Η χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα μπορούσε να ωθήσει το ΝΑΤΟ να επανεξετάσει την απόφασή του να μην επέμβει στρατιωτικά στη χώρα, εκτιμά ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα.

Αυτή η δήλωση έρχεται σε συνέχεια των βρετανικών, αμερικανικών αντίστοιχων δηλώσεων και αυτών του Γ.Γ.ΝΑΤΟ και πολλοί αρχίζουν να κάνουν “περίεργους συνειρμούς”

για το αν μια προβοκάτσια θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ακόμα και έναν Γ’ ΠΠ. 

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Ντούντα ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε να κάνει χρήση χημικών όπλων.

«Αυτό είναι κάτι που ο κόσμος δεν έχει δει σε αυτή την κλίμακα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε και συνέχισε:

«Αν με ρωτάτε αν ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, νομίζω πως ναι, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

«Πολιτικά, έχει ήδη χάσει αυτόν τον πόλεμο και στρατιωτικά δεν τον κερδίζει», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν οποιαδήποτε τέτοια χρήση όπλων θα μπορούσε να προκαλέσει παρέμβαση του ΝΑΤΟ, είπε: «Φυσικά, όλοι ελπίζουν ότι δεν θα τολμούσε να το κάνει αυτό. Αλλά… αν χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, αυτό αλλάζει το παιχνίδι».

«Σίγουρα, [το ΝΑΤΟ]… θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι και οι χώρες πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τι θα κάνουν, γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θα απειλείται μόνο η Ευρώπη αλλά ολόκληρος ο πλανήτης».

Γ.Γ.ΝΑΤΟ: Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο ίδιο μήκος κύματος νωρίτερα, προειδοποιεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ακούσει παράλογους ισχυρισμούς για εργαστήρια χημικών και βιολογικών όπλων», δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ στη γερμανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι το Κρεμλίνο εφευρίσκει ψευδείς προφάσεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

«Τώρα που διατυπώθηκαν αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση γιατί είναι πιθανό η Ρωσία να σχεδιάσει επιχειρήσεις με χημικά όπλα υπό των μανδύα αυτών των επινοήσεων. Αυτό θα ήταν έγκλημα πολέμου», αναφέρει.

 pronews.gr
https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/o-proedros-tis-polonias-mila-gia-ximika-an-i-rosia-kanei-xrisi-tetoion-oplon-tha-epemvoume-stin-oukrania/