Τρίτη, Μαρτίου 1

Μητσοτάκης στη Βουλή: «Ο πόλεμος ευκαιρία για να αποκοπούμε από τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο»

«Πύρινος» λόγος Κ.Μητσοτάκη κατά της Ρωσίας στη Βουλή: «Ακρωτηριάζει την Ουκρανία και σκοτώνει πολλούς»

Αλλά τους Έλληνες ομογενείς «μπορεί να μην τους σκότωσαν αυτοί» 

Σφοδρή επίθεση στη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώνει τους βουλευτές για την κρίση στην Ουκρανία. 


Για ακρωτηριασμό της Ουκρανίας από τη Ρωσία και προσπάθεια επιστροφής στην εποχή των Ηγεμονιών έκανε λόγο στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Ουκρανία.


«Είμαστε πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Ο Κωνσταντίνος Καραμαλής είχε πει από αυτό το βήμα ότι «ανήκουμε στη Δύση» και εγώ θα προσέθετα «είμαστε κι εμείς η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στην δημοκρατία και στην διεθνή νομιμότητα». Είμαστε ένας λαός που 48 χρόνια μετά ζει ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Δε χωρούν εδώ ίσες αποστάσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Αναφερόμενος στην στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός σημείωσε:


«Από την περασμένη Τετάρτη στην Ουκρανία συντελείται μία τομή στο χρόνο και στην μακρά ιστορία της Ευρώπης. Η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας στο ανεξάρτητο γειτονικό της κράτος ξύπνα και πάλι στην Ήπειρο τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής. Με το θράσος της βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα και μαζί της το διεθνές δίκαιο, ενώ καταπατώντας τα σύνορα η Ρωσία καταπατεί παγιωμένες πραγματικότητες. Η απόφαση του προέδρου Πούτιν αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητα μίας γειτονικής χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενότατους ιστορικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς δεσμούς. Προκαλεί χιλιάδες αθώα θύματα ανάμεσα τους Έλληνες στην Μαριούπολη. Οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο της προσφυγιάς και το πιο ανατριχιαστικό, με πρόσχημα μία ανύπαρκτη απειλή κατά της χώρας του ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχειρεί να καταργήσει την ελευθερία μιας άλλης χώρας. Η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία δεν κινδυνεύει από κανένα γείτονα της. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών».


Αναφερόμενος τους Έλληνες ομογενείς που σκοτώθηκαν... τα «μάσησε», καθώς ενώ έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από του ΥΠΕΞ η οποία κάνει λόγο για βομβαρδισμούς από τους Ρώσους ο ίδιος είπε ότι δεν γνωρίζει ποιος τελικά τους βομβάρδισε, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό που ξέρω είναι ότι αν δεν είχε εισβάλει η Ρωσία θα ζούσαν». 


Μάλιστα ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι όσοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πιο ουδέτερη στάση ανήκουν στα άκρα, αριστερά και δεξιά. 


Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σαθρό» το πρόσημα της εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας: «Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συμβαίνουν στις «αιματοβαμμένες» χώρες, ένα τόπο που  ζούσαν εκατομμύρια Εβραίοι που το ολοκαύτωμα πήρε τις πιο εφιαλτικές του διαστάσεις και στα ίδια χώματα που ενωμένο ενωμένοι Ρώσοι και Ουκρανοί πολέμησαν μαζί τους Ναζί ανοίγοντας το δρόμο για την συντριβή τους. Αυτή η βάναυση εισβολή εκτελείται στο όνομα του ρωσικού λαού και υπό το σαθρό πρόσχημα της δήθεν ετεροχρονισμένης αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας».


«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, της ειρήνης, της νομιμότητας και της δημοκρατίας» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «είμαστε σε εγρήγορση για ασύμμετρες απειλές όπως αυτές που εκδηλώνονται στον κυβερνοχώρο».


Απαντώντας στην κριτική για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Όσο για τον εμπορικό αποκλεισμό αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σ’ αυτή την αχανή ρωσική επικράτεια τα 3/4 της πολιτικής αεροπορίας αποτελούνται από αεροσκάφη ευρωπαΐκής ή αμερικανικής προέλευσης τα οποία αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν ανταλλακτικά. Σε όσους αναρωτιούνται και εύλογα πιστεύω αν οι συγκεκριμένες κυρώσεις αρκούν για να κάμψουν την επιθετικότητα της Μόσχας απαντώ χωρίς περιστροφές: Είναι ένα τεράστιο πλήγμα από την πλευρά ενός δημοκρατικού συνασπισμού, ο οποίος απολογείται και ελέγχεται από τους πολίτες του, προς ένα σύστημα που δεν απολογείται σε κανέναν. Το πακέτο κυρώσεων σίγουρα δεν έχει την άμεση ισχύ ενός βομβαρδισμού, μεσοπρόθεσμα όμως ενδεχομένως και βραχυπρόθεσμα κλονίζει καίρια όποιον τις υφίσταται».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν διλήμματα. «Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. Και στο ερώτημα για την στάση που θα έπρεπε να τηρήσουμε απαντούν τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου όταν του ζήτησαν να υπαναχωρήσουμε από την τότε συμμαχία μας με τη Σερβία: «Το Έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, είμαστε με το πλευρό της ειρήνης, της νομιμότητας».


Μάλιστα, συνεχάρη από το βήμα της Βουλής το υπουργείο Εξωτερικών και το Νίκο Δένδια, βάζοντας τέλος στις φήμες για δυσαρέσκεια από το Μαξίμου για τους χειρισμούς του υπουργού. «Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με όλες τις δυτικές πρωτεύουσες στο θέμα της Ρωσίας. Γίνεται σπουδαία δουλειά από το υπουργείο εξωτερικών και τον υπουργό εξωτερικών για την προστασία της ελληνικής ομογένειας. Ενισχύει την Ουκρανία διπλωματικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνει Γερμανία. Ανατρέποντας μια πολιτική δεκαετιών. Το κάνει η ουδέτερη Σουηδία, το κάνει η Πορτογαλία που είναι στην άλλη άκρη της Ευρώπης και δεν θα το κάνουμε εμείς όταν δική μας ομογενείς χάνουν τη ζωή τους από ρωσικές βόμβες;».


Τέλος υποστήριξε ότι ο πόλεμος είναι ευκαιρία για «γρήγορη απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και τους υδρογονάνθρακες», προσθέτοντας ότι πρέπει «να εκμεταλλευτούμε το πλούσιο ηλιακό και αιολικό πλούτο της χώρας». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .