ακούγονται δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αρχικά

παραδέχεται πως «το φαινόμενο της ακρίβειας είναι υπαρκτό και παγκόσμιο» ωστόσο καταλήγει λέγοντας πως «στην Ελλάδα καταγράφονται οι μικρότερες αυξήσεις στα καύσιμα σε όλη την Ευρώπη». Ο πολίτης κοιτά με ζωγραφισμένη την απορία στο πρόσωπό του την πινακίδα με τις τιμές των καυσίμων.

Το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τους πολίτες να κάνουν... off την κυβέρνηση και ολοκληρώνει με σύνθημα: «Νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή».

Δείτε το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και την ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα για το θέμα:

 

 

 

Η απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter πως «αντί να απαντήσω εγώ στο spot του ΣΥΡΙΖΑ με δικά μου λόγια προτίμησα σήμερα να απαντήσω με τα δικά τους…διαβάστε λοιπόν την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της 09/01/2017 επί Σύριζα για τις τότε μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα….συνεχώς ξεχνούν ότι κυβέρνησαν!».

 

 

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο αναφέρεται:

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή το τηλεοπτικό σποτ που κυκλοφόρησε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τιμές των καυσίμων και στο οποίο παρατίθεται απόσπασμα από δήλωσή του, αντί άλλης απάντησης παραπέμπει στο δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας του κ. Δήμου Παπαδημητρίου, που εκδόθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2017 για να εξηγήσει την αύξηση τότε στην τιμή των καυσίμων μετά και την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Στο δελτίο τύπου ο κ. Δ. Παπαδημητρίου δηλώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επηρεάζει τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατά 3,7 λεπτά του ευρώ για τις βενζίνες, 10 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης και 7 λεπτά για το υγραέριο κίνησης.

(…) Το Υπουργείο Οικονομίας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα αισχροκέρδειας με δεδομένη την αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Η τιμή του αργού πετρελαίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης διεθνών χρηματιστηρίων. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, χρησιμοποιείται συνήθως ως σημείο αναφοράς διεθνώς για την τιμολόγηση και άλλων τύπων αργού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ηλεκτρονικού διηπειρωτικού χρηματιστηρίου (ICE) ο χρηματιστηριακός δείκτης του αργού πετρελαίου τύπου Brent, μέσα στο 2016 σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που έχει καταγραφεί μετά το 2009. Από τις 30 Νοεμβρίου, μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ και άλλες χώρες, οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 25%, προσεγγίζοντας υψηλά 18 μηνών.

Η απότομη αυτή αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου αποδίδεται στους θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς και συγκεκριμένα στη μείωση της υπερβάλλουσας προσφοράς μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, η οποία ενεργοποιήθηκε από 1/1/2017.

Επιπρόσθετα, η διαπραγμάτευση της τιμή του αργού πετρελαίου εκτελείται σε δολάρια Αμερικής. Επομένως, οι τιμές αργού πετρελαίου που προμηθεύονται τα διυλιστήρια στην Ελλάδα, επηρεάζονται και από την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία υποχώρησε περίπου κατά 3% το 2016, ενώ οι πιέσεις εντάθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο 3μηνο του έτους (πτώση πάνω από 7%), εξαιτίας των προβλέψεων για σταδιακή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, επηρεάζοντας αναλόγως στην ευρωπαϊκή αγορά τις διεθνείς τιμές του αργού. Η αύξηση στις τιμές του αργού πετρελαίου σε όρους ευρώ το τελευταίο έτος είναι της τάξης του 60% και ανέρχεται στα 12,9 λεπτά του ευρώ».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .