Λουδοβίκος Μητσοτάκης: «Όχι» στη μείωση του φόρου στα καύσιμα για να μην ευνοηθούν οι κάτοχοι... «Καγιέν»!

Στη «γραμμή Άδωνη», ο πρωθυπουργός, σαν ένας νέος «Λουδοβίκος» από τις Βερσαλλίες, έδειξε να μην έχει αίσθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και υποσχέθηκε ότι θα ανακοινώσει το πακέτο στήριξής τους σε μια εβδομάδα!

Απέκλεισε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να μειωθούν οι ειδικοί φόροι στα καύσιμα, παρά τις εκρηκτικές αυξήσεις που καταγράφονται καθημερινά στις τιμές τους, μοιάζοντας να συνυπογράφει το νέο απίστευτο κι όμως πραγματικό αφήγημα του υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, βάσει του οποίου σε μια τέτοια περίπτωση θα ωφεληθούν όσοι έχουν «καγιέν»!

Να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμα στελέχη στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει ρητά και κατηγορηματικά κάθε ουσιαστική μείωση στον φόρο στα καύσιμα και στον ΕΝΦΙΑ, με το σκεπτικό ότι, εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα καταρρεύσει το Δημόσιο. Ένας κίνδυνος, πάντως, ο οποίος, έτσι κι αλλιώς είναι υπαρκτός για το επόμενο διάστημα των τριών με έξι μήνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που βιώνουν εδώ και καιρό τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις -και η οποία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε «εφιάλτη στον δρόμο για την επιβίωση»- δεσμεύτηκε ότι θα ανακοινώσει πακέτο μέτρων στήριξης για τα ελληνικά νοικοκυριά την επόμενη Παρασκευή!

Δηλαδή, παρ' ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ουδείς γνωρίζει τι ξημερώνει αύριο, ο «ανέμελος» πρωθυπουργός θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα!

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε σήμερα το απόγευμα από τις Βερσαλλίες, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενίσχυσε την εικόνα ενός «Λουδοβίκου» ο οποίος δεν έχει επίγνωση, ούτε καν αίσθηση, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετούς μήνες το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, στην Ελλάδα.

Δημιουργώντας την αίσθηση ότι θεωρεί πως υπάρχει άπλετος χρόνος και οικονομικές αντοχές από τους πολίτες, επανάλαβε ότι το πακέτο μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών θα ανακοινωθεί σε 7 ημέρες από σήμερα.

Για τις τιμές στα καύσιμα, οι οποίες καθημερινά αυξάνονται όλο και περισσότερο προκαλώντας «ντόμινο» ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, ο πρωθυπουργός ασπάστηκε απόλυτα το εκτός πραγματικότητας, νέο αφήγημα του κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης του, Άδ. Γεωργιάδη (ότι δηλαδή μια μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, μέχρι να περάσει η κρίση, θα διευκόλυνε τους πλουσίους με τα «καγιέν») και είπε ένα κατηγορηματικό «όχι» στη συγκράτηση των ανατιμήσεων με «οριζόντιους τρόπους».

Απέκλεισε, δηλαδή πολύ απλά, κάθε ενδεχόμενο προσωρινής μείωσης της τρέχουσας φορολόγησης επί των καυσίμων και παρέπεμψε σε στοχευμένες παρεμβάσεις οι οποίες, «θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος», θα ανακοινωθούν στις 19 Μαρτίου (με τον κόσμο να εύχεται μέχρι τότε, να μην έχουν υπάρξει μη αναστρέψιμες εξελίξεις).

Επίσης, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, επανέλαβε στη «γραμμή φον ντερ Λάιεν» την ανάγκη η Ευρώπη να απεξαρτηθεί το συντομότερο δυνατό από το ρωσικό αέριο, τονίζοντας αφενός ότι πρέπει να αναζητηθούν νέοι προμηθευτές και η Ελλάδα να αποτελέσει πύλη εισόδου (ανέφερε ότι το 20% των πλοίων που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτες), αφετέρου πως θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Άραγε, το μόνο που ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό είναι ότι θησαυρίζουν κάποια εφοπλιστικά συμφέροντα ή το πως την βγάζει ο απλός πολίτης αλλά και ο επιχειρηματίας που στενάζουν;

Επιπλέον, τώρα που αλλάζει η γεωπολιτική κατάσταση, εξαιτίας της κόντρας Δύσης - Ρωσίας, θα αποφασίσει η κυβέρνησή του, επιτέλους, να «κυνηγήσει» την υλοποίηση του σχεδίου υποθαλάσσιου αγωγού του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, EastMed, ή θα κάνει ό,τι του που οι Αμερικανοί; Οι τελευταίοι, ως γνωστόν, μπλόκαραν με ένα non paper τους τον αγωγό, αλλά τώρα, εξαιτίας της Ρωσίας, το ξανασκέφτονται.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Προς καζάν - καζάν συνεκμετάλλευση;

Όσον αφορά στην πρόταση που έκανε στη Σύνοδο Κορυφής για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε σαν… επιτυχία ότι συμπεριλήφθηκε σχετική ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι εντός των αμέσως επόμενων ημερών και εβδομάδων, δεν πρόκειται να υιοθετηθεί.

Όπως και να' χει, πάντως, το «θετικό» έως τώρα είναι ότι υπάρχει μια «ισορροπία τρόμου» μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, με αποτέλεσμα, ναι μεν η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά να μην έχει φτάσει η κατάσταση στο σημείο η Μόσχα να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Κάτι που δίνει μια σχετική ανάσα σε όλη την ΕΕ και βέβαια στην Ελλάδα.

Με τις τιμές, λοιπόν, στα καύσιμα και στα βασικά καταναλωτικά είδη καθημερινά να αυξάνονται, τα ελληνικά νοικοκυριά θα περιμένουν αρκετά εικοσιτετράωρα ακόμη μέχρι να ακούσουν το σχέδιο στήριξης τους, το οποίο θα προτείνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τώρα, εάν μέχρι την επόμενη Παρασκευή, το κόστος για την αγορά ψωμιού και άλλων βασικών καταναλωτικών αγαθών θα τα έχει μετατρέψει σε είδη «ντελικατέσεν» για ιδιοκτήτες «καγιέν», για τους «άριστους» δεν είναι θέμα «πρώτης προτεραιότητας».

Ίσως, σε αυτή την αναπόφευκτη όπως μοιάζει μα τα σημερινά δεδομένα εξέλιξη, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης να παρέπεμπαν, παραφράζοντας τη λίγο, στη γνωστή ατάκα του Σπύρου Παπαδόπουλου από τη διαφήμιση που κυριάρχησε στο πρώτο «λοκ ντάουν» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού: «Ε, είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά τι να κάνουμε;».

 https://www.antinews.gr/action.read/politiki/loudobikos-mitsotakis-oxi-sti-meiosi-tou-forou-sta-kausima-gia-na-min-eunoithoun-oi-katoxoi-kagien/2.157065