Παρασκευή, Ιανουαρίου 21

ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ! Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΧΑΡΤΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕ ΦΕΙΔΩ – ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΟΙΌΝΤΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ

Καταγραφή1

Για τα ίδια προϊόντα σε σχέση με πέρυσι, το χέρι πρέπει να μπει βαθύτερα στην (άδεια) τσέπη…
Στα… ουράνια έχουν εκτοξευθεί οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής, με αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές να αγοράζουν όλο και λιγότερα προϊόντα.

Τον Δεκέμβριο για παράδειγμα και παρά τη γιορτή των Χριστουγέννων, οι πωλήσεις στο σύνολο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων μειώθηκαν κατά 2,9%.

Το κακό είναι πως οι τιμές προβλέπεται να αυξηθούν κι άλλο, καθώς το κόστος ενός παραγωγού έχει φτάσει στα ύψη. Τον Νοέμβριο του 2021, το κόστος παραγωγής για τα νωπά προϊόντα αυξήθηκε κατά 17,7% και οι τιμές του παραγωγού κατά 16,1%.
Αιτία είναι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί στην ενέργεια και τα ακριβότερα λιπάσματα. Σύμφωνα με τον παραγωγό Θοδωρή Γαβρίλη, ένα λίπασμα που το έπαιρναν 18 ευρώ, τώρα έχει πάει στα 36 ευρώ! Και αναρωτήθηκε: «Πως θα αντέξει αυτός ο παραγωγός;»

Το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξεύσει και τις τιμές χονδρικής στα φρούτα και τα λαχανικά και είναι χαρακτηριστικό ότι τα αγγούρια έχουν ανατιμηθεί κατά 120% (από 0,70 ευρώ το κιλό πέρυσι, στα 1,60 ευρώ φέτος), όπως και τα μπρόκολα, τα οποία από 60 λεπτά το κιλό πέρυσι, πωλούνται φέτος 1,30 ευρώ.

«Η αύξηση του ρεύματος κυμαίνεται γύρω στο 50-60% η αύξηση στα φυτοφάρμακα είναι της τάξης του 80-100%, το ίδιο ισχύει και για την αύξηση των λιπασμάτων», λέει ο παραγωγός λαϊκών αγορών Δημήτρης Παπαηλιού.

Αλλά αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Ανάπτυξης…

 makeleio.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.