Τετάρτη, Φεβρουαρίου 2

Όμικρον 2: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής

Της Σοφίας Κωστάρα

Δύο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον 2 φαίνεται ότι εντοπίστηκαν στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες. Πρόκειται για τη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει την επιστημονική ονομασία ΒΑ.2, γνωστή ευρύτερα και ως "stealth” ή Όμικρον 2. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα κρούσματα εντοπίστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ιστορικό ταξιδιού.

Στην δεύτερη περίπτωση όμως, στη Σητεία, δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού, κάτι που σημαίνει πως είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

Οι ειδικοί θεωρούν πως η Όμικρον 2 είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την αρχική Όμικρον και εικάζουν ότι θα επικρατήσει σε αρκετές χώρες, ενώ από τη δική της πορεία θα εξαρτηθεί κατά πολύ και η πορεία της πανδημίας στη χώρα. "Τις επόμενες μέρες θα δούμε το αποτύπωμα της Όμικρον στην Ελλάδα", λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. "Αν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα θα δούμε και νοσηλείες αυξημένες και θανάτους με παρατεταμένα υψηλά κρούσματα", λέει ο καθηγητής. 

Η υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον είναι σημαντικά πιο μεταδοτική, 33% από την αρχική υποπαραλλαγή της Όμικρον, και μπορεί πιο εύκολα να μολύνει και τους εμβολιασμένους, δείχνει η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για το θέμα. Τα ευρήματα προέρχονται από τη Δανία όπου η BA.2 έχει εξαπλωθεί ευρέως και αντιστοιχεί πλέον στην πλειονότητα των κρουσμάτων Όμικρον. Ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας είχε δώσει και η πρώτη προκαταρκτική ανάλυση στη Βρετανία.

"Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Όμικρον ΒΑ.2 είναι εγγενώς σημαντικά πιο μεταδοτική από την ΒΑ.1, καθώς και ότι διαθέτει ιδιότητες διαφυγής από την ανοσία οι οποίες μειώνουν περαιτέρω την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός" γράφουν οι Δανοί ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν την εξάπλωση της νέας υποπαραλλαγής σε περισσότερα από 8.500 νοικοκυριά στη Δανία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αρχική υποπαραλλαγή ΒΑ.1 παραμένει μακράν πιο διαδεδομένη, καθώς αντιστοιχεί στο 98% των κρουσμάτων Όμικρον. Στη Δανία όμως ξεπέρασε την BA.1 την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα εξαπλώνεται σε Βρετανία, ΗΠΑ, Σουηδία και Νορβηγία. "Αν έχετε εκτεθεί στην Όμικρον ΒΑ.2 στην οικία σας, έχετε πιθανότητα 39% να μολυνθείτε εντός επτά ημερών. Αν αντίθετα έχετε εκτεθεί στη BA.1, η πιθανότητα είναι 29%" δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της μελέτης Φρέντερικ Πλέσνερ.

Ο εμβολιασμός παίζει ωστόσο σημαντικό ρόλο, υπογραμμίζουν οι ερευνητές, καθώς οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν και να μεταδώσουν την υποπαραλλαγή.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .