Τι κουβαλάει το «Liberty passion» στην Αλεξανδρούπολη - Θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία τους S-300;

Το μεγάλο αμερικανικό μεταγωγικό σκάφος, Liberty passion, βρίσκεται στη Μεσόγειο και τις επόμενες ημέρες θα «πιάσει» Αλεξανδρούπολη - Ο εναέριος χώρος στην περιοχή είναι κλειστός όλο τον Μάρτιο - Έντονη φημολογία ότι η Ελλάδα θα δώσει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 στην Ουκρανία

Οπλικά συστήματα ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, αποφάσισαν οι ΗΠΑ να στείλουν στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών, η Ουάσιγκτον υπόσχεται, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, να δώσει «συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, πάνω στα οποία έχουν εκπαιδευτεί οι Ουκρανοί, καθώς και τα πυρομαχικά τους».

Τι κουβαλάει το «Liberty passion» στην Αλεξανδρούπολη - Θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία τους S-300; 431723 photo

Να σημειωθεί ότι τα οπλικά συστήματα που θα σταλούν είναι ως επί το πλείστον φορητά αντιαεροπορικά και αντιαρματικά. Εάν σταλούν και μεγάλου βεληνεκούς αντιαεροπορικά, τότε θα πρόκειται για σοβιετικής ή ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα, τα οποία γνωρίζουν οι Ουκρανοί, επειδή τέτοια διέθεταν.

Σε αυτή την περίπτωση, ενδεχομένως, πρόκειται για τα αντιαεροπορικά συστήματα, S-300. Τέτοια διαθέτει η Ελλάδα. Πρόκειται για τους κυπριακούς S-300 που μεταφέρθηκαν και «αποθηκεύτηκαν» στην Κρήτη, όταν οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ισραήλ άσκησαν αφόρητες πιέσεις στη Λευκωσία να μην τους αναπτύξει (1997-1998).

Να σημειωθεί πως έντονη φημολογία αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα φέρεται διατεθειμένη να «προσφέρει» τους S-300 στο ΝΑΤΟ και αυτό με τη σειρά του στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο, που θα έλθει να προστεθεί στην απόφαση για την αποστολή οπλισμού που ήδη έχει γίνει στην Ουκρανία, θα σημάνει ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο.

Στο μεταξύ, στις 19 Μαρτίου, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναμένεται το μεγάλο αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο, Liberty passion, που ήδη πλέει στη Μεσόγειο.

Τι κουβαλάει το «Liberty passion» στην Αλεξανδρούπολη - Θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία τους S-300; 431724 photo

Είναι άγνωστο το φορτίο που μεταφέρει, αν και θεωρείται βέβαιον ότι πρόκειται για μεγάλες ποσότητες οπλικών συστημάτων που θα προωθηθούν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και από εκεί πιθανώς και στην Ουκρανία.

Τις προηγούμενες εβδομάδες στο βόρειο Αιγαίο εκινείτο κάνοντας «ασκήσεις» το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, Truman, με συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Πόλεμος στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στο Αιγαίο

Τώρα, το αεροπλανοφόρο βρίσκεται στο Ιόνιο όπου έκανε «ασκήσεις» μαζί με το γαλλικό, Σαρλ Ντε Γκωλ.

ΝΑΤΟ: Έλληνες και Τούρκοι μαζί απέναντι στους Ρώσους

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές αρχές, με Notam που έχουν εκδώσει, έχουν δεσμεύσει, από την 1η έως και την 28η Μαρτίου, τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τον Νομό Έβρου, με εξαίρεση μόνο τα αεροσκάφη, τα οποία έχουν λάβει ειδική άδεια υπέρπτησης του εναερίου χώρου ή προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Η στρατιωτική κινητικότητα στη γειτονιά μας ήταν και συνεχίζει να είναι εντονότατη, ενώ την εμφάνισή τους έχουν κάνει και αμερικανικά στρατηγικά αεροσκάφη, B-52.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πάνω από την Ελλάδα

 https://www.antinews.gr/action.read/ellada/ti-koubalaei-to-liberty-passion-stin-aleksandroupoli-tha-dosei-i-ellada-stin-oukrania-tous-s-300-/4.157178