Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Η Μόσχα αποδέχεται μια Ουκρανία με καθεστώς Σουηδίας

Η Μόσχα αποδέχεται μια Ουκρανία με καθεστώς Σουηδίας

Την ώρα που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξαγγέλλουν έκτακτες συνεδριάσεις με τη συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν για τη διαμόρφωση της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ προχώρησε την Τετάρτη το πρωί σε μια αιφνιδιαστικά αισιόδοξη διατύπωση για το μέλλον της Ουκρανίας.

Κατά τον Ντιμίτρι Πεσκόφ η Μόσχα θα αποδεχόταν μια Ουκρανία με ουδέτερο καθεστώς τύπου Σουηδίας. Πρόκειται όντως για βαρυσήμαντη τοποθέτηση δεδομένων των συνθηκών. Η Σουηδία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαθέτει τη δική της άμυνα αλλά και τη δική της αμυντική βιομηχανία. Η Σουηδία κατασκευάζει από ελαφρύ έως βαρύ οπλισμό, μαχητικά αεροσκάφη, πυραυλικά συστήματα και πολύ αναβαθμισμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Ταυτόχρονα διαθέτει αποτελεσματική αλυσίδα στρατιωτικής διοίκησης με έντονα διατυπωμένη αυτονομία σε σχέση με τρίτα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως συχνά αποδείχθηκε με τον εντοπισμό από το Σουηδικό ναυτικό Σοβιετικών και στη συνέχεια ρωσικών υποβρυχίων στα νερά της Βαλτικής. Με λίγα λόγια το καθεστώς ουδετερότητας της Σουηδίας είναι μεν υπαρκτό αλλά δεν παραπέμπει σε καθεστώς φινλανδοποίησης.

Ως εκ τούτου μια πρώτη ανάγνωσης της διατύπωσης του εκπροσώπου του Κρεμλίνου οδηγεί σε μια πρώτη ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα επιχειρεί μια ποιοτικά νέα προσέγγιση του ουκρανικού ζητήματος. Σε συνδυασμό με την σχεδόν ταυτόχρονη δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ «οι συνομιλίες είναι δύσκολες αλλά διαπιστώνονται περιθώρια συμβιβασμού» η στάση της Ρωσίας την Τετάρτη 16 Μαρτίου προκαλεί αισιοδοξία στους διεθνείς διπλωματικούς κύκλους ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης σχετικά προσεχώς μια συνολικής διευθέτησης των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων.

Η ουκρανική πλευρά από την άλλη αποδέχθηκε δύο βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ομολόγησε πως δεν είναι δυνατόν η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η δε ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες φέρεται να αποδέχθηκε να ομιλείται η ρωσική γλώσσα παντού και ελεύθερα στην Ουκρανία. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της ισχυρής ρωσόφωνης μειονότητας στην ανατολική Ουκρανία.

Στο σκεπτικό του εκπροσώπου του Κρεμλίνου επισημαίνεται πως το Κρεμλίνο θα συμφωνούσε αν η Ουκρανία αποστρατιωτικοποιηθεί όπως η Σουηδία και η Αυστρία. Για τη Σουηδία αναφέρθηκε το τι ισχύει. Η στρατιωτική ουδετερότητα της Αυστρίας, ωστόσο, και οι αμυντικές ικανότητες αυτής της χώρας είναι σαφώς υποδεέστερες από αυτές της Σουηδίας. Προφανώς το Κρεμλίνο επιχειρεί να χαράξει μια χρυσή τομή μεταξύ των καθεστώτων ουδετερότητας ευρωπαϊκών χωρών όπως η Σουηδία, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Στις 14.00 ώρα Ελλάδος και στο μεσημβρινό δελτίου ειδήσεων του France 24 αναφέρθηκε πως η  Ουκρανία απορρίπτει την πρόταση της Ρωσίας για καθεστώς ουδετερότητας τύπου Αυστρίας ή Σουηδίας. Επιμένει το Κίεβο στην διατύπωση από τη Μόσχα εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία. 

 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.