Τρίτη, Φεβρουαρίου 15

Κόμμα για τα Ζώα: Νέα τιμολογιακή πολιτική στα τρόφιμα για τα ζώα, τη φύση και τους ανθρώπους!


Κόμμα για τα Ζώα: Κι όμως, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο ταυτόχρονα την ακρίβεια, την κλιματική και υγειονομική κρίση, τα προβλήματα των αγροτών!

Όλο και πιο συχνά, η ζωή μας αναστατώνεται από ακραία καιρικά φαινόμενα: πλημμυρίζουμε από μπόρες, καιγόμαστε από πυρκαγιές, θαβόμαστε στο χιόνι. Η ακρίβεια πλήττει τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό και το «Καλάθι της

Νοικοκυράς» γεμίζει όλο και πιο δύσκολα. Οι αγρότες «ζεσταίνουν τις μηχανές» των τρακτέρ τους για να εφορμήσουν στις Εθνικές Οδούς, ενώ η πανδημία συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί.


Κι όμως, όλα αυτά τα φαινόμενα συνδέονται, επιμένει το Κόμμα για τα Ζώα. Προτείνει να διαχωριστεί η πολιτική για τη φυτική παραγωγή (που είναι ωφέλιμη για τη φύση, τα ζώα και τους ανθρώπους) από εκείνη για τη ζωική (που είναι αντικοινωνική και μη βιώσιμη). Το κόμμα τονίζει πως εάν αυξάναμε τις επιδοτήσεις στη φυτική παραγωγή και φορολογούσαμε ελαφρύτερα τα «κλιματικά ουδέτερα» προϊόντα, θα είχαμε πολλαπλά οφέλη: αύξηση στο εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του αγροτικού κόσμου, προσφορά ενός «κοινωνικού μερίσματος υγείας» στους πιο φτωχούς, μείωση στο «Κλιματικό Αποτύπωμα» της γεωργίας κ.ά!


Ολόκληρη η ανακοίνωση από το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα:

 

«Ενώ η πανδημία συνεχίζεται, οι αγρότες “ζεσταίνουν τα τρακτέρ” στις Εθνικές Οδούς. Τις περσινές πλημμύρες διαδέχτηκαν οι μεγάλες καλοκαιρινές πυρκαγιές και τώρα ο πρωτοφανής χιονιάς. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι προβληματίζονται με την ακρίβεια -και με το πόσο λίγα χωράει πια “το καλάθι της νοικοκυράς”…

 


Κι όμως, όλα τα παραπάνω συνδέονται και μπορούν να αντιμετωπιστούν με μία συνεκτική πολιτική!

 

Η ισχύουσα τιμολόγηση των τροφίμων είναι παράλογη και αντικοινωνική. Γνωρίζουμε πως η φυτική παραγωγή ωφελεί στο κλίμα και στην υγεία κι όμως, εμείς ευνοούμε σκανδαλωδώς τη ζωική παραγωγή, που επιβαρύνει την Κλιματική Κρίση, πιέζει τη φύση και ζημιώνει τη δημόσια υγεία (καρκίνος, παχυσαρκία, πολυανθεκτικά μικρόβια, πανδημίες).

-Όσον αφορά τις επιδοτήσεις, ανά μονάδα προϊόντος η ζωική παραγωγή επιδοτείται έξι φορές περισσότερο από τη φυτική! Οι παραγωγοί φυτικών προϊόντων είναι τα “κορόιδα” του αγροτικού κόσμου!

-Όσον αφορά τη φορολογία, τα ζωικά προϊόντα επιβαρύνουν το Κλίμα και το περιβάλλον, κι όμως εμείς τα φορολογούμε εξίσου με τα φυτικά, που είναι ευεργετικά για τη φύση, για τα ζώα και για τους ανθρώπους!

 

Παράλληλα, γνωρίζουμε πως μία διατροφή βασισμένη στα φυτικά προϊόντα (τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και τα λαχανικά κ.λπ) θα πρόσθετε πάνω από δέκα χρόνια στο προσδόκιμο επιβίωσής μας!

 

Είναι καθήκον όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, να ενημερώνουμε τους πολίτες για το πόσο βλαβερά είναι τα ζωικά προϊόντα και να αποθαρρύνουμε σταδιακά την κατανάλωσή τους.

 

Τα παραπάνω υπαγορεύουν την άμεση υιοθεσία δύο απλών και λογικών μέτρων:

Πρώτον: Την εξίσωση των επιδοτήσεων στη φυτική και τη ζωική παραγωγή, ανά μονάδα προϊόντος. Αυτό σημαίνει μεσοσταθμική μείωση των επιδοτήσεων στη ζωική παραγωγή κατά 40% και αντίστοιχη υπερτριπλασιασμό στις επιδοτήσεις στη φυτική παραγωγή.

Δεύτερον: Τα προϊόντα που είναι “κλιματικά φιλικά” (που η τιμή τους “στο ράφι” είναι πάνω από το 50% της “πραγματικής τιμής” τους, με το κλιματικό κόστος) να φορολογηθούν με μειωμένο ΦΠΑ 6%.

 

Με αυτόν τον τρόπο:

-Πολλές υγιεινές και οικολογικές τροφές θα είναι πιο προσβάσιμες στα λαϊκά εισοδήματα. Θα προσφέρουμε στους πιο φτωχούς ένα “κοινωνικό μέρισμα υγείας”.

-Θα αυξηθεί το εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών (που παράγουν κυρίως φυτικά προϊόντα).

-Θα μειωθεί το περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα του αγροτικού τομέα.

-Πολλά ζώα θα γλιτώσουν από τα κάτεργα της κτηνοτροφίας και αντίστοιχα θα απελευθερωθούν εκτάσεις για την ανάκαμψη/ τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

 

Το Κόμμα για τα Ζώα τονίζει: “Είναι τεράστιο λάθος να βάζουμε στο ίδιο ‘καλάθι’ τα φυτικά προϊόντα (που ωφελούν) με τα ζωικά (που βλάπτουν). Όροι όπως ‘πρωτογενής τομέας’ και ‘αγροτική παραγωγή’ προκαλούν πολιτική σύγχυση, καθώς συμπεριλαμβάνουν ετερόκλιτα αγαθά. Η φυτική παραγωγή είναι βιώσιμη, η ζωική δεν είναι. Η κτηνοτροφία είναι αντικοινωνική, η γεωργία επωφελής. Είναι ώρα η πολιτική να μιλήσει καθαρά και να ευνοήσει τη μόνη κοινωνικά ωφέλιμη επιλογή, τη φυτοφαγική μετάβαση”»

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .