Τρίτη, Ιανουαρίου 11

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ COVID 19 ΚΑΙ Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ...

Φελνίκος
Φελνίκος

Οι γιορτές τελείωσαν. Τα ύδατα αγιάσθηκαν, τα παγανά φεύγουν. Από αύριο -ή καλύτερα από τη Δευτέρα, αφού κάποιοι συνεχίζουν μέχρι και το τέλος της εβδομάδος τις εορταστικές διακοπές- και πάλι στο μαγκανοπήγαδο. Πάλι στη σφενδόνη. Στις μυλόπετρες της καθημερινότητας. Στην πέτρα της υπομονής.

Δικαιούμαι, λοιπόν, νομίζω, για μία ακόμη φορά, να αποδράσω (συνηγορούντων βεβαίως και των "κούκων" που ...κελαηδούσαν μέχρι και τα ξημερώματα) από το στύψιμο του εγκεφάλου και να σας πω τα πολιτικά προλεγόμενα με τη σοφία του Χότζα μπας και γελάσει λίγο το χειλάκι μας.

Βλέπετε, δεν πρόλαβε να μπει ο νέος χρόνος και η πανδημία θερίζει. Μέχρι και 50.000 κρούσματα τη μέρα μάς έφερε η "Όμικρον" και δεν ξέρουμε αν θα σταματήσει εκεί. Το χαμόγελό μας έχει -και δικαιολογημένα- παγώσει αφού, μαζί με την πανδημία, μας έφτασαν, εμπρός βήμα ταχύ, η ακρίβεια και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, ενώ μετά από πολλά χρόνια μάς έκανε ποδαρικό και ο πληθωρισμός.

Πάρτε αυτά τα μέτρα μας έλεγαν χθες, κόψτε ετούτες τις συνήθειες μας λένε τώρα, κάντε εκείνο θα μας πουν αύριο. Ό,τι ακριβώς έγινε και με τον Χότζα στην ιστορία μας.

Κάποτε ο Χότζας πήρε μαζί του τον γιο του και τον γάιδαρό του για να πάνε στο διπλανό χωριό. Τους έπιασε όμως το μεσημέρι κι ο ήλιος έκαιγε ντάλα. Ο Χότζας έβαλε τον γιο του πάνω στον γάιδαρο κι αυτός πεζολατώντας έσερνε τα βήματά του πίσω τους.

Καθώς προχωρούσαν συνάντησαν δυο-τρεις χωριάτες που, σαν είδαν το παιδί καβάλα και τον γερο-Χότζα πίσω πεζό, είπαν: "Πέρασαν τα χρόνια που τα παιδιά σέβονταν τους γονείς τους. Πού να δεις στον καιρό μας ένα τζόβενο σαν και τούτο να ’ναι καβάλα στον γάιδαρο και ν’ αφήνει τον γεροπατέρα του να τσακίζεται στον ποδαρόδρομο!". Το παιδί, σαν άκουσε αυτά τα λόγια, ντράπηκε κι είπε στον πατέρα του: "Πατέρα, εγώ σου τα ’λεγα. Έλα τώρα, καβάλησε εσύ τον γάιδαρο".

Κατέβηκε το παιδί κι ανέβηκε ο Χότζας. Αφού πήραν λίγο δρόμο, συνάντησαν κάτι άλλους χωρικούς. Δημοσιά ήταν, οι περαστικοί δεν έλειπαν. Όταν σίμωσαν κοντά, ένας απ’ τους χωρικούς στάθηκε και κούνησε το κεφάλι του: "Κρίμα που είσαι και Χότζας", είπε. "Έτσι φροντίζεις το παιδί σου; Τέτοια διδάγματα του δίνεις; Ολόκληρος μαντράχαλος καβαλίκεψες τον γάιδαρο κι άφησες αυτό το τρυφερούδι να πνίγεται στη ζέστη, στον ιδρώτα και στη σκόνη. Κρίμα και πάλι κρίμα!".

Ο Χότζας άκουσε τα λόγια αυτά και ντράπηκε. Αυτός έκανε πάντα του κεφαλιού του και δεν άκουγε τους άλλους, τούτη τη φορά όμως ένα φίδι τρύπωσε στην καρδιά του και τον δάγκωσε. Σταμάτησε τον γάιδαρο και βοήθησε τον γιο του να καβαλήσει στα καπούλια του ζώου. Τώρα πια κανένας δεν θα ’χε να πει τίποτα.

Σε μια στροφή, συνάντησαν κάτι άλλους διαβάτες. Όταν είδαν αυτοί δυο ανθρώπους καβάλα σ’ ένα ζώο, άρχισαν να διαμαρτύρονται: "Στ’ όνομα του Θεού, Χότζα εφέντη. Τι πράγμα είναι αυτό; Άσπλαχνος θα ’σαι κι άθρησκος. Γίνεται δυο ανθρώποι καβάλα σ’ αυτό το δύσμοιρο το ζώο; Νισάφι, μωρέ! Ντροπή δεν έχεις! Είσαι και Χότζας!".

Ο Χότζας δεν μπορούσε να κάμει αλλιώς. Κατέβηκε απ’ τον γάιδαρο βλαστημώντας, κατέβασε και τον γιο του και ξεκίνησαν πάλι με τα πόδια και οι τρεις. Τέλος, κοντά στο χωριό, είδαν πάλι κάτι περαστικούς που, μόλις τους πρόσεξαν, είπαν δυνατά μεταξύ τους: "Ποιος να το φανταστεί πως υπάρχουν ακόμα τέτοιοι άνθρωποι στην εποχή μας! Ολάκερος γάιδαρος πάει ξεφόρτωτος κι αυτοί οι απτάληδες τον ακολουθούν πεζή μέσα σ’ αυτή την κάψα και τον κουρνιαχτό. Σίγουρα ή χαζοί είναι ή βλαμμένοι!".

Ο Χότζας άκουσε τα λόγια αυτά, κοκκίνισε σαν παντζάρι απ’ την αγανάκτηση, κι είπε στο παιδί του: "Μπράβο σ’ εκείνον που θα καταφέρει να σώσει τον εαυτό του απ’ τη γλώσσα και τη γνώμη των ανθρώπων!".

Και κάνοντας μεταφορά στην πολιτική θα μπορούσαμε να πούμε: Μπράβο σ' εκείνη την κυβέρνηση που θα καταφέρει να σώσει τη χώρα -και να σωθεί και η ίδια- από τη γλώσσα και τη γνώμη των (μπουχτισμένων και κουρασμένων, με τα όσα συμβαίνουν, είναι η αλήθεια) ψηφοφόρων...

 http://www.matrix24.gr/2022/01/i-pandimia-tou-covid-19-ke-o-gaidaros-tou-chotza/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .