Παρασκευή, Ιανουαρίου 14

Επιχαίρει ο Ν.Μπίστης με το «ναυάγιο» του αγωγού EastMed - Συμφωνεί ο Α.Τσίπρας μαζί του;

«Και αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση είχαν προειδοποιηθεί ότι είναι ασύμφορος ο αγωγός και από οικονομική και από περιβαλλοντική άποψη», γράφει.
Επιχαίρει ο Ν.Μπίστης με το «ναυάγιο» του αγωγού EastMed - Συμφωνεί ο Α.Τσίπρας μαζί του;

Ως απολογητής της Άγκυρας εμφανίζεται και πάλι ένα από τα ονομαζόμενα «ορφανά του Σημίτη» που έχει μαζέψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιχαίρει για το ναυάγιο του EastMed. Απορίας άξιον. Ποια είναι η θέση του Α. Τσίπρα;

Ανοικτά οπαδός της γραμμής του κατευνασμού της Τουρκίας, της Φινλανδοποίησης της Ελλάδας, και, βέβαια, του συμβιβασμού (εφ’ όλης της ύλης, όπως θέλει η Άγκυρα;) στη Χάγη, εμφανίζεται για μια ακόμη φορά το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπίστης. Μια από τις «μεταγραφές» που έχει κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον χώρο των ονομαζόμενων «ορφανών του Σημίτη».

Δεν έχει κανένα νόημα να δίνει η Ελλάδα διπλωματικές μάχες στους διεθνείς οργανισμούς, την ΕΕ, κ.λ.π., για να ορθωθούν εμπόδια στην αναθεωρητική, νεο-οθωμανική, επεκτατική και επιθετική πρακτική της Τουρκίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό λέγει ο Ν. Μπίστης, θεωρώντας ότι πρέπει να τα βρούμε με την Τουρκία, ή για την ακρίβεια να πάμε σε μια «καζάν - καζάν» (win - win) συνεκμετάλλευση, όπως έλεγε και ο σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη για θέματα εθνικής ασφαλείας, Θάνος Ντόκος.

Σε άρθρο του, στην ιστοσελίδα, iEidiseis, «Και αποχαιρέτα τον EastMed που τελείωσε πριν αρχίσει», ο Ν.Μπίστης επιχαίρει εμφανώς για το ναυάγιο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, από την Α. Μεσόγειο στις αγορές, EastMed, και το αμερικανικό «άδειασμα» του σχεδίου.

Τσιμουδιά από την αμερικανική πρεσβεία για τον αγωγό EastMed

Σημειώνει, δε, ότι «το συμπέρασμα από αυτή την περιπέτεια είναι ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό δεν υπάρχει άλλη λύση από τον διάλογο, τον συμβιβασμό και στο τέλος Χάγη». Και προσθέτει: «Ξέρω ότι δεν είναι δημοφιλής αυτή η πρόταση. Τα μεγαλεπήβολα EastMed, οι τριμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες βολεύουν καλύτερα το εθνικό θυμικό. Πλην όμως δεν ισχύουν. Καταρρέουν και αφήνουν πίσω τους άλυτα προβλήματα».

Άρα, για ποιον λόγο να οικοδομούνται -πρόσκαιρες ή μακροπρόθεσμες- συμμαχίες ή ακόμα και λυκοφιλίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, κ.ο.κ.; Γιατί να ζητάει η Ελλάδα από την ΕΕ να πάρει θέση έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού; Γιατί, γενικότερα, να δίνονται μάχες για τα εθνικά συμφέροντα; Ας τα δώσουμε όλα μια και καλή στην Τουρκία, να τελειώνουμε.

Αυτή φαίνεται πως είναι η «φιλοσοφία» Μπίστη. Και μπορεί αυτές τις απόψεις του «εκσυγχρονισμού» να τις συμμερίζονται πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ή ακόμα και σημαντική μερίδα του σημερινού μεγάρου Μαξίμου, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει να τραβήξει το αυτί του κάθε Μπίστη, δήθεν στο όνομα της ελευθερίας έκφρασης. Άραγε, συμμερίζεται η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ένα σημαντικό κομμάτι ανήκει στον πατριωτικό χώρο, τέτοιες θέσεις;

Το σοβαρότερο στην περίπτωση Μπίστη και των λοιπών «ορφανών του Σημίτη», είναι ότι εμφανίζονται ως απολογητές της τουρκικής πολιτικής. Κατ' αυτούς, για όλα φταίει η Ελλάδα και η Κύπρος. Μα, αν η διαρκής μονόπλευρη επίρριψη ευθυνών στην ελληνική πλευρά, δεν σημαίνει αβαντάρισμα της Άγκυρας, τι άλλο δείχνει;

Τώρα, λοιπόν, ο Ν.Μπίστης, με ύφος... σοφού περί τα γεωπολιτικά, ως άλλος Κίσινγκερ, Γκρομίκο, Μπρεζίνσκι και καρδινάλιος Ρισελιέ μαζί, μας «διαφωτίζει», λέγοντας ότι εδώ και χρόνια ήταν γνωστό πως ο EastMed μπορεί να μην προχωρήσει. Ευτυχώς, που υπάρχει κι ο Μπίστης, αλλιώς θα μέναμε στο σκοτάδι!

Αγωγός EastMed: Από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, στις... μαύρες πλερέζες

«Και αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση είχαν προειδοποιηθεί ότι είναι ασύμφορος ο αγωγός και από οικονομική και από περιβαλλοντική άποψη», γράφει.

Και συμπληρώνει, επικρίνοντας μονομερώς, για πολλοστή φορά, ειδικά την Κύπρο: «Όμως και πολιτικά ήταν εσφαλμένη επιλογή. Η κυπριακή κυβέρνηση για να εγκαταλείψει την πολιτική επίλυσης του Κυπριακού, που ήταν προϋπόθεση για να υπάρξει η πιο συμφέρουσα λύση αγωγού μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, έφερε την τότε ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά προ τετελεσμένου.

Αντικατέστησε την πολιτική επίλυσης που είχε φτάσει σχεδόν σε αίσιο τέλος στη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, με την πολιτική των εξορύξεων. Πολιτική που έχει αποτύχει παταγωδώς γιατί εξορύξεις δεν γίνονται, ενώ η Τουρκία έχει κυριολεκτικά σμπαραλιάσει την κυπριακή ΑΟΖ. Η συνδεδεμένη με αυτή την αντίληψη κίνηση ήταν οι τριμερείς η πολυμερείς συνεργασίες με ουσιαστική στόχευση να αποκλειστεί η Τουρκία από την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Όποιος περίμενε ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει δεν καταλαβαίνει από γεωπολιτική».

Τι μας λέει ο Ν. Μπίστης, δηλαδή;

Όχι ότι η Τουρκία έχει την παραμικρή ευθύνη διότι τορπίλισε ανοικτά τη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, το καλοκαίρι του 2017, στο Κραν Μοντανά (Ελβετία), αλλά την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η Κύπρος.

Όχι ότι η Τουρκία ασκεί ανοικτά αναθεωρητική, επιθετική πολιτική, αλλά φταίνε η Ελλάδα και η Κύπρος που προσπαθούν να κλείσουν τριμερείς «συμμαχίες». Κοντολογίς, κατά τον ίδιο, είναι ανόητοι εκείνοι εκεί κάτω στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, κ.ο.κ., που αποζητούν και αυτοί τριμερείς συμμαχίες. Αποτελούν ψευδαίσθηση οι ανησυχίες που υπάρχουν τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ΕΕ για τις τουρκικές πρακτικές.

Όχι ότι η Τουρκία είναι εισβολέας και κατέχει τη μισή Κύπρο, αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος με τις τριμερείς την ανάγκασαν (!) «να αντιδράσει». Σφάξε με αγάμ ν' αγιάσω, δηλαδή.

Ουδείς υποστηρίζει ότι στην ηγεσία της Κύπρου βρίσκονται «άγγελοι». Άπαντες γνωρίζουν πολύ καλά το προσκήνιο, το παρασκήνιο, τα παιχνίδια εξουσίας, πλούτου και τις προβληματικές πρακτικές που υπάρχουν συχνά σε σοβαρά εθνικά θέματα. Αλλά, από αυτού του σημείου, μέχρι να αποσιωπά κανείς τις τεράστιες ευθύνες της Άγκυρας για το άσχημο κλίμα στην περιοχή και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, και να γίνει απολογητής της Τουρκίας και κατήγορος της Ελλάδας και της Κύπρου, η απόσταση είναι τεράστια.

 https://www.antinews.gr/action.read/politiki/epixairei-o-n-mpistis-me-to-nauagio-tou-agogou-eastmed-sumfonei-o-a-tsipras-mazi-tou-/2.155852

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .