Πέμπτη, Ιανουαρίου 20

Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ;


«Η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωση για χωρικά ύδατα στα 12 μίλια»;

«Σημαία» έχουν κάνει τουρκικά ΜΜΕ και ιστοσελίδες στην Τουρκία τις δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη, προβάλλοντας «παραίτηση της Ελλάδας από την αξίωση για 12 μίλια χωρικά ύδατα».

Το θέμα παίζει ψηλά σε ιστοσελίδες στην Τουρκία, μάλιστα από ορισμένα ΜΜΕ στη γειτονική χώρα προβλήθηκε ως έκτακτη είδηση.

Ενδεικτικά, η είδηση στο φιλοκυβερνητικό κανάλι A-Haber, έχει τίτλο ότι «η Ελλάδα παραιτήθηκε από την απαίτησή της για 12 μίλια σε χωρικά ύδατα» και στο ρεπορτάζ αναφέρει:

«Υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.

Ο ισχυρισμός προήλθε από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη.

Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τη φόρμουλα των 10 μιλίων, “παραιτούμενη” από το αίτημα των 12 μιλίων στα χωρικά ύδατα».

Το θέμα με τις δηλώσεις Ροζάκη στο τουρκικό A-Haber

Και συνεχίζει το ίδιο ρεπορτάζ:

«Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα αποδέχτηκε τη φόρμουλα των 10 μιλίων ” παραιτούμενη” από το αίτημα των 12 μιλίων στα χωρικά ύδατα». Ακολούθως παραθέτει χάρτη με τα χωρικά ύδατα στα 6 και στα 12 μίλια στο Αιγαίο.

Χάρτης με 6 και 12 μίλια χωρικά ύδατα στο Αιγαίο σύμφωνα με το τουρκικό A-Haber

Ανάλογο το δημοσίευμα και στο τουρκικό Star με τίτλο «Ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα τράβηξε τα χωρικά της ύδατα στα 10 μίλια!».

Όπως αναφέρει, «υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια και αποδέχτηκε τη φόρμουλα των 10 μιλίων.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή σχετικά με αυτό τον ισχυρισμό, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης είπε:

“Η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε για να αναβιώσει ο διάλογος με την Τουρκία”».

Το δημοσίευμα από το τουρκικό Star για 10 μίλια χωρικά ύδατα στο Αιγαίο

Τι δήλωσε ο Χρήστος Ροζάκης

«Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αναθερμάνει τον διάλογο με την Τουρκία», δήλωσε  ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Χρήστος Ροζάκης.

Ο κ. Ροζάκης κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσκληση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα και έκανε αναφορά στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.9 Alpha και τον δημοσιογράφο Κώστα Αλατζά, ο κ. Ροζάκης αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία, για αναθέρμανση του διαλόγου με την Τουρκία, καταθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις, όπως η αποδοχή επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12, όπως δίνει το δικαίωμα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως ανέφερε, οι διερευνητικές επαφές έχουν ως βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

«Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια, όμως η τουρκική πλευρά επιμένει σταθερά και προκλητικά να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Ο κ. Ροζάκης, σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα εγείρει και νέα ζητήματα, όπως το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών σε συνάρτηση με το καθεστώς κυριαρχίας τους.

ΠΗΓΗ

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ολίγου, βγήκε μια δημοσίευση - απάντηση απο ... Διπλωματικές πηγές :

Πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές με αφορμή δημοσιεύματα.

ΠΗΓΗ

https://shmantikanea.blogspot.com/2022/01/blog-post_463.html#more

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.