Τώρα πήρε είδηση ο Ν.Δένδιας ότι Τσετσένοι πολεμούν στην Ουκρανία;

Θέλοντας να δώσει έναν δραματικό τόνο για την κατάσταση στη Μαριούπολη, λες και από μόνος του ο βομβαρδισμός της πόλης δεν είναι ένα απέραντο δράμα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε με έμφαση το γεγονός ότι, με τους Ρώσους, πολεμούν στη Μαριούπολη... Τσετσένοι!

Επιδιώκοντας να δώσει έναν άκρως δραματικό τόνο στις -ούτως ή άλλως δραματικές- εξελίξεις στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μια πόλη με μεγάλο ελληνικό πληθυσμό, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι εκεί πολεμούν Τσετσένοι.

Άραγε, τώρα πληροφορήθηκε ο Νίκος Δένδιας ότι οι Τσετσένοι πολεμούν στην Ουκρανία; Από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραχμάν Καντίροφ, διαφήμισε την αποστολή στρατευμάτων στο πλευρό των Ρώσων.

Με Ρωσία και Ουκρανία

Τσετσενικά στρατεύματα εδώ και χρόνια πολεμούν στις τάξεις του ρωσικού στρατού ως επίλεκτες δυνάμεις. Οι γνωστοί για τις στρατιωτικές ικανότητές τους και την αποτελεσματικότητά τους στο αντάρτικο πόλης και τις οδομαχίες, από εκεί που κάποτε, στη δεκαετία του 1990 πολεμούσαν τους Ρώσους στην Τσετσενία, σήμερα μάχονται στο πλάι τους. Αυτές, εξάλλου, οι επίλεκτες μονάδες είναι που εκδίωξαν, το 2008, τους Γεωργιανούς από τη Νότιο Οσσετία, όταν οι πρώτοι εισέβαλαν σε αυτή την περιοχή του Καυκάσου.

Ωστόσο, Τσετσένοι που είναι κατά του Καντίροφ, αλλά και «αντι-πουτινικοί» είχαν καταταγεί στις τάξεις των Ουκρανών και πολεμούν μαζί τους. Όπως το ίδιο και Γεωργιανοί, οι οποίοι μάλιστα διαφημίζουν, μέσω των social media, σήμερα την ένοπλη συμμετοχή τους στο πλευρό των Ουκρανών.

Πιρουέτες Δένδια

Προφανώς, ο Ν.Δένδιας, στην προσπάθειά του να δώσει έναν ακόμα πιο δραματικό τόνο στις εξελίξεις στη Μαριούπολη, λες και από μόνος ο βομβαρδισμός της πόλης δεν αποτελεί δράμα, έσπευσε να υπερτονίσει τη συμμετοχή των Τσετσένων.

Πολύ πιθανόν, όπως εκτιμάται, προκειμένου να αντισταθμίσει τις επικρίσεις σε βάρος του, και κυρίως τα εξ οικείων βέλη, επειδή, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέϊ Λαβρόφ, είχε μεταφέρει τη «διαβεβαίωσή» του ότι η Ρωσία δε θα ξεκινήσει πόλεμο. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, όμως, έγινε.

«Να σημειώσω -είπε σήμερα, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες- ότι στη Μαριούπολη αυτή τη στιγμή μάχονται Τσετσένοι μαχητές. Τσετσενικός στρατός έχει έρθει από τη ρωσική πλευρά και η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς».

Τώρα πήρε είδηση ο Ν.Δένδιας ότι Τσετσένοι πολεμούν στην Ουκρανία; 432186 photo

Εντυπώσεις

Γιατί, άραγε, έκανε ο Ν.Δένδιας ειδική αναφορά στους Τσετσένους; Τώρα το ανακάλυψε ότι πολεμούν με τους Ρώσους; Έχει άγνοια επί του θέματος η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών ή ούτε καν μπήκε στον κόπο να τη ρωτήσει; Ο Καντίροφ, πάντως, πολλάκις αυτές τις ημέρες διαφήμισε την παρουσία του στην Ουκρανία.

