Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Στα ύψη το κόστος καυσίμων στα ΥΨΗ και τα εισητήρια στα πλοία !!!


Σοκ στην Ακτοπλοΐα

Στα 72.000 € το κόστος καυσίμου ενός ταχυπλόου για ένα μόλις δρομολόγιο

- Έμφραγμα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες

– Για το ίδιο δρομολόγιο στην Κυκλάδες τον Οκτώβριο το κόστος καυσίμου ήταν 30.000  !!!

Βόμβα στα θεμέλια της ακτοπλοΐας είναι η αλματώδης αύξηση του κόστους των ναυτιλιακών καυσίμων. 

Κάποιες από τις εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 5%, ποσοστό το οποίο  δεν καλύπτει με τίποτα το αυξημένο λειτουργικό κόστος.

Είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσουν δρομολόγια τα ταχύπλοα από το Πάσχα...

Για ένα δρομολόγιο όπως αυτό, από Ραφήνα ΓΙΑ :

Τήνο - Μύκονο – Πάρο – Ίο – Σαντορίνη το κόστος των καυσίμων από 30.000 ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο του 2021  έχει εκτοξευθεί στις 72.000 ευρώ!!!

Υπερδιπλασιασμός.

Τα επιτελεία των εταιρειών μελετούν λύσεις...

Ήδη όπως προαναφέραμε προχωρούν σε αυξήσεις της τιμής εισιτηρίων. 

Αυξήσεις όμως οι οποίες δεν μπορεί να είναι αναλογικές με την αύξηση της τιμής των καυσίμων γιατί  «στο τέλος δεν θα μπαίνει επιβάτης στο πλοίο» όπως επεσήμανε στέλεχος της ακτοπλοΐας.

Αυτή την εποχή είναι δύσκολο να δέσουν πλοία, αφού «ταξιδεύουν» τα άκρως απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών των νησιών τον χειμώνα.

Μελετάται :

- Η μείωση της ταχύτητας!

- Η Συνένωση δρομολογίων

-Η Αραίωση της συχνότητας των δρομολογίων…

Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει όλο τον κόσμο επηρεάζει την Επιβατηγό Ναυτιλία περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Υπολογίζεται ότι για την κάλυψη του κόστους των καυσίμων δαπανώνται σήμερα περίπου το 40% των καθαρών ναύλων που εισπράττονται, ενώ μόνο για το 2021 υπολογίζεται ότι οι εταιρείες επιβαρύνθηκαν με 130 εκ. λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων κατά 45%.

Η κατάσταση δεν είναι μία εύκολη υπόθεση και κυρίως δεν μπορεί να μην έχει συνέπειες.

“Η Κυβέρνηση με τον ΥΨΗΛΟ ΦΟΡΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ πρέπει να σταθμίσει την κατάσταση σοβαρά και να προβληματιστεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ενεργειακή κρίση για τα νησιά μας, τους κατοίκους τους και τον τουρισμό τους, ο οποίος φιλοξενεί το 70% του τουρισμού στην Ελλάδα” τονίζουν οι ακτοπλόοι και περιμένουν επέμβαση...

ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΟ : Πάντως η γκυβένηση ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ αυτό που έκαναν οι ΚΥΠΡΙΟΙ κυβερνώντες…

https://shmantikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_908.html#more

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς οι αυξήσεις και στα πλοία είναι αρκετά μεγάλες, όπως αναφέρετε. Γι' αυτό και οι επβάτες ψάχνουν προσφορές σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για να απολαύσουν το καλοκαίρι τους μετά από 2 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.