Παρασκευή, Ιανουαρίου 21

Για καλύτερα βακτήρια του εντέρου, τρώτε περισσότερα ψάρια

Για καλύτερα βακτήρια του εντέρου, τρώτε περισσότερα ψάρια

Ζήσης Ψάλλας

Τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου είναι γνωστό ότι ευδοκιμούν σε άτομα που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Αλλά υπάρχει και ένας άλλος τρόπος για να ενισχύσουμε τα βακτήρια του εντέρου, να τρώμε περισσότερα ψάρια.

Μια ερευνητική ομάδα, για να τεστάρει αυτή την ιδέα, ρώτησε 876 μεσήλικες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη διατροφή τους και τα συμπληρώματα που λάμβαναν τακτικά. Από αυτές τις πληροφορίες υπολόγισε πόσα ωμέγα-3 λάμβαναν. Οι ερευνητές πήραν δείγμα αίματος από τις συμμετέχουσες και μέτρησαν πόσα ωμέγα-3 είχαν πραγματικά στο αίμα τους. Αυτό ήταν πιο ακριβές από το να ρωτήσουν απλώς πόσα ψάρια κατανάλωναν και πόσα συμπληρώματα.

Οι γυναίκες παρείχαν και ένα δείγμα κοπράνων που χρησιμοποιήθηκε για να μετρηθούν οι τύποι των βακτηρίων και βιοχημικών ενώσεων στα έντερά τους.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους, ανεξάρτητα από το αν έτρωγαν φυτικές ίνες ή όχι, είχαν μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων στο έντερό τους. Αυτό από μόνο του υποδεικνύει ένα πιο υγιές έντερο. Τα ευεργετικά βακτήρια είναι γνωστό ότι παράγουν ουσίες που αποτρέπουν τη φλεγμονή στο παχύ έντερο, και ιδιαίτερα ένα λιπαρό που ονομάζεται βουτυρικό οξύ. Άρα, μπορούν τα ωμέγα-3 να κάνουν τα βακτήρια του εντέρου να παράγουν ουσίες που είναι καλές για την υγεία μας;

Για να ελέγξουν αυτή την ιδέα, οι ερευνητές εξέτασαν τις βιοχημικές ενώσεις που υπάρχουν στα δείγματα κοπράνων. Βρήκαν ενώσεις που συμβάδιζαν με τα ωμέγα-3 στο αίμα των εθελοντριών ή στη διατροφή τους. Αυτές οι τρεις χημικές ενώσεις ήταν ένα ωμέγα-3 λιπαρό, ένα άλλο μόριο που προέρχεται από τη σάρκα του ψαριού και ένα μόριο που ονομάζεται NCG (n-carbamyl glutamate).

Είναι πιθανόν όταν οι άνθρωποι τρώνε ιχθυέλαιο (ψάρια ή συμπληρώματα), τα ωμέγα-3 να δίνουν μια ώθηση στα αντιφλεγμονώδη βακτήρια που παράγουν βουτυρικό. Επίσης, τα ωμέγα-3 βοηθούν τα βακτήρια να παράγουν NCG, το οποίο με τη σειρά του έχει άλλα οφέλη στο έντερο, τα οποία έχουν παρατηρηθεί σε ζώα.

Μέχρι σήμερα, δεν είναι σαφές πόσα ωμέγα-3 χρειάζονται για τη βελτίωση των βακτηρίων του εντέρου και πώς αυτό συγκρίνεται με το όφελος που παρέχουν οι φυτικές ίνες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .