Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Ο απίθανος λόγος που το ξύδι δεν έχει ημερομηνία λήξης

ksudi_lixis

Το ξύδι είναι από τα υλικά που δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα μας καθώς έχει αποδειχθεί ουκ ολίγες φορές θαυματουργό.

Μάλιστα, για πραγματικά νόστιμες συνταγές, έχουμε πάντα διαθέσιμα και διαφορετικά είδη ξιδιού. Αναρωτιόμαστε όμως, χαλάει ποτέ το ξίδι;

Η παραδοσιακή παρασκευή του ξιδιού βασίζεται σε δύο απλές βιολογικές διαδικασίες που είναι το αποτέλεσμα της δράσης μαγιάς και οξικών βακτηρίων που μετατρέπουν τα σάκχαρα των τροφών σε οξικό οξύ. Έτσι, στο πρώτο στάδιο η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλη (αλκοολική ζύμωση), ενώ στο δεύτερο μια ομάδα οξικών βακτηρίων βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου του αέρα στην αλκοόλη, για να τη μετατρέψει σε οξύ (οξική ζύμωση), που δίνει και το ξίδι.

Λόγω του όξινου χαρακτήρα του, το ξίδι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και συντηρείται χωρίς να χρειάζεται ψυγείο. Με τον καιρό όμως, χάνει το άρωμά του που ξεθυμαίνει, ενώ μπορεί να παρατηρήσετε ότι γίνεται θολό ή ότι αναπτύσσεται ίζημα στο μπουκάλι. Οι αλλαγές αυτές όμως, είναι καθαρά αισθητικές και στην ουσία, δεν αλλοιώνουν το ξίδι. Άρα ακόμη και τότε, είναι κατάλληλο προς κατανάλωση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.