Σάββατο, Ιανουαρίου 22

Ανδρέας Ξανθός: Η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό και... βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία

Ανδρέας Ξανθός: Η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό και... βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Σε πείσμα όμως των «επιδημιολογικών προβλέψεων» του κ. Μητσοτάκη, ούτε το «τελευταίο μίλι προς της Ελευθερία» διανύσαμε, ούτε έχουμε «πανδημία ανεμβολίαστων».

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Μετά από κάθε επιδημικό κύμα η κυβέρνηση καλλιεργούσε -και τα ΜΜΕ με περισσή ευκολία αναπαρήγαγαν- ένα κλίμα επικείμενου τέλους της υγειονομικής κρίσης.

Σε πείσμα όμως των «επιδημιολογικών προβλέψεων» του κ. Μητσοτάκη, ούτε το «τελευταίο μίλι προς της Ελευθερία» διανύσαμε, ούτε έχουμε «πανδημία ανεμβολίαστων». Με τον ίδιο κουραστικό και

καθόλου πειστικό τρόπο, ακούμε αυτό τον καιρό που η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη και αφορά πλέον κάθε οικογένεια, ότι «η Όμικρον είναι σε αποδρομή», «το ΕΣΥ αντέχει», «τα δύσκολα είναι πίσω μας».

Όχι επειδή το λένε οι ειδικοί, αλλά επειδή έτσι βολεύει την κυβέρνηση. Για να αποδείξει ότι ελέγχει την κατάσταση, ότι κάνει ότι μπορεί, ότι σε όλη την Ευρώπη τα ίδια συμβαίνουν και, κυρίως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταστροφολογεί, λαϊκίζει και υπονομεύει την εθνική προσπάθεια.

Είναι ένας πρωτοφανής και προκλητικός συνδυασμός άρνησης της πραγματικότητας και μετάθεσης ευθυνών. Σε πείσμα όμως του κυβερνητικού success story, η υγειονομική τραγωδία είναι σε εξέλιξη και ο πιο «σκληρός δείκτης» αποτυχίας είναι οι 80-100 νεκροί καθημερινά. Έχουν αυξηθεί πολύ οι εισαγωγές στις εφημερίες, αρχίζουν ξανά να εκτοξεύονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ (προχθές 122), προστέθηκε νέα «λίστα ντροπής» με ασθενείς που περιμένουν στα Τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ) για να εισαχθούν σε απλή κλινική covid, η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για τους αναγκαίους διαγνωστικούς ελέγχους είναι δυσβάστακτη (4/5 μοριακά και 9/10 rapid test τα πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες).

Άρα μπροστά στη νέα φάση της πανδημίας και τη συνεχή εμφάνιση νέων μεταλλάξεων (έφτασε ήδη στην Ελλάδα η Όμικρον-2) χρειάζεται μια νέα υγειονομική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την covid-19 κατ’ αρχήν ως μια απειλή που θα έχει βάθος χρόνου και απαιτεί άλλου τύπου οργάνωση και προετοιμασία του Συστήματος Υγείας.

Να τελειώνουμε λοιπόν με την επιδημιολογικά αστήρικτη προσέγγιση περί «ήπιας Όμικρον» και περί «ανοσίας αγέλης» που θα οδηγήσει στο σύντομο τέλος της πανδημίας. Αυτή η φιλολογία στέλνει «σήμα» εφησυχασμού στην κοινωνία και ενισχύει την αμφισβήτηση της αναγκαιότητας των εμβολιασμών, ειδικά της 3ης δόσης. Αν όμως αφήσουμε τη διασπορά ανεξέλεγκτη για να μην πληγεί η οικονομία και να μην διαταραχθεί η κανονικότητα μας, ούτε νέες μεταλλάξεις θα αποφύγουμε ούτε θα αποτρέψουμε μια δραματική επιδείνωση της θνησιμότητας λόγω της ευρύτατης προσβολής ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η επιλογή αυτή έχει στοιχεία κοινωνικού δαρβινισμού (ευνοεί τους πιο υγιείς και πλήττει τους πιο αδύναμους), ενώ ταυτόχρονα έχει στοιχεία ταξικής διάκρισης γιατί -σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- ευάλωτοι στην πανδημία δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι ασθενείς αλλά και οι φτωχοί. Ακόμα και στον αναπτυγμένο κόσμο. Γι’ αυτό πλέον μιλάμε για συνδημία, δηλαδή για πανδημία που συνυπάρχει με οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Μόνο που αυτές οι νέες προκλήσεις απαιτούν, πέραν των υγειονομικών μέτρων, και συνοδά μέτρα στήριξης του κόσμου της εργασίας, των κοινωνικών ομάδων που φτωχοποιούνται και του Κράτους Πρόνοιας. Με άλλα λόγια, η ριζική απάντηση στην πολυεπίπεδη πανδημική κρίση είναι πολιτικές μείωσης των ανισοτήτων και κοινωνικής συνοχής, δηλαδή αριστερές και προοδευτικές πολιτικές.

Πάνω απ’ όλα όμως, αυτό που απαιτείται είναι να τελειώνουμε με μια γραμμή απαξίωσης και υπονόμευσης του ΕΣΥ που ανοικτά πλέον προωθεί η κυβέρνηση. Πέρα από τον «ακρωτηριασμό» κρίσιμων δημόσιων δομών στο Λεκανοπέδιο (π.χ. μετατροπή του Σισμανόγλειου σε αποκλειστικά covid νοσοκομείο, αναστολή της εφημερίας του Παίδων Πεντέλης για να γίνει εμβολιαστικό κέντρο), ο Υπουργός Υγείας μιλά πολύ καθαρά για νέο υγειονομικό χάρτη που θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο νοσοκομείων της επαρχίας, η λειτουργία των οποίων θα κριθεί «ασύμφορη». Αυτό προφανώς δεν είναι «παρακαταθήκη» από την πανδημία αλλά σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ και εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο της Υγείας. Επειδή όμως η αγορά ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος και όχι για τη Δημόσια Υγεία, είναι στα χέρια των υγειονομικών, των ασθενών και της κοινωνίας η αποτροπή μιας τέτοιας «ανθυγιεινής» εξέλιξης. Και παράλληλα, η διασφάλιση -με αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα- μιας γενναίας και κοινωνικά ανταποδοτικής επένδυσης στο ΕΣΥ και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της χώρας.

(Ο Ανδρέας Ξανθός είναι βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .