Τετάρτη, Φεβρουαρίου 2

Ετοιμάζονται να δώσουν συμβάσεις για αρδευτικά έργα χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς!

Ετοιμάζονται να δώσουν συμβάσεις για αρδευτικά έργα χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς και εν αγνοία -προς το παρόν- της Κομισιόν, φαίνεται να προσανατολίζονται οι ελληνικές αρχές, για την ανάθεση συμβάσεων για αρδευτικά έργα, συνολικού κόστους 4 δις ευρώ, για τα επόμενα 25 χρόνια.

Το θέμα έφερε, με ερώτηση του από τον Νοέμβριο 2021, στην Κομισιόν, ο έλληνας ευρωβουλευτής των ευρωπαίων συτηρητικών και μεταρρυθμιστών Εμμανουήλ Φράγκος, αναφέροντας συγκεκριμένα

ότι:

-Ο Πρόεδρος της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών της Ελλάδας (ΓΓΕΠΥ) συναντήθηκε με στελέχη γαλλικών υπηρεσιών και συζήτησε θέματα, σχετικά με την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκηρύξεις, διακρατικές συνεργασίες και τον προγραμματισμό της ΓΓΕΠΥ για την περίοδο 2023-2027.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε εν όψει του σημαντικότατου προγράμματος "ΥΔΩΡ 2.0" που αφορά 21 αρδευτικά έργα που θα κατασκευαστούν με Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Γαλλικές κατασκευαστικές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα εν λόγω έργα, κόστους 1,628 δισ. ευρώ με προοπτική συνολικού κόστους, σε 25 έτη, έως 4 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν οι δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας.

- Ρωτούσε δε την Κομισιόν αν σκοπεύει να διερευνήσει τις πληροφορίες που ανταλλάχθηκαν κατά τη συνάντηση και κατά πόσο αυτές στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Στην απάντηση του, που δόθηκε μόλις χθες, ο Επίτροπος Breton, διαβεβαιώνει ότι η Κομισιόν δεν έχει ενημερωθεί γι’ αυτή την συνάντηση και ότι, δεν έχει πληροφορηθεί ακόμη τη διοργάνωση δημόσιου διαγωνισμού από τις ελληνικές αρχές με σκοπό την ανάθεση συμβάσεων για αρδευτικά έργα!

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου:

Απάντηση του κ. Breton, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (31.1.2022)

Η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με τη συνάντηση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών της Ελλάδας και των γαλλικών αρχών, στην οποία αναφέρεται το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου. Ειδικότερα, η Επιτροπή δεν έχει πληροφορηθεί τη διοργάνωση δημόσιου διαγωνισμού από τις ελληνικές αρχές με σκοπό την ανάθεση συμβάσεων για αρδευτικά έργα.

Εφόσον η Επιτροπή δεν γνωρίζει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τέτοιου είδους συζητήσεις, δεν είναι σε θέση να κρίνει αν οι συνομιλίες αυτές αποκάλυψαν πληροφορίες κατά τρόπο που εισάγει διακρίσεις, γεγονός που ενδέχεται να έχει ευνοήσει ορισμένους υποψηφίους ή προσφέροντες έναντι άλλων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .