Ψίχουλα πασπαλισμένα με άφθονο μελό μοίρασε ο Μητσοτάκης - Για όλα φταίει η κρίση στην Ουκρανία

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Σε προσωπικό τόνο πασπαλισμένο με άφθονο μελό και φυσικά με την κατακλείδα ότι για όλα φταίει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν το «διάγγελμα του πρωθυπουργού» με το οποίο προανήγγειλε το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που θα εξειδικεύσουν αύριο οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το περίγραμμα για το τρίμηνο πρόγραμμα πρόσθετων ενισχύσεων που όπως ανέφερε «πρόκειται για μέτρα που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη» και πρόσθεσε: «Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο». Άρα πρόκειται κατά μέσο όρο για 100 ευρώ τον μήνα ανά οικογένεια -που θα αυξομειώνεται ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία-, και αφήνει εκτός τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού -που φυσικά δεν διαθέτει Cayenne όπως έλεγε ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα».

Η προαναγγελία του πρωθυπουργού είχε περισσότερο επικοινωνιακή στόχευση καθώς η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την οργή της κοινωνίας, αλλά κινείται μέσα στο δημοσιονομικό περιθώριο που άφησε το προχθεσινό Eurogroup και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που υπενθύμισαν τη δημοσιονομική προσαρμογή με ορίζοντα το 2023. Φυσικά το πακέτο δεν αντιμετωπίζει τη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, ευελπιστεί όμως να συγκρατήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Οι ρυθμίσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπηρετούν δύο αρχές: Πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων. Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει. Μία επιλογή που συγκλίνει με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνει από τις αντοχές της οικονομίας. Και που αντιμετωπίζει το παρόν χωρίς να ναρκοθετεί το μέλλον».

Απολογήθηκε ότι δεν αποφάσισε μεγαλύτερο πακέτο στήριξης γιατί «θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Όμως, δυστυχώς, η πατρίδα μας δεν έχει ακόμα πλήρως συνέλθει από τη 10ετή οικονομική κρίση. Δεν φτάσαμε ακόμα στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Και πάντα οι κερδοσκόποι θα καραδοκούν να εκμεταλλευτούν την όποια αδυναμία μας».

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τα χειρότερα: «O δρόμος είναι ανηφορικός αλλά έχουμε τη σωστή πυξίδα για να φτάσουμε στον προορισμό μας, να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη». Όσο για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, τις απέδωσε… που αλλού, στον λαϊκισμό.

Ενώ ήταν φειδωλός στις ενισχύσεις δεν ήταν καθόλου φειδωλός στην απόδοση των ευθυνών: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί και μία τεράστια ενεργειακή κρίση, με πρωτοφανή κύματα ακρίβειας που απειλούν την ευημερία όλων των κοινωνιών… Όπως σε κάθε χώρα, έτσι και στην Ελλάδα, η νέα αυτή περιπέτεια έχει συνέπειες. Τις βλέπουμε στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων και άλλων προϊόντων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πολιτεία, απ’ το φθινόπωρο ήδη, καλύπτει μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η αναταραχή, όμως, είναι διεθνής. Γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να είναι, πρωτίστως, υπόθεση της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Δεν παρέλειψε να καταφερθεί εναντίον της αντιπολίτευσης αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Οι δυνάμεις του λαϊκισμού σε όλη την ήπειρο επιχειρούν και πάλι να διακινήσουν εύκολες και απλοϊκές απαντήσεις σε δύσκολα και σύνθετα ερωτήματα. Κρύβουν, για παράδειγμα, ότι οι ανατιμήσεις είναι εισαγόμενες, αναζητώντας εθνικές ευθύνες. Και προτείνουν λύσεις ανεφάρμοστες, που χαϊδεύουν αυτιά αλλά δένουν τα μυαλά και τα χέρια».

Έδωσε όμως και το γεωπολιτικό στίγμα της χώρας μας: «Η χώρα πρωταγωνιστεί ώστε να ξεπεραστούν παλαιά δόγματα και να χτιστεί η Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης. Στη διεθνή σκακιέρα είμαστε με το μέρος της Ειρήνης, του Διεθνούς Δικαίου και της Δύσης. Πιστοί στις απαιτήσεις των συμμαχιών μας αλλά και απαιτητικοί προς τους συμμάχους μας. Κάτι που αφορά και τα εθνικά θέματα, όπου νομίζω ότι η στάση των περισσότερων δυνάμεων είναι κοινή, όπως διαπίστωσα συνομιλώντας και με τους αρχηγούς των κομμάτων».