Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρώπη «κάθεται» πάνω σε ένα νέο Τσερνόμπιλ;

Η Ρωσία προσπαθεί να καθησυχάσει. Γι' αυτό, η πρώτη κίνηση που έκανε ήταν να ασφαλίσει τον πυρηνικό σταθμό Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε σοβαρό ατύχημα. Η Ουκρανία, όμως, έχει πολλούς πυρηνικούς σταθμούς, αγωγό φυσικού αερίου, από Ρωσία προς Ευρώπη, αλλά και πολλά εργοστάσια χημικών

Από τη μια μεριά, η Ρωσία προσπαθεί να καθησυχάσει τη διεθνή κοινή γνώμη ότι δεν κινδυνεύει από ένα νέο «ατύχημα» τύπου Τσερνόμπιλ, όπως το 1986, οπότε το ραδιενεργό νέφος μεταφέρθηκε σε γειτονικές περιοχές και σε ευρωπαϊκές χώρες. Από την άλλη, ο πόλεμος Δύσης - Ρωσίας μεταφέρεται και σε αυτό το πεδίο, με τη Δύση να κινδυνολογεί και να καταγγέλλει τη Μόσχα ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις εγκυμονούν... πυρηνικούς κινδύνους.

Ανεξαρτήτως της κόντρας, πάντως, βέβαιον είναι ότι σε μια χώρα όπου διεξάγεται πόλεμος και βομβαρδισμοί, και η οποία διαθέτει 15 ατομικούς αντιδραστήρες, αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, μεγάλες χημικές βιομηχανίες και αρκετές άλλες ευαίσθητες υποδομές, οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι. Κι αυτό παρά τους σχεδιασμούς που φέρονται να υπάρχουν στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Προκειμένου να καθησυχάσει τη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και για λόγους ασφαλείας, από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ο ρωσικός στρατός, την πρώτη με δεύτερη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, ήταν να παρουσιάσει φωτογραφίες και βίντεο με τα στρατεύματα που φυλάνε το Τσερνόμπιλ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρώπη «κάθεται» πάνω σε ένα νέο Τσερνόμπιλ; 430389 photo

Το Τσερνόμπιλ βρίσκεται 130 χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου. Εκεί είναι θαμμένα τα ραδιενεργά συντρίμμια από το ατύχημα τον Απρίλιο του 1986. Η Ρωσία έχει αναπτύξει εκεί δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για τη φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού. Ωστόσο, στην Ουκρανία βρίσκονται 15 πυρηνικοί σταθμοί.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρώπη «κάθεται» πάνω σε ένα νέο Τσερνόμπιλ; 430390 photo

Επιπλέον, υπάρχει πλειάδα μεγάλων και ευαίσθητων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, όπως χημικών, που εάν πληγούν, θα προκληθεί σοβαρότατο πρόβλημα μόλυνσης, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε πολύ μεγάλη ακτίνα.

Ακόμα, υπάρχει το δίκτυο αγωγών μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ μαίνεται ο πόλεμος, η Ρωσία έχει αυξήσει τις ροές αερίου, μέσω Ουκρανίας, προς την ΕΕ. Ο πόλεμος, πόλεμος, αλλά και οι μπίζνες, μπίζνες!

https://www.antinews.gr/action.read/kosmos/polemos-stin-oukrania-i-europi-kathetai-pano-se-ena-neo-tsernompil-/5.156884Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρώπη «κάθεται» πάνω σε ένα νέο Τσερνόμπιλ; 430391 photo