Δευτέρα, Ιανουαρίου 31

Η βιταμίνη D ασπίδα για τα αυτοάνοσα νοσήματα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ-D-ΤΡΟΦΕΣ

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων παθήσεων σε ενήλικες άνω των 50 ετών, επιβεβαιώνει για πρώτη φορά αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστόνης, με επικεφαλής τη δρα Κάρεν Κοστενμπάντερ του Τμήματος Ρευματολογίας και Ανοσολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal»

(BMJ), εξέτασαν σε 25.871 ανθρώπους με μέση ηλικία 67 ετών τις επιπτώσεις της καθημερινής λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D ή και ωμέγα-3 ιχθυελαίων, όσον αφορά την εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών.

Οι συμμετέχοντες στην τυχαιοποιημένη, διπλά «τυφλή» και ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακο μελέτη με την ονομασία VITAL χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες και πήραν για πέντε χρόνια κατά μέσο όρο είτε μόνο βιταμίνη D3 (2.000 IU ημερησίως) είτε μόνο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (1.000 μιλιγκράμ την ημέρα) ή μαζί βιταμίνη και ωμέγα-3 ή εικονικό φάρμακο (placebo). Οπως διαπιστώθηκε, η ομάδα της βιταμίνης D είχε 39% λιγότερα επιβεβαιωμένα αυτοάνοσα περιστατικά έναντι της ομάδας του placebo και η ομάδα των ωμέγα-3 10% λιγότερα. Από κοινού τα συμπληρώματα D και ωμέγα-3 φάνηκε να μειώνουν κατά περίπου 30% την πιθανότητα αυτοάνοσης πάθησης σε σχέση με το placebo.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η κλινική σημασία των ευρημάτων τους είναι μεγάλη, «δεδομένου ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι καλά ανεκτά, όχι τοξικά και επιπλέον δεν υπάρχουν άλλες γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες που να μειώνουν τα ποσοστά των αυτοάνοσων ασθενειών».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.