Κυριακή, Μαρτίου 20

Κράτος κοροϊδίας!!

Κράτος κοροϊδίας!!
 

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Καβανόζη

Καθημερινά βλέπουμε μία κατακόρυφη αύξηση τιμών σε βασικά αγαθά.

Φυσικά αυτό δε θα πρέπει να μας προβληματίζει καθώς ο πρωθυπουργός μας,προσπαθεί να μας αποδείξει μέσα από τα επιδόματα κοροϊδίας, όπως το επίδομα καυσίμων, ότι θα μας στηρίξει.

Βέβαια αυτή η δήθεν στήριξη του είναι για να μας κρατάει σε αδράνεια.

Πριν μια εβδομάδα κάναμε τη σύγκριση τιμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία. Δεν είναι όμως τα φθηνά βασικά αγαθά που παρέχει η Γερμανία στους πολίτες της αλλά κάτι πιο ουσιώδες,όπως ένα κράτος πρόνοιας.

Στη Γερμανία λοιπόν υπάρχει το γραφείο κοινωνικής πρόνοιας ή αλλιώς «Jobcenter» όπως το αποκαλούν οι Γερμανοί.

Τώρα θα μου πείτε τι είναι αυτό, και το βρίσκω λογικό.Το γραφείο αυτό εγγυάται οικονομικά τα προς το ζην των ατόμων που δουλεύουν ημιαπασχόληση, δίνουν το δικαίωμα και τα εφόδια σε έναν άνθρωπο που δουλεύει ημιαπασχόληση να έχει το ίδιο βιωτικό επίπεδο με κάποιον που έχει πλήρη απασχόληση.

Συγκεκριμένα θα σας μιλήσω για έναν Έλληνα που εργάζεται ως ημιαπασχόληση, δηλαδή 45 ώρες τον μήνα, και ο μισθός του είναι 490 ευρώ. Με αυτό τον μισθό προφανώς και δε μπορεί να πληρώσει ούτε το ενοίκιο του. Με τα ελληνικά δεδομένα  σίγουρα θα έπρεπε να κοιμάται πάνω σε χαρτόκουτα στην πλατεία Συντάγματος. Στη Γερμανία ευτυχώς δε συμβαίνει κάτι τέτοιο και αυτό τους το εξασφαλίζει το γραφείο κοινωνικής  πρόνοιας.

Ας το δούμε όμως αναλυτικά:

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε τι χρήματα λαμβάνει τον μήνα από το γραφείο Πρόνοιας, ο κύριος που προανέφερα, με μισθό 490 ευρώ, λαμβάνει 631.53 τον μήνα εκ των οποίων τα 445 είναι το κόστος του ενοικίου του στο οποίο εμπεριέχεται και η θέρμανση.

Εδώ να σας πω ότι αν ζούσε σε κάποιο κρατίδιο με υψηλότερο κόστος ενοικίου θα του το κάλυπταν καθώς τα επιδόματα αυτά βγαίνουν αναλογικά με το κόστος διαβίωσης της κάθε πόλης.

Τα υπόλοιπα 186 ευρώ είναι για τη διατροφή του ή για όποια άλλη ανάγκη θέλει να καλύψει.

Αν προσθέσουμε το μισθό που λαμβάνει και το μηνιαίο επίδομα μιλάμε για ένα βασικό μισθό του συγκεκριμένου κρατιδίου δηλαδή 1131,53.

Εκτός όμως από το σπίτι,τη θέρμανση και το ποσό διαβίωσης παρέχουν και πλήρη ασφάλεια υγείας και περίθαλψης.

Επίσης δίνουν τα απαιτούμενα εφόδια στους ανθρώπους που επιδοτούνται από αυτούς να αναζητήσουν καλύτερες δουλειές και αυτό τους το εξασφαλίζουν με δωρεάν μαθήματα είτε της γερμανικής γλώσσας για τους μετανάστες είτε την εκμάθηση κάποιας τέχνης.Έτσι και οι δύο πλευρές επωφελούνται  καθώς οι άνθρωποι που επιδοτούνται βρίσκουν καλύτερες δουλειές με μισθό που ξεπερνάει το βασικό μισθό και το γραφείο κοινωνικής πρόνοιας σταματάει την επιδότηση καθώς   ένας άνθρωπος με τα εφόδια που του παρείχαν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα της καθημερινότητας.

Για όλα αυτά χαρακτήρισα τη Γερμανία κράτος πρόνοιας και όχι κράτος κοροϊδίας, γιατί στην Ελλάδα μάς πετάνε λίγα ψίχουλα για να μας κρατάνε σε λήθαργο κι αυτά τα ψίχουλα τα ονομάζουν επιδόματα. Θα πρέπει όμως να μάθει ο πρωθυπουργός μας ότι δεν απευθύνεται σε περιστέρια αλλά σε ανθρώπους.

Κι αν βρεθεί κάποιος να πει, που να βρεθούν τόσα χρήματα για επιδόματα, εγώ θα του απαντήσω πως όταν στην Ελλάδα σταματήσουν οι ρεμούλες και οι κομπίνες των πολιτικών τότε θα βρεθούν τα χρήματα που θα καταλήξουν στις τσέπες των πολιτών, εκεί που θα έπρεπε να καταλήγουν άλλωστε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .