Με την τοποθέτηση ότι «τυχόν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θα είναι επικίνδυνη για την Δημοκρατία στην Ελλάδα» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε ουσιαστικά την προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα επιχειρώντας κατ'αρχήν έναν πολιτικό αντιπερισπασμό στις κατηγορίες του
ευρωβουλευτή του κόμματός του (μέχρι σήμερα) Γιώργου Κύρτσου ότι διολισθαίνει σε αυταρχισμό και «σε καθεστώς μειωμένης δημοκρατίας, διώκοντας δημοσιογράφους και την Τύπο που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση».Η απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στο ίδιο επίπεδο έντασης και χαρακτήρισε «σάπιο καθεστώς» την διακυβέρνηση της ΝΔ και «επικίνδυνη» την παραμονή της στην εξουσία.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Το βήμα διεθνούς φόρουμ στο οποίο συμμετείχε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Νάνσι Πελόζι, και η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ (σε συζήτηση με θέμα «Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy» που έγινε στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου) επέλεξε ο Κ.Μητσοτάκης για να δώσει την πρώτη γεύση της τακτικής που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές.
Επιχειρώντας να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα που όχι απλώς έχει «γυρίσει» σε βάρος του, αλλά «πιέζει» τη ΝΔ στην περιοχή του 20%, παρά τις ευφάνταστες δημοσκοπήσεις φιλοκυβερνητικών εταιρειών ερευνών της κοινής γνώμης που τον δείχνουν περί το 30%, ο Κ.Μητσοτάκης επιχειρεί να τρομάξει τους αστούς ψηφοφόρους.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των Αμερικανών συμβούλων επικοινωνίας του Μαξίμου, αποφάσισε να πολώσει και εξαπέλυσε επίθεση όχι στο πολιτικό, αλλά στο θεσμικό επίπεδο κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:
«Το 2015 εκλέξαμε την πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση στην Ευρώπη (...). Το 2019 οι Έλληνες επέλεξαν να εκλέξουν το κόμμα μας με απόλυτη πλειοψηφία γιατί η Δημοκρατία και οι θεσμοί αντιστάθηκαν.
Υπήρξαν προσπάθειες από την προηγούμενη κυβέρνηση να ελέγξει τα ιδιωτικά ΜΜΕ και να επηρεάσει τη δικαιοσύνη αλλά οι θεσμοί άντεξαν, το ΣτΕ άντεξε (...).
Η θεωρία μου είναι ότι αυτές οι κυβερνήσεις γίνονται πολύ επικίνδυνες για τη Δημοκρατία αν κερδίσουν δεύτερες εκλογές. Καταφέραμε να το αποφύγουμε αυτό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας
Αναλυτικά τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με την επίσημη απομαγνητοφώνηση του Μαξίμου:
«Εάν πάμε 11 χρόνια πίσω στο χρόνο, στο 2010, η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με μία τεράστια οικονομική κρίση η οποία οδήγησε σε πολλά προγράμματα διάσωσης, στη μείωση του επιπέδου ζωής σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινωνίας, στην επιβολή λιτότητας από το εξωτερικό και σε σημαντική δυσαρέσκεια των πολιτών προς τις εγχώριες ελίτ, την εγχώρια πολιτική τάξη, αλλά και προς αυτούς που -δικαίως ή αδίκως- θεωρούνταν υπεύθυνοι για τα μέτρα λιτότητας που υπέστησαν (σ.σ.: Πόσο «κομψά» περιγράφει το έγκλημα των Μνημονίων και πόσο εύκολα αθώωσε την πολιτική ελίτ στην οποία ανήκει, για το έγκλημα αυτό).
Το αποτέλεσμα ήταν ότι το 2015 εξελέγη η πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση στην Ευρώπη. Βρισκόμασταν πιο μπροστά από την τάση που εκδηλωνόταν τότε. Ήταν μία σκληροπυρηνικά αριστερή κυβέρνηση η οποία συγκροτήθηκε σε συνεργασία με ένα κόμμα που βρισκόταν στα δεξιά της παράταξης που εκπροσωπώ. Έχει ενδιαφέρον πως, όταν μιλάμε για τον λαϊκισμό, η ιδεολογία δεν αποτελεί και τόσο σημαντικό παράγοντα.
Εκλέχτηκαν τότε επειδή υποσχέθηκαν ξεκάθαρα ένα σύνολο λύσεων που όλοι γνώριζαν ότι ήταν αδύνατον να εφαρμοστούν. Αλλά οι πολίτες ήταν διατεθειμένοι να τους δώσουν μία ευκαιρία διότι επικρατούσε μεγάλη δυσπιστία απέναντι στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Αυτό που ακολούθησε ήταν τέσσερα χρόνια -και πιστεύω ότι είμαι πολύ επιεικής σε αυτό που λέω- μετριότατης διακυβέρνησης
Και μετά, το 2019, οι Έλληνες αποφάσισαν να εκλέξουν, με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην κυβέρνηση το κόμμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Πιστεύω ότι ο λόγος που φτάσαμε σε αυτό το σημείο ήταν ακριβώς επειδή, τελικά, η δημοκρατία μας και τα θεσμικά μας όργανα ήταν ανθεκτικά. Είμαστε μια δημοκρατία που λειτουργεί καλά.
Πιστεύω ότι υπήρξαν τότε προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να ελέγξει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη, αλλά οι θεσμοί μας άντεξαν. Το συνταγματικό μας δικαστήριο άντεξε.
Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει αντισυνταγματική νομοθεσία όσον αφορά τον έλεγχο των ΜΜΕ, την απέρριψαν. Είχαμε λοιπόν μία θεσμική λειτουργία που ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να εμποδίσει μια λαϊκιστική κυβέρνηση από το να αλώσει τους θεσμούς και να κερδίσει ξανά.
Η άποψή μου είναι ότι αυτές οι κυβερνήσεις γίνονται πολύ επικίνδυνες και μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και για τη δημοκρατία αν επικρατήσουν για δεύτερη φορά σε εκλογές. Καταφέραμε να το αποτρέψουμε αυτό».
«Για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας» εγκαλεί τον Πρωθυπουργό ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος
Αναλυτικά, η δήλωση:
«Θέλει πολύ θράσος την ημέρα που σε καταγγέλλει ευρωβουλευτής του κόμματός σου ότι η κυβέρνησή σου καταπατά το κράτος δικαίου, να εμφανίζεσαι σε διεθνές φόρουμ να συκοφαντείς με αισχρά ψεύδη τους πολιτικούς σου αντιπάλους και να επιχειρείς πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας για να αμυνθείς.
Αυτός ήταν και αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!Όσο θα αποκαλύπτεται -ακόμη και από στελέχη του- το σάπιο καθεστώς που στήνει τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται. Για την χώρα, τα συμφέροντά της και την Δημοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .