Σάββατο, Μαρτίου 12

7 τροφές για να βελτιώσετε την όρασή σας

Αν έχετε αρχίσει να αισθάνεστε τελευταία ότι η όρασή σας δεν είναι τόσο καλή όσο στο παρελθόν, ίσως θα πρέπει να ξεκινήσετε τις ενέργειες να τη βελτιώσετε αρχίζοντας από τη διατροφή σας.

Συμπεριλάβετε τις παρακάτω 7 τροφές στο μενού σας για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και μιας σειράς άλλων προβλημάτων υγείας που αφορούν την όραση.

1. Καρότα

Το ηγετικό ρόλο σε αυτή τη λίστα κατέχουν δικαιωματικά τα καρότα. Αυτό το φωτεινό λαχανικό εκτιμάται για το β-καροτένιο που περιέχει, τη χρωστική ουσία που δίνει στα καρότα και στα άλλα πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά το χρώμα τους. Το β-καροτένιο προστατεύει τα μάτια από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

2. Λιπαρά ψάρια

Σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί και άλλα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας. Εκτός αυτού, τα λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά σχεδόν 40%.

3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Σέλινο, κάρδαμο, κατσαρό λάχανο, σπανάκι, καθώς και πολλά άλλα χόρτα, περιέχουν λουτεΐνη, αντιοξειδωτικά και ζεαξανθίνη. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην βελτίωση της όρασης. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε ή να τα καταναλώσετε ωμά, δεν έχει σημασία, αρκεί να τα συμπεριλάβετε στο μενού σας.

4. Καλαμπόκι

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο καλαμπόκι περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να κρατηθούν τα μάτια σας υγιή. Το καλαμπόκι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη, επειδή, ακριβώς όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το καλαμπόκι περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

5. Ελαιόλαδο

Μερικά λαχανικά, ειδικά εκείνα που περιέχουν βιταμίνη Α, θα πρέπει να καταναλώνονται με ελαιόλαδο, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα άλλα τρόφιμα. Κόψτε μερικά καρότα, λάχανο, ντομάτες. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγο αλάτι, μπαχαρικά, και περιχύστε λίγο ελαιόλαδο στη σαλάτα σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο κατά την προετοιμασία του κρέατος ή ψαριού, απλά να έχετε κατά νου ότι το λάδι περιέχει πολλές θερμίδες και όσο καλό κι αν είναι για την υγεία, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

6. Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, σε σχέση με τα άλλα κρέατα δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή. Η γαλοπούλα μπορεί να βελτιώσει την όρασή σας χωρίς να βλάψει την σιλουέτα σας.

7. Ντομάτες

Ακριβώς όπως τα άλλα λαχανικά και φρούτα, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αυτό που κάνει τις ντομάτες να ξεχωρίζουν από τις άλλες τροφές είναι ότι περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, λυκοπένιο και καροτενοειδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .