Ρωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ: «Πόλεμος» και ενέργεια - Για γερά νεύρα οι επόμενες εβδομάδες

Του Αλέξανδρου Δημητρίου

Τι θα γίνει στην Ουκρανία - Αν.Ουκρανία; Ερώτημα που κρέμεται από τα χείλη όλων. Η κρίση σε λεκτικό επίπεδο, συνοδευόμενη από αμέτρητα ρεπορτάζ τρόμου περί «ρωσικής εισβολής», κορυφώθηκε. Ρώσοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι χρειάζονται μια-δυο εβδομάδες γερών νεύρων, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην περιοχή, όπου ο κίνδυνος ενός μοιραίου «ατυχήματος», εξαιτίας προβοκατσιών, είναι μεγάλος. Αν αυτό γίνει κατορθωτό,

παρατηρούν, η διπλωματία μπορεί ξανά να βγει στο προσκήνιο

Αυτό που γίνεται σχεδόν κάθε χειμώνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και η πεισματική εμμονή κάποιων ισχυρών κύκλων να τα βάζουν με ενεργειακές… χίμαιρες, έχει οδηγήσει την Ευρώπη, από δεσπόζουσα οικονομική δύναμη στους γνωστούς μεγάλους -ενεργειακούς, οικονομικούς- μπελάδες. Μεταξύ αυτών, βέβαια, και την Ελλάδα που πλήττεται σοβαρά, τόσο από αυτή τη συγκυρία, όσο και εξαιτίας των... ατυχών οικονομικών και διπλωματικών χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης στο «μέτωπο» της ενέργειας.

Από το περασμένο Φθινόπωρο, οπότε και ο πιο δύσπιστος Αμερικανός βουλευτής, γερουσιαστής και γενικότερα πολιτικός κατάλαβε ότι αποτελεί πλέον γεγονός ο δεύτερος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω Βαλτικής θάλασσας, στη Γερμανία (Nord Stream 2), η αντιπαράθεση με τη Ρωσία πήρε μορφή… χιονοστιβάδας.

Έκτοτε, ποιο ήταν το κεντρικό επικοινωνιακό αφήγημα; Η Ρωσία ετοιμάζεται από στιγμή σε στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία!

Ωστόσο, εδώ και τέσσερις-πέντε μήνες η... αρκούδα όλο «εισβάλει», αλλά ακόμα να μπει! Μπουκάρει δε μπουκάρει η Ρωσία, όμως, συμπληρώνουν, δεν έχει σημασία. Καλού-κακού εμείς θα της επιβάλουμε τέτοιες κυρώσεις που θα τρίξουν τα θεμέλια της οικονομίας της. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με τις διακηρύξεις Ομπάμα το 2014, εξαιτίας της Ουκρανίας - Κριμαίας.

Όμως, η Ρωσία δεν κατέρρευσε. Το αντίθετο. Σε ορισμένους τομείς της οικονομίας της, όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, μπήκε στην τροχιά της ανάπτυξης της εγχώριας παραγωγής, με θετικά έως τώρα αποτελέσματα.

«Πελατάκια» της Γκαζπρόμ

Πράγματι, η Ρωσία ενδυναμώθηκε στρατιωτικά τα τελευταία χρόνια. Κατάφερε να συμμαζέψει πολλούς τομείς της οικονομίας της, όσο κι' αν φαίνεται παράδοξο, χάρις στη σκλήρυνση της πολιτικής της Δύσης και τις κυρώσεις που της επεβλήθησαν μετά το 2014. Δυνάμωσε αρκετούς τομείς της οικονομίας της, με πρώτον από όλους τον αγροτικό, επισιτιστικό, μειώνοντας τις εισαγωγές. Από το 2018, πέτυχε να γίνει πρώτη σε εξαγωγές σιτηρών στον κόσμο.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τις... φιλότιμες προσπάθειες των δυτικών μανατζαραίων, οι οποίοι έκαναν άνω-κάτω την αγορά φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η τιμή στα 1200-1900 δολ/1000 κυβικά, τότε τι προκύπτει; Η «Γκαζπρόμ» (ρωσικός ενεργειακός κολοσσός), στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2021, έβαλε στα ταμεία της 67 δισ. δολάρια παραπάνω απ´ όσα είχε προγραμματίσει.

Η «συμβολή» των ανευθυνο-υπεύθυνων γραφειοκρατών των Βρυξελλών, και των πολιτικών των... πράσινων αλόγων, κ.λ.π., αποδείχτηκε καθοριστική. Τόσο που κάποιοι μπορούν επαξίως να διεκδικήσουν ακόμα και... μπόνους από τη «Γκαζπρόμ».

Γερμανία: Αντιτιθέμενες απόψεις

Αξιοσημείωτο είναι ότι τώρα, μετά την αποχώρηση της Μέρκελ, κάποιοι στη Γερμανία, τη χώρα που προώθησε τον Nord Stream 2, προκειμένου να εξασφαλίσει την επάρκειά της σε φυσικό αέριο, αλλά και να καταστεί βασική δύναμη διοχέτευσής του στη Δυτική Ευρώπη, κουνάνε το δάκτυλο στη Ρωσία.

Ακούει κανείς τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, και αναρωτιέται: Μα, καλά, ποιος θα προμηθεύει ποιον φυσικό αέριο; Η Ρωσία την Ευρώπη ή η Ευρώπη τη Ρωσία;

Επιδιώκουμε, λένε, διάλογο με τη Ρωσία στο «Ουκρανικό», αλλά πρέπει ταυτόχρονα να κρατήσουμε σκληρή στάση. Η Ρωσία μάζεψε 100 χιλ. στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία. Γι' αυτό, θα ψηφίσουμε ένα μεγάλο πακέτο κυρώσεων, μέσα στο οποίο μπορεί να μπει και ο αγωγός.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο «προϊστάμενος» της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, Süddeutsche Zeitung, κάλεσε όλους τους εταίρους στη Δύση να αναλογιστούν τις συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία από τυχόν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ειδικά στο θέμα του αγωγού.

Στο μεταξύ, ορισμένοι «κύκλοι» στο Κίεβο ασκούν δριμεία κριτική στη Γερμανία, επειδή ελίσσεται. Ως γνωστόν, το Βερολίνο ενίοτε υπερθεματίζει κατά της Ρωσίας και επιτίθεται λεκτικά κατά της Μόσχας, αλλά όσον αφορά τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και την αποστολή οπλικών συστημάτων, είναι κάθετα αντίθετο. Συμβολικά, πάντως, έστειλε μια κινητή νοσοκομειακή μονάδα και μερικές χιλιάδες… κράνη!

Επιπλέον, μερίδα του γερμανικού Τύπου εμφανίζεται κάθετα αντίθετη σε αποστολή όπλων. «Ποτέ ξανά, κανένα γερμανικό όπλο δεν πρέπει να στραφεί κατά της Ρωσίας», γράφτηκε. Τουλάχιστον, φαίνεται πως υπάρχει συναίσθηση της ιστορικής «μνήμης» και όλων όσων συνέβησαν στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ουδόλως τυχαία φαίνεται να είναι η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, που ζήτησε να μειωθεί το... συναίσθημα και να λειτουργήσει η λογική στον διάλογο.

Και μέσα σε όλα αυτά, να σου και το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας να αδειάζει, εμμέσως πλην σαφώς, τους Μπλίνκεν και Μπέρμποκ, και να αναφέρει ότι στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας δεν έχει μαζευτεί ικανός αριθμός Ρώσων στρατιωτών για μια γενική «εισβολή».

Ποιος θέλει πόλεμο

Τις τελευταίες μέρες διάχυτος είναι ο φόβος στη διεθνή κοινή γνώμη μήπως γίνει πόλεμος. Η Μόσχα επανειλημμένως έχει υποστηρίξει ότι η Ρωσία ουδέποτε θα επετίθετο «στον αδελφό ουκρανικό λαό», όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντές της.

Κάτι τέτοιο, κατά την άποψη της Μόσχας, θα βόλευε κάποιους. Όχι, όμως, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούν ότι ένας πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας, με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, θα προκαλούσε τέτοιες σεισμικές συνέπειες και αποσταθεροποίηση στη Μόσχα και το «σύστημα Πούτιν».

Σεισμικές επιπτώσεις, όμως, θα υπήρχαν και για την Ουκρανία, και πολύ περισσότερο για τη Δύση, η οποία κάθε άλλο παρά έχει συνέλθει από την υγειονομική - οικονομική κρίση του κορονοϊού, και τώρα της ενέργειας.

Τι θα γίνει, λοιπόν, στην Ουκρανία - Αν.Ουκρανία; Η κρίση σε λεκτικό επίπεδο, συνοδευόμενη από αμέτρητα ρεπορτάζ τρόμου περί «ρωσικής εισβολής», φαίνεται ότι κορυφώθηκε.

Ρώσοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι χρειάζονται μια-δυο εβδομάδες γερών νεύρων, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην περιοχή, όπου ο κίνδυνος ενός μοιραίου «ατυχήματος», εξαιτίας προβοκατσιών, είναι μεγάλος. Αν αυτό γίνει κατορθωτό, παρατηρούν, η διπλωματία μπορεί ξανά να βγει στο προσκήνιο.

Οι ελπίδες στη διπλωματία

Εν μέσω αυτού του σκηνικού έντασης, εντύπωση προκάλεσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, πρώην ηθοποιός - κωμικός, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κάλεσε τους επενδυτές να μη πανικοβάλλονται. Θα περίμενε κανείς να δηλώσει τα αντίθετα. Να ρίξει, δηλαδή, λάδι στη φωτιά των φημών περί «ρωσικής εισβολής».

«Οι δηλώσεις για «εισβολή» στην Ουκρανία και η απομάκρυνση διπλωματών κάποιων χωρών (ΗΠΑ) δεν πλήττουν την ασφάλεια της χώρας μας, που δεν έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα, αλλά τα αυτιά τα δικά σας, διότι σας φοβίζουν να μην επενδύσετε», είπε. Ως αντίθετο παράδειγμα, μάλιστα, έφερε τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν αποσύρουν τους διπλωμάτες τους.

Παρά τις επισημάνσεις ακόμα και του Ζελένσκι, το γαϊτανάκι της ρωσικής «εισβολής» συνεχίζεται. Έχει, δε, ως στόχο να καλύψει την ουσία των πραγμάτων. Και αυτή έγκειται στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον θέλοντας και μη, υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων, να απαντήσει γραπτώς στις αιτιάσεις της Μόσχας για τα θέματα ασφαλείας της αλλά και γενικότερα της αρχιτεκτονικής της ευρωπαϊκής ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ απάντησαν. Ανεξαρτήτως του τι περιλαμβάνει το κείμενο, ένα είναι γεγονός: Οι δυο πυρηνικές υπερδυνάμεις, αν γίνει κατορθωτό να αποφευχθεί χοντρή ένοπλη προβοκάτσια κάποιων εκ των ιδιωτικών μισθοφορικών εθνικιστικών ταγμάτων που λυμαίνονται την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως υπάρχει ελπίδα να πάνε σε μια πιο ουσιαστική διαπραγμάτευση.

 https://www.antinews.gr/action.read/kosmos/rosia-oukrania-ipa-polemos-kai-energeia-gia-gera-neura-oi-epomenes-ebdomades/5.156168