Πέμπτη, Φεβρουαρίου 17

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο υποσιτισμού

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο υποσιτισμού

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Στην αντίφαση, μεταξύ της ανόδου των τιμών των υγιεινών τροφίμων και εκείνων των βασικών πρώτων υλών και του κινδύνου υποσιτισμού εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, αναφέρεται πρόσφατη ερώτηση της Γαλλίδας ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Aurélia Beigneux, προς την Κομισιόν.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της, το κόστος των εποχικών φρούτων και λαχανικών, που αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, έχει εκτιναχθεί στα ύψη για τους καταναλωτές αλλά ενώ ο πληθωρισμός δεν έχει επηρεάσει τις τιμές των καθημερινών προϊόντων, τα υγιεινά τρόφιμα έχουν σημειώσει αύξηση τιμών άνω του 9%.

Όπως υποστηρίζει η Γαλλίδα ευρωβουλευτής ο υποσιτισμός είναι μακράν η κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο: κάθε χρόνο, 11 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της κακής διατροφής.

Επιπλέον, είναι επίσης η αιτία για το ένα τέταρτο όλων των περιπτώσεων καρκίνου.

Άλλα ανησυχητικά ζητήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει μια κακή διατροφή περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την κατάθλιψη.

Ένας από τους στόχους της Επιτροπής με τη στρατηγική «Farm to Fork» είναι η μετάβαση σε ένα υγιές και βιώσιμο σύστημα που προωθεί τη βιολογική γεωργία. Όσο αξιοθαύμαστος κι αν είναι αυτός ο στόχος, θα έχει υψηλό οικονομικό κόστος.

Με βάση τα ανωτέρω, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής ρωτάει την Κομισιόν πώς θα αποτρέψει μελλοντικές αυξήσεις τιμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, αλλά και πώς θα αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών για βασικά προϊόντα όπως τα ζυμαρικά, το αλεύρι και το ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .