“TURKAEGEAN”,  όπως “TURKRHODES”

Του Νίκου Καραχάλιου

Είναι ποτέ δυνατόν;

Παρακολουθώ τις διεθνείς καμπάνιες προβολής της Ελλάδας (αυτονόητο), των γειτόνων μας (υποχρεωτικό) και όσων εκ των άμεσα ανταγωνιστικών ή πρωτοπόρων αγορών προσπαθούν και πετυχαίνουν να προβάλουν τα assets τους στους οιονεί επισκέπτες. Ειδικά στη μετά-Covid εποχή, η σεζόν που ακολουθεί θα είναι

κομβική για τη μετέπειτα πορεία του τουριστικού προϊόντος ενός εκάστου.

Οι διαφημίσεις αυτές σε μεγάλο βαθμό «ομοιάζουν», με την έννοια ότι οι βασικοί τους πυλώνες είναι αναπόφευκτα ίδιοι:

1) Φυσική ομορφιά

2) Πολιτιστική Παράδοση

3) Ανθρώπινο στοιχείο

4) Υποδομές

Και αν οι χώρες είναι όμορφες, όπως της δικής μας γειτονιάς, της Ν/Α Μεσογείου, το σποτάκι μπορεί να σε ξεγελάσει, καθώς τα πευκόφυτα τοπία με τις σμαραγδένιες θάλασσες και οι αρχαιοελληνικές κολώνες δεν διαφέρουν πολύ -στο μη εκπαιδευμένο μάτι- από τις ρωμαϊκές…

Ομολογώ όμως ότι με την άφιξή μου στο αποσχισθέν από την Ε.Ε. Ηνωμένο Βασίλειο εχθές για επαγγελματικούς λόγους, εξεπλάγην για άλλη μια φορά -αρνητικά. Όχι από το ατίθασο μαλλί του Boris Johnson. Ούτε από το drizzle, την επίμονη βροχή που έκρυβε τον Λονδρέζικο ουρανό. Αλλά από τη νέα πρωτοφανή πρόκληση της Τουρκίας.

Ίσως είχα πέσει και εγώ θύμα -έστω και μερικώς- της προπαγάνδας των ελληνικών συστημικών media, που παρουσίαζαν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν (ενώ η σειρά είναι αντίστροφη, αφού ο Τούρκος ήταν ο οικοδεσπότης) ως μια «τεράστια επιτυχία». Ένα ακόμη «μεγάλο βήμα»(!) στην πορεία προς τη διευθέτηση των διαφορών (sic -ενώ όλοι οι εθνικά υπεύθυνοι πολιτικοί, γνωρίζουμε πως η διαφορά μας είναι 1 και μόνη) στο Αιγαίο και όχι μόνο…

Ίσως παρασύρθηκα από το φιλειρηνικό μου DNA. Όταν ένας νουνεχής άνθρωπος βλέπει Ρώσους και Ουκρανούς, λαούς σχεδόν συγγενικούς, να αλληλοσφάζονται σε απόσταση βολής των Zircon από την Ελλάδα, είναι λογικό -υποσυνείδητα και ενσυνείδητα- να επιθυμεί να διευθετηθούν οι σχέσεις με τον επιθετικό Τούρκο Πουτινικού τύπου «ηγέτη».

Όχι. -Δεν ήταν το απαράδεκτο casual look- του Μητσοτάκη, στο γεύμα με τον Ερντογάν. Δεν είσαστε «φιλαράκια» Κυριάκο μου με τον Ρετζέπ. Αυτά άσε τα για τα χουχουλιάρικα Σαββατοκύριακα στην Τήνο, όταν βλέπεις “Friends’” στο Netflix. Στη συνάντηση με τον τύπο που έχει 4+1 πολεμικά μέτωπα ανοικτά είτε:

1) Δεν πας

2) Όταν πας είσαι ιδιαιτέρως αυστηρός. (Το δάχτυλο σήκωσέ το σε αυτόν, όχι στους μεροκαματιάρηδες που «βγάζουν γλώσσα» γιατί δεν βγαίνουνε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που τους «επιδοτείς»).

Όχι –Δεν είναι η εξωτερική πολιτική της χώρας μας υπόθεση Ι.Χ. Έπρεπε να συνοδεύεσαι τουλάχιστον από τον ΥΠΕΞ. Και αν τον «φοβάσαι» ως τον «Απόλυτο Δελφίνο», γιατί ξέρεις πως θα σε διαδεχθεί το βράδυ των εκλογών, πάρε μαζί σου τον αξιοπρεπή Μιλτιάδη για να έχεις έναν τουλάχιστον «μάρτυρα».

Όχι –Δεν είναι μόνο ο Τσίπρας που περιφρονεί τη σημασία της γραβάτας (της «Μεταξένιας Σπάθης των Πολιτικών», όπως θα έλεγε ο αγαπημένος μου Βύρωνας). Είναι πλέον και ο «Τσιπρίζων Μητσοτάκης(!)».

Όχι –Δεν είναι μόνο οι 51 (!) παραβιάσεις που έγιναν -επί τούτου βεβαίως - βεβαίως- στο σύντομο διάστημα που διήρκεσε η συνάντηση των ΥΠΕΘΑ τη μεθεπόμενη της «εποικοδομητικής» -κατά Ερντογάν συνομιλίας.

Όχι –Δεν ήταν η απαράδεκτη έμμεση μονομερής αυτόβουλη αποστρατικοποίηση των νησιών μας, όταν με αφορμή –μια ακόμη μονομερή Ι.Χ. πρωτοβουλία συ έστειλες στην Ουκρανία (εσύ και μόνο άλλοι 12 από τους 39 του ΝΑΤΟ) τα μόνα βλήματα διασποράς που φοβούνται οι Τούρκοι, απογυμνώνοντας το Αιγαίο… Τόσα και τόσα «εκσυγχρονιστικά βλήματα» έχεις μαζέψει στο Μαξίμου, γιατί δεν έστελνες μερικά ως «ανθρωπιστική βοήθεια» στο μέτωπο;

Ακόμη καλύτερα, αφού είσαι τόσο απροσχημάτιστα ανοιχτά εχθρικός προς τη Μόσχα πια, γιατί δεν προσέφερες μια «Διμοιρία Αρίστων σου» στον Πούτιν; Θα διέλυαν το KGBίτικο καθεστώς πιο γρήγορα και αποτελεσματικά απ΄ ότι η CIA και η MI-6 μαζί!

Όχι –Έπρεπε να μας προσβάλουν οι Τούρκοι και σε επίπεδο “soft politics”, για να ολοκληρωθεί «το puzzle της οσφυοκαμψίας».

Ενώ εσύ απολάμβανες από το παλάτι του Ταγίπ τη θάλασσα του Βοσπόρου, ο πονηρός ανατολίτης έκανε επικοινωνιακή κλιμάκωση “Escalation” You know? Λανσάριζε μια πρωτοφανώς προσβλητική καμπάνια σε όλο τον κόσμο, κάνοντας διαφημιστικά πράξη το Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. «TURKAEGEAN» γράφουν φαρδιά-πλατιά τα spotάκια του Τουρκικού ΕΟΤ!

Δεν ήξερες; Όφειλες.

Δεν σε ενημέρωσαν; Φεύγουν.

Δεν διαμαρτυρήθηκες; Μας εκθέτεις.

Δεν τα κατεβάζουν; Δημιουργούν τετελεσμένα.

Το Αιγαίο είναι ΕΝΑ!

Δεν έχει προσδιορισμό.

Τόση φασαρία έγινε για το «Βόρεια Μακεδονία». Τα Σκόπια (επί πατρός σου αν θυμάμαι καλά δεν ξεκίνησε το πρόβλημα;) μας ταλαιπωρούν ακόμη. Και εσύ -ορθά- παρότι πιέζεσαι δεν υπογράφεις τις 2 ερμηνευτικές συμφωνίες.

Μη μου πεις ότι θα το κάνεις τώρα στην αναμπουμπούλα του Ουκρανικού και θα το λανσάρεις ως μέτρο ειρήνευσης… Αρκετά μας έμπλεξες -παραπάνω από το μπόι μας- σε μια ιστορία που θα την πληρώνουμε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για χρόνια…

Άκου “TURKAEGEAN”!

Και δεν άρθρωσες λέξη βρε μπαγάσα;

Βάλε τον Βασίλη τουλάχιστον να το κάνει θέμα.

Ο ψηλός τις έριχνε τις αγκωνιές του στους Τούρκους όταν έπαιζε μπάσκετ. Πιστεύω πως και τώρα είναι πρόθυμος να το πάρει επάνω του.

Κάντε μια καταγγελία -έστω και τώρα-, για τα μάτια του κόσμου σε επίπεδο αξιωματούχων. Μην κρυφτείτε πίσω από το επιχείρημα ότι το 7% του Αιγαίου είναι «τουρκικό». Είναι όντως. Όμως είναι το ΑΙΓΑΙΟ! ΟΧΙ το «ΤΟΥΡΚΟΑΙΓΑΙΟ»…

Αναρωτιέμαι αν αναμεταδίδεται το spot από τα ψηφιακά μπουκέτα της ΝOVA και της COSMOTE, μέσω του TRAVEL CHANNEL. (Το ψάχνω). Αν οι σύμμαχοί μας απαγόρευσαν το RUSSIA TODAY, εσύ γιατί δεν απαγορεύεις το “TURKAEGEAN”;

Προετοιμάζεις και εκλογές. Δεν σε νοιάζει αν το σποτάκι κάνει αρνητικά θραύση στη Μακεδονία, τη Θράκη και τις Περιφέρεις Βορείου και Νοτίου Αιγαίου; Εγώ, αν ήμουν αντίπαλός σου, θα το έπαιζα νύχτα - μέρα κάνοντας Κόλαση τη ζωή του φίλου μου του Νότη.

Φοβάσαι;

Τι;

Ποιόν;

Γιατί;

Αφού μόνο μία σε τρομοκρατεί (ακόμη και εκείνη θα συμφωνήσει επ’ αυτού μαζί μου όταν τη ρωτήσεις το βράδυ).

Τα πράγματα είναι απλά. Αν φοβάσαι τον Ερντογάν, τότε παραιτήσου.

Αν δεν τον φοβάσαι, απαίτησε να μην παίζει το “TURKAEGEAN”, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Αν το κάνεις θα έχεις κάνει -επιτέλους- το καθήκον σου και δεν θα γελάει ο Ταγίπ με την Εμινέ πίσω από την πλάτη σου, τρώγοντας τον χαλβά του Πετρετζίκη...

Αν δεν το κάνεις θα είσαι είτε δειλός, είτε συμβιβασμένος. Δεν θέλω να πιστεύω κάτι τέτοιο για Έλληνα Πρωθυπουργό...

Εκτός και αν αισθάνεσαι περισσότερο Ευρωπαίος...

Ιδού λοιπόν η νέα πρόκληση: “TURKRHODES”… Και μετά τη Ρόδο όλοι ξέρουν τι ακολουθεί… Το Καστελόριζο…

Νίκος Καραχάλιος

Πρώτα Έλληνας και μετά Ευρωπαίος

 https://www.antinews.gr/action.read/antitheseis/-turkaegean-opos-turkrhodes-/10.157193