Βουλή: Το κλουβί με τις τρελές

Σκηνικό παρακμής έζησε για μια ακόμη φορά η Βουλή χτες, με τον πρόεδρό της να κλείνει το μικρόφωνο στον Πολάκη, τον Άδωνι να «κινηματογραφεί» με το κινητό του τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και τον τελευταίο να κάθεται στο βήμα του Κοινοβουλίου για πολλή ώρα (σε ένδειξη διαμαρτυρίας) περιμένοντας την «θύελλα» στα social media!

Ούτως ή άλλως η Βουλή στα έντεκα χρόνια του μνημονίου υποβάθμισε θεαματικά τον ρόλο της ως εκφραστή της δημοκρατίας στη χώρα μας, αφού οι βουλευτές του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος πειθήνια (οι περισσότεροι) σήκωναν το χέρι τους για να υπερψηφίζουν τα μνημόνια. Άσε που κάποιοι, όπως έχουν παραδεχτεί δημόσια, ... δεν πρόλαβαν καν να τα διαβάσουν!

Χτες, μια μέρα μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ο πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά άνετα ένοιωσε, όπως πεντακάθαρα φάνηκε στις τοποθετήσεις του και στη «γλώσσα του σώματος», όλα ξεχάστηκαν.

Λες και μερικές μέρες πριν δεν βούλιαξε η χώρα, ο κρατικός μηχανισμός και η κυβέρνηση στο χιόνι. Σαν να ξεχάστηκαν όλα, και πλέον το βασικό θέμα είναι η «βεντέτα» Άδωνι - Πολάκη.

Προφανώς, ακόμα δεν έχουν καταλάβει οι πολιτικοί «ταγοί» ότι ελάχιστα απασχολούν τέτοιου είδους καυγάδες την ελληνική κοινωνία, η οποία στενάζει κάτω από τα προβλήματα, υγειονομικά, οικονομικά, κ.ο.κ.

Όπως και να' χει, πάντως, η νέα ένταση στο Κοινοβούλιο δείχνει ότι πλέον η αντιπαράθεση ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει «χοντρύνει» και θα κλιμακωθεί, ως όλα δείχνουν, περισσότερο.

Το μικρόφωνο

Όλα, βέβαια, θα είχαν τελειώσει πολύ πιθανώς όμορφα κι' ωραία, εάν ο εκτελών χρέη προέδρου, άλλοτε υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, θα είχε επιτρέψει στον Παύλο Πολάκη να ολοκληρώσει για μερικά λεπτά την ομιλία του, αντί να του κλείσει το μικρόφωνο.

Και μετά, αναρωτιούνται κάποιοι «φωστήρες» στη ΝΔ ποιοι κάνουν μάγκα τον Πολάκη. Μα, οι ίδιοι είναι.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναμφισβήτητα ήταν εκτός θέματος. Στη Βουλή συζητιόταν νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο ίδιος, όμως, επέλεξε να απαντήσει στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για το σκάνδαλο της Novartis και την αρχειοθέτηση της υπόθεσής του.

Κάτι αναμενόμενο. Να σημειωθεί, εξάλλου, πως εδώ και μέρες, ο Α.Γεωργιάδης είχε ανέβει στα κεραμίδια, απαιτώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να του ζητήσει συγγνώμη, επειδή τον στοχοποίησε για το σκάνδαλο Novartis.

Στο... καφενείο

Ήταν φυσικό, λοιπόν, ότι στη χτεσινή συνεδρίαση αναμενόταν να εκδηλωθεί εκ νέου η -επί μακρόν σοβούσα- «βεντέτα» Γεωργιάδη - Πολάκη. Πόσο μάλλον, όταν προχτές είχε προηγηθεί η χοντροκομμένη λεκτική επίθεση Πολάκη κατά Γεωργιάδη στο καφενείο της Βουλής, οπότε ο πρώτος του είπε ότι καλό είναι να προσέλθει στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή με ... «τσίγκινο σωβρακάκι» (!).

Το γεγονός, βέβαια, ότι αυτό το περιστατικό εξελίχθηκε στο... καφενείο της Βουλής δεν πρόσθεσε κάτι νέο, αφού η αντιπαράθεση των δυο συχνά είναι, έτσι κι' αλλιώς, επιπέδου καφενείου (με όλο τον σεβασμό για τα καφενεία).

Κάλυψη

Και οι δύο, όμως, τυγχάνουν της απόλυτης κάλυψης του κόμματός τους. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, πρωταθλητής στα τηλεπαράθυρα, αν και έχει εκθέσει επανειλημμένως την κυβέρνηση με τις απαράδεκτες δηλώσεις του, όπως μεταξύ άλλων για τις τιμές των μοριακών τεστ, τυγχάνει εμφανώς της ασυλίας του μεγάρου Μαξίμου.

Πόσο μάλλον, αφού εμφανίζεται ως ο άνθρωπος για τις βρώμικες δουλειές που δεν αναλαμβάνουν τα λευκά κολάρα της κυβέρνησης.

Ο Παύλος Πολάκης από τη μεριά του, με τον τρόπο που πολιτεύεται, αγγίζει και συχνά ξεπερνά τα όρια του λεκτικού (μόνο;) τραμπουκισμού.

Από τη μια, λοιπόν, ένας υπουργός που αναπαράγει την παλαιότερη εικόνα του τηλεπωλητή, και από την άλλη ένας πρώην υπουργός που την έχει δει «μαυροπουκαμισάς».

Βουλή: Το κλουβί με τις τρελές 427407 photo

Για τα μάτια των social media

Η χτεσινή, παρακμιακή εικόνα της Βουλής, πάντως, συνδέεται άμεσα με τον κόσμο των social media. Διότι ήταν εμφανές ότι και οι δύο βουλευτές, την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το περιστατικό εντός της Βουλής, με τον Χ.Αθανασίου να κλείνει το μικρόφωνο στον Πολάκη, «σφάζονταν» για τα social media.

Ο μεν Άδωνις Γεωργιάδης κινηματογραφούσε τον Πολάκη, για να στείλει -άκουσον, άκουσον- το βίντεο σε ιδιοκτήτη φιλικής του εφημερίδας, ο οποίος το ανέβασε στο twitter, ο δε Πολάκης, γνωρίζοντας ότι θα ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τρολ στο διαδίκτυο, καθόταν στο βήμα για πολλή ώρα και περίμενε, δήθεν, να έλθει ο πρόεδρος της Βουλής για να του ξαναδώσει τον λόγο.

Κι' αυτό, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι ο Κ.Τασούλας, συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις παίρνει το μέρος του κυβερνώντος κόμματος. Κάτι, εξάλλου, που συνέβη. «Ο κ. Πολάκης, του οποίου αφαιρέθηκε ο λόγος δεν θα μεταβάλει το χώρο του κοινοβουλίου σε χώρο φθηνού ακτιβισμού και καταλήψεων διασύροντάς το. Όσοι τον ανέχονται και τον καλύπτουν έχουν τεράστιες ευθύνες» διεμήνυσε ο Κ.Τασούλας, μέσω του αντιπροέδρου, Μπούρα.

Στο μεταξύ, στον προσωπικό λογαριασμό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook είχε γίνει κιόλας η εξής ανάρτηση: «Παύλος Πολάκης. Τώρα στη Βουλή: Αυτό που ζούμε είναι εκτροπή από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ο προεδρεύων Αθανασίου διέκοψε τη συνεδρίαση για να μην ολοκληρώσω την ομιλία μου όπου ανέλυε την απόφαση αρχειοθέτησης του Άδωνη Γεωργιάδη για την υπόθεση Νοβάρτις!!! Είχε ζητήσει ο ίδιος να του απαντήσουμε. Εξηγούσα με ατράνταχτα επιχειρήματα το γιατί δεν θα ζητήσουμε ποτέ συγγνώμη και πως ο Γεωργιάδης ωφέλησε τη Νοβάρτις και ο Αθανασίου διέκοψε τη συνεδρίαση. Είμαι στο βήμα και περιμένουμε όλοι τον Τασούλα. Αυτό είναι καθεστώς, δεν είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Και στη μέση το ΚΙΝΑΛ

Την ίδια στιγμή, τα social media είχαν πάρει... φωτιά, τόσο από τους οπαδούς του Πολάκη, όσο και από τους επικριτές του. «Ο Πολάκης είναι πάνω στο βήμα πάνω από 10 λεπτά, φωνάζει και δεν κατεβαίνει. Σύριζα-Χρυσή Αυγή είναι το ίδιο μαγαζί». «Προσβάλλει το θεσμό». «Για πόσο ακόμη ο Τσίπρας θα ανέχεται τον ευτελισμό του κοινοβουλίου από τον Πολάκη;». «Αφωνία Τσίπρα για τα νέα ξεφτιλίκια του παρατράγουδου Πολάκη. Άρα ταυτίζεται πλήρως μαζί του».

Στο μήκος κύματος των παραπάνω σχολίων κινούνταν οι περισσότεροι από τους επικριτές του, μεταξύ των οποίων και βουλευτές της ΝΔ.

Αντίθετα, οι «οπαδοί» Πολάκη έγραφαν: «Πραξικόπημα» στη Βουλή. Του έκλεισε το μικρόφωνο ο πρόεδρος της Βουλής να μην ξεβρακώσει κι άλλο τον Γεωργιάδη για τη Νοβάρτις». «Ο Άδωνις βιντεοσκοπούσε και φωτογράφιζε τους χώρους και τους βουλευτές εντός της αίθουσας του Κοινοβουλίου παρανόμως και τα διοχέτευε σε ιδιοκτήτη φιλικής του εφημερίδας». «Τόση δημοκρατία είχαμε να δούμε από τον καιρό της χούντας».

Βεβαίως, δεν έλειψαν και κάποιοι που είδαν στην κόντρα Πολάκη - Άδωνι μια καλή ευκαιρία για να εισπράξει κέρδη το ΚΙΝΑΛ. «Η συμπεριφορά Πολάκη κρατά τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και σπρώχνει τους υπόλοιπους προς ΚΙΝΑΛ», γράφτηκε μεταξύ άλλων.

«Δημοφιλείς»

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την επιμονή -εδώ και χρόνια- της ΝΔ να απομακρύνει τον Πολάκη, τον κάλυψε. Όπως, άλλωστε, καλύπτει και η ΝΔ τον Άδωνι. Βλέπετε, και οι δυο είναι... δημοφιλείς στο «κοινό» τους, ένθεν κακείθεν!

Βέβαια, αν και το θέμα «απομάκρυνση Πολάκη» είναι προσφιλές για τη ΝΔ, στην πραγματικότητα είναι το κυβερνών κόμμα που έχει τις μεγαλύτερες απώλειες σε απομακρύνσεις βουλευτών, υπουργών, κ.λ.π.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Η πρώτη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ανέφερε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαδίζει πλέον σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μονοπάτια. Πριν από λίγο είχαμε μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη εκτροπή εις βάρος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.

Ο προεδρεύων, Χαράλαμπος Αθανασίου, σε διατεταγμένη υπηρεσία δεν δίστασε να κλείσει τα μικρόφωνα στον Παύλο Πολάκη, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να μιλάει για το σκάνδαλο Novartis με τη δικαιολογία ότι μιλάει για άσχετο θέμα.

Κάτι όμως που είχε κάνει ελάχιστα λεπτά πριν βουλευτής της ΝΔ, χωρίς να τον διακόψει κάνεις, αφού επαναλάμβανε τα κυβερνητικά ψεύδη για το σκάνδαλο. Το σύστημα Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι δεν είναι ούτε Νέα, ούτε Δημοκρατία. Είναι ένα καθεστώς επικίνδυνο για την Δημοκρατία».

Ευτέλεια και Λουδοβίκοι

Ακολούθησε ανακοίνωση της ΝΔ, όπου το κυβερνών κόμμα σημείωνε τα εξής: «Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα του ήθους και της ευπρέπειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Πολάκη, επιδιώκει την απαξίωση του πολιτεύματος, τον διχασμό και την ευτέλεια της πολιτικής ζωής. Δεν θα τους παρακολουθήσουμε, γιατί ούτε είμαστε και ούτε θα γίνουμε όμοιοί τους. Οι κανόνες της δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου θα δίνουν κάθε φορά, με θεσμικό τρόπο, τις κατάλληλες απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσής τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε ως εξής: «Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που άρχει ο λαός. Και ο λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια. Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα των πολλών, της πλειοψηφίας, όχι των ολιγαρχών, των εταιρειών, των μεσαζόντων και των λογοκριτών. Ο Λουδοβίκος ο 16ος το κατανόησε καθυστερημένα στη Γαλλική Επανάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης αρκεί να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές».

Novartis

Προηγουμένως, το σκηνικό έντασης στο Κοινοβούλιο είχε ξεκινήσει, όταν ο Π.Πολάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης, είπε: «Υποχρεούμαι να απαντήσω στην πρόκληση Γεωργιάδη, που ζήτησε να του πούμε συγγνώμη. Δεν θα σου πούμε συγγνώμη».

Συνέχισε, δε, λέγοντας πως «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές, αλλά κρίνονται», ενώ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτηση να δημοσιοποιηθεί η απόφαση αρχειοθέτησης για Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο.

«Δεν είναι αθώος. Αρχειοθετήθηκε η υπόθεση. Δεν είναι ιδιωτική διαφορά. Αφορά υπουργούς και πολιτικούς και πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Μιλάμε για σκάνδαλο στο οποίο η Novartis ήρθε σε συμβιβασμό με ΗΠΑ και πλήρωσε γιατί στην Ελλάδα δωροδοκούσε πολιτικούς αξιωματούχους. Και εδώ λέμε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο» είπε ο Π.Πολάκης.

 https://www.antinews.gr/action.read/politiki/bouli-to-kloubi-me-tis-treles/2.156246