Πέμπτη, Μαρτίου 17

Η διατροφή για νεότητα του εγκεφάλου


Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται συνεχώς φροντίδα με διάφορους τρόπους, όπως υγιεινή διατροφή, συστηματική πνευματική άσκηση, δια βίου μάθηση (ξένες γλώσσες, μουσικό όργανο, σταυρόλεξα, χορό και άλλα γνωστικά αντικείμενα), καλό ύπνο, τακτική σωματική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος, διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (αποφυγή του διαβήτη και των επιπλοκών του), διόρθωση τυχόν ψηλής πίεσης ή υπέρτασης, καλλιέργεια καλών σχέσεων με φίλους ή συγγενείς και ανάπτυξη συνηθειών που προάγουν το γέλιο και τη χαρά στη ζωή μας.

Η διατροφή είναι από τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, απόδοση και ταχύτητα γήρανσης του εγκεφάλου μας, που μπορούμε να ελέγχουμε αποτελεσματικά. Για αυτό, επιβάλλεται να γνωρίζουμε τι στη διατροφή μας βοηθά τον εγκέφαλό μας.      

Συγγραφέας άρθρου: Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος*

Ο εγκέφαλος, το πολυπλοκότερο όργανό μας το οποίο καθορίζει τα πάντα για μας, χρειάζεται εξαιρετική φροντίδα και προσοχή.

Δυστυχώς, πολλοί συνάνθρωποί μας δεν κάνουν όσα πρέπει για να διατηρούν τον εγκέφαλό τους σε όσο το δυνατό καλύτερη κατάσταση. Το κόστος που πληρώνουν είναι ιδιαίτερα βαρύ με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, άνοια, απώλεια πνευματικών ικανοτήτων ή μνήμης, διάφορες μειονεξίες και μείωση της ποιότητας της ζωής τους.

Η διατροφή, μεταξύ και άλλων σημαντικών παραγόντων, έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία και διατήρηση της νεότητας του εγκεφάλου μας. Στο άρθρο αυτό, που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας, επέλεξα να επικεντρωθώ και να σας παρουσιάσω δεδομένα, που συνέλεξα διαχρονικά, από την τεκμηριωμένη και επικυρωμένη επιστημονική ή ιατρική βιβλιογραφία που μας καθοδηγούν στο τι πρέπει να κάνουμε με τη διατροφή μας, εάν θέλουμε να αυξάνουμε τις πιθανότητές μας να διατηρούμε, όσο γίνεται, την υγεία και νεότητα του εγκεφάλου μας.  

Η διατήρηση της νεότητας του εγκεφάλου καταπολεμά τη γήρανση σε όλο το σώμα. Για να λειτουργεί καλά ο εγκέφαλος, χρειάζεται ουσιώδη λιπαρά οξέα. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέτει και τα παίρνει από τη διατροφή. Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων του εγκεφάλου και βοηθούν για καλύτερη οξυγόνωσή τους. Προφυλάσσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες, που οδηγούν σε άνοια, νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νόσους.

Ποια τρόφιμα προσφέρουν ουσίες, όπως τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, οι αντιοξειδωτικές ενώσεις και οι βιταμίνες που βοηθούν στη νεότητα του εγκεφάλου;

1. Το ελαιόλαδο: Ωφελεί τον εγκέφαλο, χάρις στις αντιοξειδωτικές του ουσίες και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει.

2. Οι ξηροί καρποί, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια: Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα και οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε, είναι πολύτιμα στοιχεία για τη νεότητα του εγκεφάλου.

3. Τα ψάρια, ο σολομός, ο κολιός, οι σαρδέλες: Προσφέρουν τα πολύτιμα φυσικά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

4. Το πράσινο τσάι: Οι αντιοξειδωτικές του ουσίες προφυλάσσουν τον εγκέφαλο από τη γήρανση.

5. Ο λιναρόσπορος: Είναι πλούσιος σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

6. Τα μούρα: Προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες και τη γήρανση.

7. Ο καφές: Η ήπια κατανάλωση καφέ αυξάνει την εγρήγορση, την ετοιμότητα και τη συγκέντρωση.

8. Η σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα προσφέρει αντιοξειδωτικές ουσίες, που προσφέρουν νεότητα στον εγκέφαλο. Καταναλώνετε με μέτρο τη σοκολάτα.

9. Τα φρούτα και λαχανικά: Οι βιταμίνες και οι αντιοξειδωτικές τους ουσίες προστατεύουν τον εγκέφαλο.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω και τονίσω, ότι όλα όσα αναφέρονται, δηλαδή βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, λιπαρά οξέα και άλλες ωφέλιμες διατροφικές ουσίες είναι προτιμότερο να τα παίρνετε από τη φυσική διατροφή και όχι να αγοράζετε βιομηχανικά ή φαρμακευτικά  σκευάσματα που τα περιέχουν.

Πράγματι είναι η συνέργεια των ουσιών αυτών στη φυσική τους κατάσταση, όπως υπάρχουν στα τρόφιμα, που προσφέρουν τα τόσο ωφέλιμα αποτελέσματα για το σώμα μας και ιδιαίτερα τον εγκέφαλο.

Τα βιομηχανικά ή φαρμακευτικά  σκευάσματα που τα περιέχουν, να χρησιμοποιούνται εάν ο γιατρός σας κρίνει ότι έχετε συγκεκριμένες ελλείψεις και τότε σας τα χορηγεί.

 

*Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.

  www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .