Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Προειδοποιούν οι επαγγελματίες: «Σε 2-3 εβδομάδες δεν θα βρίσκουμε ηλιέλαιο»

shopping-supermarket-5-e1465448910140

Μεγάλα σούπερ μάρκετ στην ηλεκτρονική τους σελίδα έχουν θέσει για το ηλιέλαιο και παρεμφερή προϊόντα ως μέγιστη διαθέσιμη ποσότητα τις τέσσερις φιάλες.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας.

«Η τιμή του ηλιέλαιου έχει ξεφύγει. Πλέον πωλείται από 20 έως 24 ευρώ η συσκευασία των 10 λίτρων όταν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η τιμή του κυμαινόταν στα 15-16 ευρώ», είπε και συνέχισε:

«Μεγάλη αλυσίδα που προμηθεύει τους επαγγελματίες έχει ήδη βάλει πλαφόν στις πωλήσεις, επιτρέποντας την πώληση δύο συσκευασιών των 10 λίτρων ανά ΑΦΜ. Οι προμηθευτές μας προειδοποιούν πως σε δύο με τρεις εβδομάδες δεν θα βρίσκουμε ηλιέλαιο. Η κατάσταση είναι χαώδης, η τιμή του ηλιέλαιου αυξάνεται κάθε τρεις ημέρες. Πριν από μερικές ώρες πήγε συνάδελφος να προμηθευτεί και δεν βρήκε.

Δεν υπάρχει επάρκεια στις πρώτες ύλες. Προμηθευτικές αλυσίδες έχουν ήδη βάλει πλαφόν στις πωλήσεις ηλιελαίου, στις δύο συσκευασίες ανά επαγγελματία».

Σοκ με το σουβλάκι
Ένα από τα πρώτα προϊόντα που θα χτυπηθεί είναι το σουβλάκι.

Το τυλιχτό σουβλάκι (πίτα γύρος) ακριβαίνει άμεσα κατά 20-50 λεπτά του ευρώ, κι αναμένεται να πάει στα 3,20 ευρώ στην Αθήνα. Μετά από την αύξηση κατά 12% που είχε γίνει πέρυσι στο τέλος του καλοκαιριού, το σουβλάκι με πίτα κοστίζει από 2,60 έως 3 ευρώ και το καλαμάκι (σκέτο) στα 1,80 με 1,90 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι το πάλαι ποτέ φθηνό γεύμα για μία τετραμελή οικογένεια, θα κοστίζει πλέον κοντά στα 30 ευρώ, αν πάρουν κι αναψυκτικό και πατάτες!

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη, όπου το σουβλάκι με πίτα, γνωστό στη βόρεια Ελλάδα κι ως σάντουιτς, που κοστίζει ήδη κοντά στα 3,50 ευρώ, αναμένεται τις επόμενες ημέρες με τις ανατιμήσεις να αγγίξει ακόμα και τα 4,50 ευρώ!

«Αυξήσεις θα γίνουν σε όλα τα φαγητά και στα ποτά. Γιατί και οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να επιβιώσουν. Όλοι είναι με το πετρέλαιο και με την ηλεκτρική ενέργεια. Οπότε αυτή την αύξηση την μετακυλούμε στον καταναλωτή» είπε σχετικά ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Αυξήσεις έπονται και σε πρατήρια άρτου και πιτσαρίες, καθώς πέραν των αυξημένων εξόδων σε λογαριασμούς, βλέπουν να έρχεται ραγδαία αύξηση τιμών στα άλευρα και στα έλαια λόγω των επιπτώσεων της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Για παράδειγμα τα σπορέλαια έχουν αυξηθεί κατά 10 ευρώ (από 15 σε 25 το δεκάλιτρο), οι πίτες για τα σουβλάκια έχουν ακριβύνει από 12% έως 30%, ενώ έχουν πάρει την ανιούσα και οι τιμές σε λαχανικά, βούτυρα, γαλακτοκομικά, τυριά και ζάχαρη κι έπεται αύξηση στα κρέατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.