Κυριακή, Μαρτίου 6

ΔΑΝΕΙΑ – ΙΣΧΥΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ – ΟΙ ΜΠΙΖΝΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

bden-fam

Έκανε λάθος σχεδόν σε κάθε σημαντικό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.» Έτσι είπε κάποτε ο Robert Gates, ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, για τον νυν πρόεδρο Joe Biden. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο Μπάιντεν κάνει λάθος για την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία. Ίσως πρόκειται να μάθουμε.

Η ομιλία του την Τρίτη ήταν τουλάχιστον ικανή, αν όχι απολύτως συνεκτική. «Ποιος, στο όνομα του Κυρίου, πιστεύει ο Πούτιν ότι του δίνει το δικαίωμα να κηρύξει νέες αποκαλούμενες «χώρες» σε έδαφος που ανήκει στους γείτονές του;» ρώτησε ο πρόεδρος, σε μια από τις πλέον πολύ οικεία αδύναμες προσπάθειές του να φανεί σταθερός.

Ωστόσο, ο Βiden είπε ότι η κυβέρνησή του, και η ευρύτερη συμμαχία του ΝΑΤΟ, έχουν «καθαρά μάτια» και «είμαστε ενωμένοι» απέναντι στη πρόκληση του Putin. Είπε ότι ο κόσμος είναι μάρτυρας της «αρχής μιας εισβολής» στην Ουκρανία και ότι οι τιμωρητικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας θα υπερβούν «πολύ» αυτό που είχε προταθεί.

Δήλωσε επίσης ότι πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στα κράτη της Βαλτικής για να υπερασπιστούν «κάθε ίντσα» του εδάφους του ΝΑΤΟ. «Ελπίζω ότι η διπλωματία είναι ακόμα διαθέσιμη», κατέληξε ο Biden. “Ευχαριστώ πολύ”.

Ήταν μια σύντομη ομιλία, όπως είναι οι περισσότερες ομιλίες του Biden αυτές τις μέρες, και ίσως μια ευχάριστη αντίθεση με τις απαίσιες, απρόσκοπτες περιπέτειες του Ρώσου ηγέτη στη Μόσχα το βράδυ της Δευτέρας. Καθώς ο Βiden έφευγε, οι δημοσιογράφοι φώναξαν μετά από αυτόν ρωτώντας αν θα συναντούσε τον Vladimir Putin τις επόμενες ημέρες.

Αυτό που είναι περίεργο είναι ότι κανείς δεν φαίνεται ικανός ή πρόθυμος να ρωτήσει τον Joe Biden για τις περίπλοκες οικογενειακές του σχέσεις με την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα θέμα συζήτησης για τους Trumpist, σε τελική ανάλυση, και κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι τα διακινεί. Ο Donald Trump παραπέμφθηκε, ίσως θυμάστε, το 2019 για φερόμενη απόπειρα να εξαναγκάσει την ουκρανική κυβέρνηση να δώσει πληροφορίες που μπορεί να ήταν επιζήμιες για τον Βiden, τον άνθρωπο που θα αντιμετώπιζε σύντομα στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αλλά μόνο και μόνο επειδή ο Trump έσκαψε αυτό το χώμα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει βρωμιά. Μετά την παραφροσύνη του Russiagate, την προσπάθεια των Δημοκρατικών να καταρρίψουν τον Trump για τους δεσμούς του με τη Ρωσία, μπορείτε να δείτε γιατί ο Trump μπορεί να ήθελε να κάνει το δικό του Ukrainegate εναντίον του Biden. Ο Trump και τα δικά του media του λατρεύουν να λένε «τι θα γινόταν αν ο Trump» όταν πρόκειται για την κάλυψη του Biden από τα ΜΜΕ, τόσο πολύ που είναι κουραστικό. Αλλά όταν πρόκειται για την Ουκρανία και τον Biden, το «τι θα γινόταν αν ο Trump» είναι ένα παιχνίδι που αξίζει να παιχτεί.

Τι θα γινόταν αν ο γιος του Donald Trump πληρωνόταν ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο από μια ουκρανική εταιρεία ενέργειας; Δεν θα μιλούσαν τώρα οι talking heads του CNN, του MSNBC και ακόμη και του BBC για τίποτα άλλο; Τι θα γινόταν αν ο αδελφός του Donald Trump είχε λάβει ένα σημαντικό δάνειο από μια οντότητα που ελέγχεται από έναν επιχειρηματία με ουσιαστικούς δεσμούς με την Ουκρανία; Ξέρεις την απάντηση.

Ωστόσο, αυτό ακριβώς συμβαίνει με τον Joe Biden, τον 46ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, και σχεδόν κανείς έξω από τα όρια της αμερικανικής δεξιάς δεν μπαίνει στον κόπο να ανησυχεί για αυτό.

Ακούσαμε πολύ τη λέξη «kompromat» στα χρόνια του Trump. Χρησιμοποιήθηκε για να υποδείξει ότι ο Putin και οι σύντροφοί του είχαν συμβιβασμούς για τον πρόεδρο των ΗΠΑ – μια «μαγνητοταινία» που περιελάμβανε ιερόδουλες ή λεπτομέρειες για τις οικονομικές γελοιότητες του Trump – τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως μοχλό για να πάρουν αυτό που ήθελαν. Αλλά το «όπλο καπνίσματος» της έρευνας Trump–Ρωσίας δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Σίγουρα, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει λίγη περισσότερη περιέργεια μεταξύ περισσότερων δημοσιογράφων σχετικά με την καρό ιστορία του Biden με την Ουκρανία και ποιος μπορεί να ξέρει τι γι’ αυτήν.

Όταν ξέσπασαν οι εντάσεις στο Κίεβο και ο Ουκρανός πρόεδρος Viktor Yanukovych ανατράπηκε το 2014, ο Βiden ανέλαβε την ηγεσία του Λευκού Οίκου όπως και στα περισσότερα θέματα εξωτερικής πολιτικής (ταξίδεψε στην Ουκρανία έξι φορές ως αντιπρόεδρος).

Εκείνη την εποχή, όπως θα το έλεγε η τύχη και όπως εξήγησε ο Ben Schreckinger του Politico στο βιβλίο του The Bidens, ο γιος του Joe, Hunter, ένας τοξικομανής χωρίς προσόντα εκτός από το επώνυμό του, ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της ουκρανικής εταιρείας Burisma. Ο ιδρυτής της Burisma, Mykola Zlochevsky, βρισκόταν τότε υπό σημαντικές υποψίες για διαφθορά (δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ) – ένας υπάλληλος του State Department στο Κίεβο τον αποκάλεσε «το παιδί στην αφίσα για corrupt behaviour».

Το 2016, ο αδερφός του Βiden, James, έλαβε επίσης δάνειο 500.000 δολαρίων (360.000 £) από έναν οικογενειακό φίλο που ονομάζεται John Hynansky, ένας επιτυχημένος Αμερικανός επιχειρηματίας με ισχυρούς δεσμούς με την ουκρανική πατρίδα του.

Το 2011, η Overseas Private Investment Corporation, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ, είχε εξουσιοδοτήσει έως και 20 εκατομμύρια δολάρια (14 εκατομμύρια £) στον όμιλο Winner Automative της Hynansky για να επεκτείνει τις αντιπροσωπείες του που πουλούν κομψά αυτοκίνητα στην Ουκρανία.

Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι Βiden ήταν διεφθαρμένοι στις συναλλαγές τους με την Ουκρανία. Υπάρχουν όμως πολλές περίεργες συνδέσεις και ερωτήσεις στις οποίες η Πρώτη Οικογένεια της Αμερικής μάλλον θα έπρεπε να απαντήσει πιο διεξοδικά. Γιατί δεν βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση να το κάνουν;

Πηγή: Κουρδιστό πορτοκάλι

 makeleio.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .