Παρασκευή, Μαρτίου 11

Διολισθαίνουμε σε διάλογο με την Τουρκία

Φυσικά το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Έλληνας πρωθυπουργός εάν ο Ταγίπ Ερντογάν ανοίξει τα κρίσιμα θέματα.
Διολισθαίνουμε σε διάλογο με την Τουρκία

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Με τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διολισθαίνει σε διάλογο με την Τουρκία το εύρος του οποίου δεν είναι καθορισμένο, πάντως δεν περιορίζεται στη «μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», όπως είναι το πάγιο δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Σε αυτή την προοπτική μάλιστα έχει την πλήρη συναίνεση εάν όχι την παρότρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στο θέμα του διαλόγου εμφανίζεται ως «επισπεύδων», σύμφωνα με παλαιότερη έκφραση στελεχών του που τελικά φαίνεται να ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία εκφράζει την ελπίδα για έναν διάλογο που θα καταλήξει στη Χάγη -με σεβασμό των κόκκινων γραμμών-, εκδόθηκε πριν επιβεβαιωθεί επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν. Παρόμοια είναι και η τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ που σημαίνει ότι τα τρία κόμματα συμφωνούν στη βασική γραμμή του διαλόγου με την Τουρκία. Αν και μιλούν για κόκκινες γραμμές είναι πρόσφατη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «είμαι πάντα ανοικτός σε συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητηθούν οι μεγάλες διαφορές με την Τουρκία με προεξάρχουσα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». Προς το παρόν αντίθεση σε έναν ευρύτερο διάλογο με την Τουρκία έχει εκφράσει ο Αντώνης Σαμαράς και πιο διακριτικά ο Κώστας Καραμανλής. Τα εθνικά αγγίζουν το κοινό της δεξιάς παράταξης. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις υπάρχει ένα κοινό που δεν είναι ικανοποιημένο από τις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης την τελευταία διετία και αναζητά πολιτική έκφραση.

Όπως προκύπτει από τις κυβερνητικές πηγές τη συνάντηση επεδίωξε η τουρκική πλευρά και προετοίμασαν στο διπλωματικό επίπεδο η Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραήμ Καλίν. Προφανώς η Άγκυρα εκτιμά ότι η συγκυρία που διαμορφώνεται με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ευνοεί τη θέση της. Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση και μάλιστα για γεύμα στον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι προηγούμενες συναντήσεις τους είχαν αυστηρά τυπικό χαρακτήρα. Από την τελευταία συνάντηση έχει μεσολαβήσει κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και σκληρές δηλώσεις του Ερντογάν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι τη συνάντηση διέρρευσαν τα τουρκικά ΜΜΕ και μία ημέρα αργότερα υπήρξε δήλωση του εκπροσώπου του ΑΚP, Ομέρ Τσελίκ που προσπάθησε να προκαταλάβει την ατζέντα των συζητήσεων λέγοντας ότι θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα μεταξύ των οποίων την εκμετάλλευση του Αιγαίου, την αποστρατικοποίηση των νησιών και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί την τουρκική Γαλάζια Πατρίδα.

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να υποβαθμίσει τις δηλώσεις λέγοντας ότι ο Τσελίκ είναι κομματικός και όχι κυβερνητικός παράγοντας και προσθέτει ότι η συγκυρία με τη ρωσική εισβολή δεν ευνοεί τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Πέραν αυτού σημειώνει ότι η χώρα μας είναι πάντα υπέρ του διαλόγου και ότι παγίως θεωρεί ότι πρέπει να είναι ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να ενδιαφέρεται για συζήτηση που έχει ανοίξει μετά τις εξελίξεις στο ουκρανικό, σχετικά με τον εφοδιασμό σε φυσικό αέριο καθώς η Τουρκία, είναι ενδιάμεση χώρα και για το αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Φυσικά το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Έλληνας πρωθυπουργός εάν ο Ταγίπ Ερντογάν ανοίξει τα κρίσιμα θέματα. Ακόμη και αν αρνηθεί και βάλει τέλος στη συζήτηση με την έναρξή της, πάλι ο Ερντογάν θα μπορεί να επικαλεστεί ότι στη συνάντηση ετέθησαν τα ζητήματα της τουρκικής πλευράς. Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι προσέρχεται με θετική διάθεση, αν και χωρίς αυξημένες προσδοκίες, αλλά πάντα στο πλαίσιο των παγίων και διατυπωμένων θέσεων της Ελλάδας. Ωστόσο αποφεύγει να διευκρινίσει ποιες είναι οι μεγάλες διαφορές με την Τουρκία πέραν της υφαλοκρηπίδας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε και λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία. Δεν είναι δίχως σημασία ότι η Τουρκία που στο ουκρανικό ακολουθεί τη γνωστή στάση του επιτήδειου ουδέτερου και δεν έχει λάβει μέρος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας -χωρίς να τις έχει κοστίσει έναντι του ΝΑΤΟ-, διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή στην ουκρανική κρίση. Σε διαφορετική πολιτική η χώρα μας εμφανίστηκε να πρωτοστατεί στις κυρώσεις και στην στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία κάτι που όπως φάνηκε έχει οδηγήσει στο ναδίρ τις σχέσεις με τη Μόσχα. Ενδεχομένως η ευρύτερη συγκυρία να μην ευνοεί τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ωστόσο ενισχύει τη θέση της τόσο έναντι του ΝΑΤΟ όσο και έναντι της Ρωσίας. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις για τη συνάντηση υπήρξαν παραινέσεις από τον αμερικανικό παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος πρόεδρος θα δείξει τις προθέσεις του και αν αυτή τη φορά είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τις πιέσεις του προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις διπλωματικών παρατηρητών επιδιώκει υποχωρήσεις της Ελλάδας στα κρίσιμα θέματα πριν από τις εκλογές του 2023 στην Τουρκία.

 https://www.antinews.gr/action.read/politiki/diolisthainoume-se-dialogo-me-tin-tourkia/2.156995

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .