Mόσχα κατά Αθήνας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκόπιμα καταστρέφει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία

Νέα επίθεση κατά της Αθήνας εξαπέλυσε η Μόσχα. Μετά τη «μονομαχία» ανακοινώσεων της ρωσικής πρεσβείας με την ελληνική κυβέρνηση, τώρα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνειδητά καταστρέφει τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις

(Ανανεωμένο) Η Ελλάδα σκόπιμα καταστρέφει τους δεσμούς με τη Ρωσία για αμφίβολους σκοπούς, ανέφερε, σε μια ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωσή της, που στρέφεται ευθέως κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ria Novosti.

Ειδικότερα ανέφερε ότι η Ρωσία εστιάζει την προσοχή της στην άνευ προηγουμένου εκστρατεία που ξεκίνησε στην Ελλάδα για να δυσφημήσει τη ρωσική πολιτική. Η Αθήνα, πρόσθεσε η Μ.Ζαχάροβα, καταστρέφει σκόπιμα τους διμερείς δεσμούς με τη Μόσχα για αμφίβολους σκοπούς.

Βαθύ ρήγμα στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την απόφαση του πρωθυπουργού για αποστολή οπλισμού στο Κίεβο, καθώς και τις εξαιρετικά σκληρές δηλώσεις του Κ.Μητσοτάκη και σχεδόν του συνόλου των κυβερνητικών στελεχών κατά της Ρωσίας.

Όλα δείχνουν ότι πλέον, αν δεν έχουν διαρραγεί οριστικά, κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ναυάγιο οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις.

Κι' αυτό σε μια περίοδο παγκόσμιας αναταραχής και ενεργειακής κρίσης, με το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματός να «βράζει», και το μέγαρο Μαξίμου, μέσω διαρροών, να υποσκάπτει τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, με πρόσχημα το υψηλού ρίσκου τελευταίο ταξίδι του στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όπως αναφέρουν οι κακές γλώσσες, για να βγάλουν από τη μέση τον Ν.Δένδια ως «δελφίνο» για τη θέση του επόμενου προέδρου της ΝΔ.

Αντιπαράθεση στο Αιγαίο

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επίσης, έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, USS Truman, και η συνοδεία του κινούνται στο Αιγαίο, «αναζητώντας» ρωσικά υποβρύχια και πλοία στην ευρύτερη περιοχή.

Τυπικώς, τα πολεμικά πλοία θα κάνουν βολές με πραγματικά πυρά στο Μυρτώο Πέλαγος. Το πεδίο βολής έχει δεσμευτεί μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Κατά πληροφορίες, κοντά στην αμερικανική ναυτική αρμάδα είναι και η ρωσική φρεγάτα, Admiral Kasatonov. Άπαντα σε διεθνή χωρικά ύδατα, κοντά στα Στενά του Βοσπόρου.

Η αμερικανική μονάδα κινείται μεταξύ Χαλκιδικής και Λήμνου.

Σκληρή ανακοίνωση

«Επισημάναμε την άνευ προηγουμένου εκστρατεία που ξεκίνησε στην Ελλάδα για την απαξίωση της πολιτικής της Ρωσίας. Ανώτατοι επίσημοι παράγοντες στην Αθήνα διατύπωσαν σκληρές κατηγορίες εναντίον της χώρας μας και της ηγεσίας της, και κυριολεκτικά ανταγωνίζονται τους ομοϊδεάτες τους σε αυτό», αναφέρεται σε σχόλιό της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών .

Σύμφωνα με τη Μ.Ζαχάροβα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε να παρακολουθεί σιωπηλά την εξόντωση του άμαχου πληθυσμού του Ντονμπάς (σ.σ. των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας), έγινε συνεργός στη γενοκτονία των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και τώρα η Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, εμφανίζονται ως συνήγοροι του καθεστώτος του Κιέβου, ενώ η ρωσοφοβική υστερία τους έχει ξεπέρασε κάθε όριο.

«Η κοινή λογική έχει θυσιαστεί στα συλλογικά δυτικά σχέδια να βλάψουν τη Ρωσία με οποιοδήποτε κόστος. Οι διμερείς δεσμοί καταστρέφονται εσκεμμένα και οι ρωσο-ελληνικές σχέσεις δυστυχώς δεν αποτελούν εξαίρεση. Ουσιαστικά, για χάρη αμφισβητούμενων στόχων, η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει την κοινή ιστορική κληρονομιά, που μόλις χθες αποκαλούσε ως το φυσικό της πλεονέκτημα της συνεργασίας με τη Ρωσία».

Η ίδια τόνισε ότι ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους και θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος την κρίσιμη στιγμή, λειτούργησε μυωπικά και έκανε λάθος επιλογή. «Πιστεύουμε ότι οι παλιοί δεσμοί που δεσμεύουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν αυτές τις δοκιμασίες», κατέληξε η Ζαχάροβα.

Απάντηση ΥΠΕΞ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων.

Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες.

Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση».

 https://www.antinews.gr/action.read/politiki/mosxa-kata-athinas-i-kubernisi-mitsotaki-skopima-katastrefei-tis-sxeseis-tis-elladas-me-ti-rosia/2.156941