Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Δρομολογείται η σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας - Σύντομα το σχέδιο Νόμου προς διαβούλευση

Δρομολογείται η σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας - Σύντομα το σχέδιο Νόμου προς διαβούλευση

Δρομολογείται, ύστερα από δεκαετίες, η υλοποίηση της Δικαστικής Αστυνομίας. Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με σκοπό την επεξεργασία του ιδρυτικού νόμου για τη Δικαστική Αστυνομία, πάγιο αίτημα των Δικαστικών Ενώσεων για χρόνια, προκειμένου να συνδράμει στο έργο των δικαστικών και ανακριτικών Αρχών, βελτιώνοντας τους όρους και τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης ώστε να εξασφαλιστεί ταχύτητα αλλά και

αποτελεσματικότερη έρευνα.  

Το  έργο δικαστών και εισαγγελέων θα ενισχυθεί με επιστήμονες και πραγματογνώμονες, οι οποίοι θα επικουρούν  σε υποθέσεις που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό όπως τα οικονομικά εγκλήματα ή οι σοβαρές πολυδαίδαλες ποινικές υποθέσεις .

Τα στελέχη της  Δικαστικής Αστυνομίας θα βεβαιώνουν αξιόποινες πράξεις, θα μπορούν να διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες, θα έχουν ρόλο στην προανάκριση, αλλά και τη φύλαξη των δικαστηρίων.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι το γεγονός της σύνδεσής της με το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης. Την ομάδα εργασίας αποτελούν ο Κωνσταντίνος Σαργιώτης, Εφέτης στο Εφετείο Αθηνών, ο οποίος έχει οριστεί και πρόεδρος της ομάδας εργασίας, ο Δημήτριος Νικολόπουλος, Εφέτης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ο Αντώνιος Αλαπάντας, Εφέτης στο Εφετείο Πατρών, η Ευθυμία Βερροιώτου Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, η Χριστίνα Σαλάππα, Πρωτοδίκης – Ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο Αθηνών και Ευρωπαία Εντεταλμένη Ανακρίτρια, η Πόπη Παπανδρέου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και Ευρωπαία Εντεταλμένη Εισαγγελέα, ο Ιωάννης Παναγόπουλος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί προς διαβούλευση, ενώ στη συνέχεια η ίδια ομάδα εργασίας αναμένεται να επεξεργαστεί την αναγκαία για την λειτουργία του θεσμού  δευτερογενή νομοθεσία προκειμένου να είναι έτοιμη έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Δικαστική Αστυνομία θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Άλλωστε πρόκειται για ένα  θεσμό που έχει καθιερωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, καθώς αποτελεί παγκόσμια πρακτική. Δικαστική Αστυνομία λειτουργεί και είναι ενεργή σε πολλές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας καθώς έχουν λειτουργήσει τέσσερις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, με την τελευταία να ολοκληρώνει το έργο της το 2018. Είναι χαρακτηριστικό πως δικαστική αστυνομία προβλεπόταν, ήδη, από τα χρόνια του Βασιλέως Όθωνα με το Β.Δ. 85/31-12-1836, το οποίο ουδέποτε εφαρμόστηκε. Η  «σφραγίδα» για την ίδρυσή της Δικαστικής Αστυνομίας μπήκε το 1993, επί υπουργίας Άννας Ψαρούδα- Μπενάκη, αλλά δεν υπεγράφη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.