Τώρα πήρε είδηση ο Ν.Δένδιας ότι Τσετσένοι πολεμούν στην Ουκρανία; 432187 photo

Το έκανε, άραγε, επειδή οι Τσετσένοι φωνάζουν «Αλάχου Άκμπαρ», και άρα, οι μουσουλμάνοι, φημισμένοι σκληροί πολεμιστές, πήγαν στη Μαριούπολη, ως μακελάρηδες, για να σφάξουν τους Ορθόδοξους Έλληνες, Ρώσους, Ουκρανούς και τους Εβραίους που έχει η πόλη;

Να σημειωθεί πως οι Τσετσένοι ήταν εκείνοι που στη Συρία μάχονταν εναντίον των τζιχαντιστών. Ως εκ τούτου, το να ξεστομίζονται λόγια στον αέρα, ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες αλλά και λεπτές στιγμές για τον Ελληνισμό στην Ουκρανία, μόνον προς δημιουργία εντυπώσεων, μόνο πρόσθετα προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν.

Οι Τσετσένοι, εξάλλου, είναι οι μόνοι έμπειροι να διεξάγουν οδομαχίες και μάχες εντός των πόλεων, χωρίς μάλιστα να κάνουν μέσα σε κατοικημένο ιστό χρήση βαρέων όπλων, όπως οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες κατηγορούνται από το Κίεβο ότι βομβαρδίζουν εντός της Μαριούπολης, ή οι ουκρανικές, τις οποίες καταγγέλλει η Μόσχα ότι επίσης κάνουν το ίδιο κατά τις οδομαχίες.

Τώρα πήρε είδηση ο Ν.Δένδιας ότι Τσετσένοι πολεμούν στην Ουκρανία; 432188 photo

Τώρα πήρε είδηση ο Ν.Δένδιας ότι Τσετσένοι πολεμούν στην Ουκρανία; 432189 photo

Μίνι Γκρόζνι

Αν και η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε ένα «μίνι Γκρόζνι», όπως ήταν δηλαδή η πρωτεύουσα της Τσετσενίας κατά τον πρώτο πόλεμο στη δεκαετία του '90, με πολλά από τα κτίριά της να έχουν γίνει σουρωτήρι, η παρουσία των Τσετσένων εκεί δεν αποκλείεται να μειώσει κάπως τις πιθανότητες για θύματα μεταξύ των αμάχων.

Τώρα πήρε είδηση ο Ν.Δένδιας ότι Τσετσένοι πολεμούν στην Ουκρανία; 432190 photo

Τώρα πήρε είδηση ο Ν.Δένδιας ότι Τσετσένοι πολεμούν στην Ουκρανία; 432191 photo

Τώρα πήρε είδηση ο Ν.Δένδιας ότι Τσετσένοι πολεμούν στην Ουκρανία; 432192 photo

Τώρα πήρε είδηση ο Ν.Δένδιας ότι Τσετσένοι πολεμούν στην Ουκρανία; 432193 photo

Οι Τσετσένοι, πάντως, καθημερινώς «βομβαρδίζουν» τα social media με βίντεο και φωτογραφίες τους από τις μάχες μέσα στη Μαριούπολη, ενώ δε χάνουν την ευκαιρία να διαφημίσουν τους απεγκλωβισμούς αμάχων που κρύβονται στα υπόγεια για να γλυτώσουν τους βομβαρδισμούς.

Τώρα πήρε είδηση ο Ν.Δένδιας ότι Τσετσένοι πολεμούν στην Ουκρανία; 432194 photo

Τώρα πήρε είδηση ο Ν.Δένδιας ότι Τσετσένοι πολεμούν στην Ουκρανία; 432195 photo

Τώρα πήρε είδηση ο Ν.Δένδιας ότι Τσετσένοι πολεμούν στην Ουκρανία; 432196 photo

Παραμένει τεράστιος αριθμός πολιτών

Ενδιαφέρον έχει πως παρουσιάζει την κατάσταση στη Μαριούπολη και ποια θα είναι ουσιαστικά τα επόμενα βήματα των Ρώσων, ο Αλεξάντρ Χοντακόφσκι, ένας από τους αυτονομιστές, γνωστούς «λαϊκούς οπλαρχηγούς» της Ανατολικής Ουκρανίας, του Ντονέτσκ.

Τώρα πήρε είδηση ο Ν.Δένδιας ότι Τσετσένοι πολεμούν στην Ουκρανία; 432197 photo

«Σφίγγουμε τον κλοιό. Έχουμε σπάσει την πρώτη γραμμή άμυνας του αντιπάλου. Έχουμε καταφέρει να απομακρύνουμε τον αντίπαλο και την αντίστασή του από τα περίχωρα της Μαριούπολης.

Εξαρχής θέλαμε να αποφύγουμε τα λάθη του Γκρόζνι (σ.σ. η πρωτεύουσα της Τσετσενίας ισοπεδώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στον πρώτο «τσετσενικό πόλεμο», στο μέσον της δεκαετίας του 1990) και να μην έχουμε ένα «Γκρόζνι Νο2».

Από την άλλη, το καταλαβαίνουμε, δεν είναι ανόητοι, η αμυντική τακτική τους είναι να μεταφέρουν τις μάχες μέσα στην πόλη. Μπορεί, βέβαια, να μην ξέρουν να πολεμούν, αλλά και εύκολη νίκη (σ.σ. για τους Ρώσους) δεν υπάρχει.

Υπάρχουν πολυώροφα κτίρια, στα υπόγεια των οποίων κρύβεται κόσμος. Ο αντίπαλος θα μπορούσε να αφήσει τον κόσμο να φύγει. Όλοι καταλαβαίνουν ότι εκεί που υπάρχει ο αντίπαλος, οι άμαχοι που κρύβονται κινδυνεύουν άμεσα. Από τη μεριά μας, εμείς θα πολεμήσουμε τον αντίπαλο, είτε ξέρουμε ότι εκεί που είναι βρίσκεται άμαχος πληθυσμός, είτε δεν το ξέρουμε. Όλα αυτά, βέβαια, εξαρτώνται από τις πληροφορίες που θα έχουμε για το κάθε μέρος. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, εμείς θα τους πολεμήσουμε (σ.σ. τις ουκρανικές δυνάμεις).

Ο αντίπαλος δε μας αφήνει επιλογή. Υπήρξε περίπτωση που ξέραμε ότι ο αντίπαλος κρύβεται σε πολυκατοικίες. Και εκεί, στα υπόγεια, είναι άμαχοι. Δεν επιτιθέμεθα. Περιμέναμε τέσσερις ώρες χωρίς να κάνουμε κάτι. Ο αντίπαλος, αντίθετα, μας επιτέθηκε, εξαναγκάζοντάς μας να απαντήσουμε.

Η Μαριούπολη είναι περικυκλωμένη. Είναι θέμα χρόνου να περάσει στα χέρια μας. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να εκκενωθεί η πόλη, παραμένει τεράστιος αριθμός κατοίκων. Γι' αυτό κι εμείς τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά σύνθετη αποστολή. Να πλήξουμε τον αντίπαλο, αλλά να προστατεύσουμε στο μάξιμουμ τον πληθυσμό».

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι, παρά τις διεθνείς διαμαρτυρίες, η ρωσική πλευρά δε δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει και να μην καταλάβει τη Μαριούπολη. Με δεδομένες, μάλιστα, τις σκληρές οδομαχίες εντός της πόλης και τους βομβαρδισμούς με βαρέα όπλα, ο κίνδυνος για τους άμαχους, μεταξύ των οποίων και τους Έλληνες, αυξάνεται θεαματικά.

«Πόλη - φετίχ»

Να σημειωθεί ότι η Μαριούπολη αποτελεί τόσο για τους αυτονομιστές και τη ρωσική πλευρά, όσο και την ουκρανική και τις μονάδες που βρίσκονται εκεί, ανάμεσα στις οποίες κυρίως οι σκληρές εθνικιστικές, «πόλη - φετίχ». Κι αυτό, διότι το 2014, όταν ξέσπασε ο πρώτος πόλεμος στην Ουκρανία, με συνέπεια την αυτονόμηση μέρους της Ανατολικής Ουκρανίας, οι αυτονομιστές ουσιαστικά θα καταλάμβαναν την πόλη σχεδόν χωρίς μάχη και αντίσταση.

Ωστόσο, για λόγους διπλωματικούς και προκειμένου να ξεκινήσει η ειρηνευτική «διαδικασία του Μινσκ», η Μόσχα δεν έδωσε το πράσινο φως για την κατάληψή της. Κι αυτό, παρ' ότι σημαντικό τμήμα του πληθυσμού ήταν φιλο-ρωσικό.

Στη συνέχεια, όμως, όπως πολλάκις έχει καταγγελθεί από τη φιλο-ρωσική πλευρά, στη Μαριούπολη εγκαταστάθηκαν σκληροπυρηνικές εθνικιστικές μονάδας, όπως η «Αζόφ», που άσκησαν τρομοκρατία επί των φιλο-ρώσων.

Στην περίπτωση της Μαριούπολης, δηλαδή, η αντιπαράθεση μεταξύ των αυτονομιστών και της «Αζόφ», έχει λάβει σχεδόν διαστάσεις «βεντέτας», όμηρος της οποίας είναι ο άμαχος πληθυσμός.