Μάλλον ο Ερντογάν βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Του Αριστερού Ψάλτη

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφορικά με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει όπλα στην Ουκρανία και να διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις με τη Ρωσία, είχαμε τίτλο «μήπως την πατήσαμε;».

Και όσο περνούν οι ημέρες και βλέπουμε τις εξελίξεις μπορούμε με περισσότερη σιγουριά να πούμε ότι πρόκειται περί τεράστιας διπλωματικής γκάφας που μπορεί να κοστίσει ακριβά στη χώρα μας.

Αναρωτηθήκαμε αν έχει πάρει τουλάχιστον ανταλλάγματα προκειμένου να γίνει η Ελλάδα βασιλικότερη του βασιλέως. Αναρωτηθήκαμε αν τουλάχιστον οι δυτικοί σύμμαχοί μας θα δουν ότι είμαστε… καλά παιδιά και μας παρείχαν μια μίνιμουμ ασπίδα προστασίας απέναντι στην Τουρκία.

Όπως όλα δείχνουν, όχι μόνο δεν έλαβε διαβεβαιώσεις ο Μητσοτάκης για την επόμενη ημέρα και τις γεωπολιτικές αλλαγές που γίνονται, αλλά αντίθετα θα αποδειχθεί μεγάλο κορόιδο.

Και το βλέπουμε αυτό διαβάζοντας π.χ. για τη συνάντηση που είχε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Να φίλησε τα χέρια του Τούρκου δε θα ήταν υπερβολή. Μήπως του φίλησε και τίποτε άλλο δεν ξέρουμε…

Μια χώρα, η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αντίθετα πατάει σε δύο βάρκες.

Μια χώρα που έχει ανοικτούς διαύλους με τη ρωσική κυβέρνηση και που συνομιλεί ο Ερντογάν με τον Πούτιν, ο οποίος για τους δυτικούς είναι εγκληματίας πολέμου.

Μια χώρα του ΝΑΤΟ που παραβιάζει συστηματικά τον εθνικό εναέριο χώρο μιας άλλης χώρας – μέλους της Συμμαχίας, χωρίς να έχει καμιά επίπτωση.

Μια χώρα, η Τουρκία, που απειλεί ευθέως με πόλεμο την Ελλάδα και κανείς δεν της τραβά το αυτί στο ελάχιστο.

Μια χώρα που έχει παράνομα στην κατοχή της τη μισή Κύπρο εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, αλλά κανείς δεν παρεμβαίνει όπως παρενέβησαν οι δυτικοί στην Ουκρανία.

Ε, λοιπόν, αυτή η χώρα σήμερα που θα έπρεπε να είναι απομονωμένη από όλους, και από το ΝΑΤΟ, δέχεται και ευχαριστίες.

«Εκτιμώ τις προσπάθειες της Τουρκίας να διευκολύνει τις διπλωματικές και πολιτικές διαδικασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε ειρηνική λύση στην Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Υπογράμμισε επίσης ότι σε αυτή την επικίνδυνη στιγμή η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική είναι ενωμένες στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η δέσμευσή της Τουρκίας στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ εκτιμάται ιδιαίτερα.

Άκουσον, άκουσον. Δεσμευμένη η Τουρκία στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, όταν και σήμερα και χθες και κάθε μέρα έχουμε δεκάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Όταν καθημερινά μιλούν για «Γαλάζια Πατρίδα» και για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Όταν απειλούν με αλλαγή συνόρων μέσω πολέμου και με εισβολή στα νησιά μας επειδή, λένε, έχουν ελληνικό στρατό πάνω.

Δηλαδή το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η Τουρκία είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή όταν ανά πάσα στιγμή μπορεί να τινάξει το Αιγαίο στον αέρα;

Έχουμε τρελαθεί τελείως. Δε μπορεί να είναι αυτή η στάση της Δύσης απέναντι σε μια χώρα ταραχοποιό στη Μεσόγειο. Που απειλεί τις ΗΠΑ, που κάνει εχθρικές ενέργειες προς τη Γαλλία, που εμποδίζει βρετανικά ή νορβηγικά γεωτρύπανα να τρυπήσουν στο Αιγαίο.

Και που σήμερα που σκοτώνονται εκατοντάδες Ουκρανοί, έχει πάρει ουσιαστικά το μέρος του αντιπάλου της Δύσης.

Για όλα αυτά τι λέει ο Μητσοτάκης και η παρέα που του πρότεινε να στείλουμε Καλάσνικοφ στην Ουκρανία;

Το καλό παιδί είμαστε ή το κορόιδο που το δουλεύουν όλοι γιατί κάνει τη βρόμικη δουλειά χωρίς να αγκομαχά ή χωρίς να διεκδικεί;

Η ιστορία προφανώς θα κρίνει αν η απόφαση της Ελλάδας να εμπλακεί και πολεμικά ήταν σωστή ή τεράστια γκάφα.

Από αυτά που βλέπουμε, όμως, πολύ φοβούμαστε ότι ο Μητσοτάκης θα κατηγορηθεί άνετα για αποφάσεις που βλάπτουν τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Τελικά, μάλλον ο Ερντογάν βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

 https://www.antinews.gr/action.read/politiki/mallon-o-erntogan-brisketai-sti-sosti-pleura-tis-istorias/2.157064