Κυριακή, Ιανουαρίου 30

Η κρυφή πανδημία: Τα αντιβιοτικά “ένοχα” για εκατομμύρια θανάτους

Ανησυχητικός ο απολογισμός των θανάτων

Η κρυφή πανδημία: Τα αντιβιοτικά "ένοχα" για εκατομμύρια θανάτους
Image by PublicDomainPictures from Pixabay Η κρυφή πανδημία: Τα αντιβιοτικά “ένοχα” για εκατομμύρια θανάτους

Η κρυφή πανδημία: Τα αντιβιοτικά “ένοχα” για εκατομμύρια θανάτους

Πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν σε όλο τον κόσμο το 2019 από μολύνσεις που οφείλονταν σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο απολογισμός αυτός ξεπερνάει τον ετήσιο αριθμό θανάτων που οφείλονται στην ελονοσία ή στο AIDS.

Οι πιο φτωχές χώρες δέχονται το βαρύτερο πλήγμα αλλά η ανθεκτικότητα των ασθενειών στα φάρμακα αποτελεί απειλή για την υγεία όλων, αναφέρεται στη μελέτη.

Συνιστώνται μάλιστα επείγουσες επενδύσεις για νέα φάρμακα καθώς και πιο συνετή χρήση των ήδη υπαρχόντων προκειμένου να χτιστεί επαρκέστερη προστασία απέναντι στον κίνδυνο.

Μια «κρυφή πανδημία»

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τα τελευταία χρόνια για μη σοβαρές περιπτώσεις σημαίνει ότι τα φάρμακα γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά ενάντια στις πιο σοβαρές μολύνσεις.

Άνθρωποι πεθαίνουν από συχνές και προηγουμένως θεραπεύσιμες μολύνσεις, καθώς τα βακτήρια που τις προκαλούν έχουν γίνει πιο ανθεκτικά στις θεραπείες.

Μικρόβια ανθεκτικότερα ακόμη και στα ισχυρότερα αντιβιοτικά 

Υγειονομικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησαν πρόσφατα ότι η αντιμικροβιακή αντοχή (antimicrobial resistance ή AMR) είναι μια «κρυφή πανδημία» που μπορεί να έρθει στην επιφάνεια στο πλαίσιο της κρίσης που έχει προκαλέσει η Covid, εκτός και αν τα αντιβιοτικά αρχίσουν να χορηγούνται με υπευθυνότητα.

Αντιβιόγραμμα: Τι είναι και η αξία του στην αντιμετώπιση του φαινομένου της μικροβιακής αντοχής 

Ανησυχητικός ο απολογισμός των θανάτων

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό θανάτων από AMR παγκοσμίως, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, βασίζονται σε μια ανάλυση που αφορά 204 χώρες από μια διεθνή ομάδα ερευνητών, της οποίας ηγείτο το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι έως και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2019 από ασθένειες στις οποίες έπαιξε ρόλο το AMR, μαζί με τους 1,2 εκατ. θανάτους οι οποίοι οφείλονταν άμεσα σε αυτό.

Η ”σιωπηλή” επιδημία… Οι γιατροί είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου 

Κατά το ίδιο έτος, το Aids (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) θεωρείται ότι προκάλεσε 860.000 θανάτους, ενώ η ελονοσία 640.000.

Οι περισσότεροι θάνατοι από AMR οφείλονταν σε μολύνσεις του χαμηλότερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και λοιμώξεις στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σήψη.

O MRSA (δηλαδή σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρος, ενώ το Εσερίχια Κόλι καθώς και αρκετά άλλα βακτήρια, σχετίζονταν με υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας στα φάρμακα.

Εξετάζοντας το ιστορικό ασθενών σε νοσοκομεία, μελέτες και άλλες πηγές, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, με περίπου έναν στους πέντε θανάτους που συνδέονται με AMR να αφορά ηλικίες κάτω των 5 ετών.

Οι θάνατοι από AMR εκτιμάται ότι ήταν:

  • Περισσότεροι στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, με 24 θανάτους για κάθε 100.000 ανθρώπους
  • Λιγότεροι στις χώρες υψηλού εισοδήματος, με 13 θανάτους για κάθε 100.000 ανθρώπους.

Ξεκάθαρο σημάδι κινδύνου

Ο καθηγητής Κρις Μάρεϊ από το Ινστιτούτων Υγειονομικών Μετρήσεων και Αξιολογήσεων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία αποκάλυψαν την πραγματική κλίμακα της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αποτελούν ξεκάθαρο σημάδι ότι είναι απαραίτητο να ληφθεί άμεσα δράση «εάν θέλουμε να έχουμε το προβάδισμα στη μάχη έναντι της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά».

Άλλοι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντική η καλύτερη μελέτη των επιπέδων ανθεκτικότητας στα φάρμακα σε διαφορετικές χώρες και γεωγραφικές περιοχές.

Ο Δρ. Ραμανάν Λαξμινάραγιαν, από το Κέντρο Δυναμικής, Οικονομίας και Πολιτικής των Ασθενειών στην Ουάσιγκτον ΠΚ, δήλωσε ότι οι παγκόσμιες χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση του AMR πρέπει να αυξηθούν στα επίπεδα που βρίσκονται για άλλες ασθένειες.

«Οι χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην πρόληψη των λοιμώξεων εξ’ αρχής, διασφαλίζοντας ότι τα υπάρχοντα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται κατάλληλα και με σύνεση, καθώς και στο να φέρει νέα αντιβιοτικά στην αγορά», τόνισε.

Μεγάλο μέρος του πλανήτη βρίσκεται αντιμέτωπο με την πρόκληση της περιορισμένης πρόσβασης σε αντιβιοτικά που να είναι αποτελεσματικά αλλά και σε προσιτές τιμές – και αυτό θα πρέπει να το πάρουν στα σοβαρά οι πολιτικοί και υγειονομικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο, τόνισε ο Λαξμινάραγιαν.

Πηγή: www.kathimerini.gr – BBC 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Πολύ φοβάμαι πως το άρθρο δεν αποκαλύπτει ούτε τα μισά από το πρόβλημα, καθώς ενώ μιλάει για εκατομμύρια θανάτους, ΔΕΝ λαμβάνει υπόψιν το μικροβίωμα, δηλαδή την ίδια μας ΤΗΝ ΣΎΣΤΑΣΗ και τις επιπτώσεις σε αυτό οι οποίες είναι ανυπολόγιστες: Μικροβίωμα: Αποτελούμαστε κατά 57% από βακτήρια, ιούς και μύκητες-Η άκριτη καταπολέμησή τους έχει συμβάλλει σε σοβαρότατες ασθένειες 

Αντιβίωση, λοιπόν, ΜΌΝΟΝ σε ζητήματα ζωής και θανάτου!

Πρέπει να γνωρίζουμε πως Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια,αλλά από το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα!

Αν θέλουμε αντιβίωση ας χρησιμοποιήσουμε αυτήν που έχουμε πάνω μας ενσωματωμένη άπαξ της γέννησής μας:

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει τεράστιες δυνατότητες προσαρμογής τόσο σε νέες αντίξοες συνθήκες όσο και στη δυνατότητα καταπολέμησης νέων νοσογόνων παραγόντων που δεν είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Έχει τη δυνατότητα να αυτοελέγχεται και να αυτοδιορθώνεται, ώστε να είναι πάντα αποτελεσματικό και ανανεωμένο. Για να το χρησιμοποιήσουμε όμως ΠΡΈΠΕΙ να είναι ΙΣΧΥΡΌ!

Η καλλίτερη μακράν λύση που έχει η Φύσις για να στήσει γερό και λειτουργικό ανοσοποιητικό, στα θηλαστικά, είναι το μητρικό γάλα. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να το εντάξουμε στην διατροφή μας ως συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλα: Πρωτόγαλα – Colostrum (αρχαίο: πύαρ)!

εν ανάγκη γνωρίστε την αντιβίωση της Φύσης: Πρόπολη – το φυσικό αντιβιοτικό! ή και το σκόρδο (ΆΟΣΜΟ), και τέλος την ΒΙΤΑΜΙΝΗ C από ΦΥΣΙΚΉ πηγή (ασερόλα) επίσης ως διατροφικά συμπληρώματα.

Όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί εξαιρετικής ποιότητας, βιολογικά και υψηλής δραστικότητας πρωτόγαλα, πρόπολη, σκόρδο και βιταμίνη C, μπορεί να ΠΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ!

προσοχή: Κατάχρηση φαρμάκων: Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αναστέλλει κάθε προσπάθεια αυτοΐασης 

Πιθανόν δε να καταναλώνετε αντιβιοτικά εν αγνοία σας: Ξετρυπώστε την «κρυμμένη» αντιβίωση!

Οπότε αυτό που επίσης χρειάζεται να κάνουμε (εάν και όταν η αντιβίωση είναι απολύτως απαραίτητη), πέραν της ΦΥΣΙΚΗΣ ενίσχυσης του ανοσοποιητικού είναι: Πως να αποκαταστήσετε την υγιή εντερική χλωρίδα, μετά την λήψη αντιβιοτικών.

και Αντικαταστήστε τα αντιβιοτικά με φυσική διατροφή!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .