Δευτέρα, Ιανουαρίου 31

Οδηγός τροποποιητικών φορο-δηλώσεων


Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr

Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μπορούν να υποβάλουν πλέον και για το φορολογικό έτος 2020 όσοι φορολογούμενοι-φυσικά πρόσωπα διαπιστώνουν λάθη ή παραλείψεις στις αρχικές δηλώσεις που υπέβαλαν για το έτος αυτό. Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. 

H υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον πραγματοποιείται εντός της προθεσμίας της 27ης Αυγούστου που ισχύει αυτή τη στιγμή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, δεν συνεπάγεται καμία κύρωση για τον φορολογούμενο. Μόλις ο φορολογούμενος επιλέγει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 και Ε3), καθώς επίσης και τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί εκείνη τη στιγμή στη βεβαίωση αποδοχών του φορολογούμενου και αφορούν την ηλεκτρονική πληροφόρηση της Φορολογικής Διοίκησης για τις αποδοχές και τους παρακρατηθέντες επ’ αυτών φόρους μεταφέρονται στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Ουσιαστικά η αρχικά υποβληθείσα δήλωση μεταφέρεται ως προσωρινά αποθηκευμένη τροποποιητική δήλωση. Ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται, συνεπώς, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του, αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία εκείνα της αρχικά υποβληθείσας δήλωσης στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη, καθώς επίσης και να προσθέσει δεδομένα εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν παραλείψεις. Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπεριλάβει στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 ή και Ε3), πρέπει πρώτα να προβεί στις τροποποιήσεις αυτές και μετά να κάνει τις διορθωτικές παρεμβάσεις του στο βασικό έντυπο της δήλωσης (στο Ε1).

Η νέα δήλωση που προκύπτει μετά τις όποιες τροποποιήσεις (προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων) επιφέρει ο φορολογούμενος αντικαθιστά την αρχικά υποβληθείσα και από τη στιγμή που υποβάλλεται εμπρόθεσμα εξομοιώνεται με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση. Για τον λόγο αυτό δεν επισύρει κανένα χρηματικό πρόστιμο.

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα (στην πράξη προσδιορισμού του φόρου) που εκδίδεται και αναρτάται στο σύστημα TAXISnet αμέσως μόλις υποβληθεί οριστικά μια εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης αλλά και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής. Σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης μειώνεται ή αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο φόρου της αρχικής δήλωσης ή το πιστωτικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης μετατρέπεται σε χρεωστικό υπόλοιπο η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την πληρωμή του ποσού που προέκυψε από την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης δεν εκδίδεται αμέσως από το ΤΑΧΙSnet και δεν αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Επίσης δεν αναγράφονται αμέσως στο εκκαθαριστικό τα ποσά των δόσεων στα οποία πρέπει να εξοφληθεί η οφειλή που βεβαιώθηκε με την τροποποιητική δήλωση. Η έκδοση και η εμφάνιση των στοιχείων της Τ.Ο. και των δόσεων για το πληρωτέο ποσό γίνεται τη μεθεπόμενη μέρα της εκκαθάρισης.

Επιπλέον, σε περίπτωση που αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διαπιστωθεί νέο λάθος ή παράλειψη, δεν είναι δυνατή άμεσα η υποβολή νέας τροποποιητικής δήλωσης, αλλά θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία ημέρα από την εκκαθάριση της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης για να υποβληθεί η επόμενη.

Τι ισχύει για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση

Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μετά τη λήξη της προθεσμίας της 27ης Αυγούστου, ο φορολογούμενος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ, ενώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με την υποχρέωση να πληρώσει και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση θα τροποποιηθεί το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος και θα προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, ο φορολογούμενος θα πληρώσει μόνο 100 ευρώ πρόστιμο.

Για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ισχύουν, συγκεκριμένα, τα εξής:

α) Εάν η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε μηδενικό αποτέλεσμα και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πάλι μηδενικό ποσό φόρου ή επιστροφή φόρου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης (π.χ. σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διορθώνεται κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογούμενου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογούμενου, το οποίο λάθος δεν επηρεάζει το ύψος της φορολογητέας ύλης και της φορολογικής υποχρέωσης)

β) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε:

* Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.

* Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή με πρόστιμο 500 ευρώ εάν τηρεί διπλογραφικά βιβλία. 

* Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους επί του προκύψαντος φόρου με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

γ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του πιστωτικού υπολοίπου ή ίδιο πιστωτικό υπόλοιπο, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου. Εάν, όμως, η τροποποιητική υποβληθεί μόνο για να συμπληρωθούν ή να διορθωθούν απλώς κάποια στοιχεία που δεν επηρεάζουν το ποσό του φορολογητέου εισοδήματος και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης φόρου, τότε ισχύει εξαίρεση από την επιβολή προστίμου.

δ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει μείωση του πιστωτικού υπολοίπου ή μηδενισμός του τότε θα επιβληθεί και πάλι πρόστιμο 100 ευρώ.

ε) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε:

* Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ. 

* Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

* Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν, επί της διαφοράς του αποτελέσματος μεταξύ εμπρόθεσμης αρχικής και εκπρόθεσμης τροποποιητικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

στ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει μείωση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα συμψηφιστεί με την αρνητική διαφορά φόρου.

ζ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει το ίδιο χρεωστικό υπόλοιπο, τότε θα επιβληθεί και πάλι πρόστιμο 100 ευρώ. Αν όμως η τροποποιητική υποβληθεί μόνο για να συμπληρωθούν ή να διορθωθούν απλώς κάποια στοιχεία που δεν επηρεάζουν το ύψος της φορολογητέας ύλης και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης φόρου, τότε δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

η) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε:

* Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ. 

* Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία. 

* Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν, επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης. 

Σημειώνεται ότι όσον αφορά τα προηγούμενα φορολογικά έτη, δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων (δυνατότητα υποβολής μέσω TAXISnet) υπάρχει μόνο για τα φορολογικά έτη από το 2015 έως το 2019 (έτη υποβολής δηλώσεων 2016-2020). Για τα έτη προ του 2015 η υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων είναι εφικτή χειρόγραφα με προσέλευση στις ΔΟΥ. 

 https://m.naftemporiki.gr/story/1751270/odigos-tropopoiitikon-foro-diloseon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .