Καύσιμα: Για γέλια και για κλάματα η επιδότηση των 13,2 ευρώ τον μήνα της κυβέρνησης των «αρίστων»

Οι παροχές για τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών μοιάζουν με «ψίχουλα» τα οποία δίνονται για «τα μάτια του κόσμου» - Όλο το πακέτο των νέων μέτρων

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» πουλάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ελληνική κοινωνία, με την πλειονότητα των πολιτών, μέσω των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να εκλαμβάνουν την ανακοινωθείσα μηνιαία επιδότηση καυσίμου με το ποσό των…

13,2 ευρώ τον μήνα (16,8 ευρώ τον μήνα για τις νησιωτικές περιοχές) σαν μια ακόμη κοροϊδία.

Το νέο «πακέτο» μέτρων για τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών από την ακρίβεια δείχνει, όπως αναμενόταν, σαν μια άνευ ουσίας «παρηγοριά στον άρρωστο».

Δεδομένου του «κύματος» της ακρίβειας που άρχισε να ξεσπά πολύ πριν την έναρξη του πολέμου και γιγαντώθηκε όταν άρχισαν να «ηχούν» τα κανόνια, οι παροχές που προωθεί η κυβέρνηση μοιάζουν με «ψίχουλα» τα οποία δίνονται για «τα μάτια του κόσμου» και όχι για να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση του πληθωρισμού που «σκαρφαλώνει» όλο και πιο ψηλά, κάθε μέρα που περνάει.

Συνολικά, σύμφωνα με τις δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργών, οι οποίες ακολούθησαν λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του ψιλό - αξύριστου πρωθυπουργού (σε στυλ ανάλογο με του Μακρόν και του Ζελένσκι), το συνολικό κόστος της επιδότησης των καυσίμων θα ανέλθει στα 130.000.000 ευρώ για χρονικό διάστημα 3 μηνών.

Η επιδότηση θα αφορά για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, περίπου 3.000.000 φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, φορολογικούς κάτοικους Ελλάδος, με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Ποια, όμως, θα είναι η επιδότηση την οποία θα ωφεληθούν οι δικαιούχοι / ες; Για τα αυτοκίνητα, η ενίσχυση θα ανέρχεται στα 0,22 ευρώ το λίτρο και θα αφορά στην κατανάλωση έως και 60 λίτρων καυσίμου τον μήνα.

Τι σημαίνει αυτό; Για όσους μένουν στην ηπειρωτική χώρα, η μηνιαία επιδότηση θα φτάσει έως και τα… 13,2 ευρώ! Αυτό σημαίνει, ότι για 3 μήνες, οι δικαιούχοι / ες θα ωφεληθούν έως και… 39,6 ευρώ!!

Για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών η επιδότηση για έως και 60 λίτρα καυσίμου, θα ανέρχεται στα 0,28 ευρώ το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία επιδότηση θα φτάνει στα 16,8 ευρώ τον μήνα και για το σύνολο των τριών μηνών, θα ανέρχεται στα 50,4 ευρώ τον μήνα!

Με εξίσου πενιχρές ενισχύσεις θα στηριχθούν τα νοικοκυριά και για τις υπόλοιπες ενεργειακές ανάγκες τους. Συγκεκριμένα:

·Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση θα ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

·Θα επιδοτείται απευθείας το πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

·Για τα ταξί θα χορηγηθεί τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου.

·Για το diesel κίνησης, η τελική επιδότηση είναι 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

Η επιδότηση του κόστους αγοράς καυσίμων θα γίνεται με την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων. Όσες και όσοι δεν έχουν smartphones, όπου θα εμφανίζεται η κάρτα, θα δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Το δικαιούχο φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να δηλώνει ένα μόνο όχημα, το οποίο θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο, σε ειδική πλατφόρμα που θα διαμορφωθεί στο gov.gr.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Η επιδότηση για την αντιμετώπιση της αύξησης στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Πολύ απλά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να ενισχύσει εξίσου τόσο τα φτωχά νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους, όσο και τους «έχοντες και κατέχοντες».

Αναλυτικότερα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα θα αυξηθεί από 40 ευρώ τον Μάρτιο σε 72 ευρώ τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο, για τις πρώτες 150 ΚWh κατανάλωσης επιδοτούνται με 270 ευρώ ανά MWh, από 150 ευρώ τον Μάρτιο. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 - 300 KWh επιδοτούνται με 210 ευρώ ανά MWh από 110 ευρώ τον Μάρτιο. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ από 53 ευρώ τον Μάρτιο αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο.

Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης θα διπλασιαστεί από τα 65 ευρώ/MWh τον Μάρτιο στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο. Για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής θα υπάρξει πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh στο σύνολο της κατανάλωσης. Συνολικά, η μοναδιαία επιδότηση θα ανέρχεται στα 230 ευρώ/MWh.

Για όλες αυτές τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kva θα διατεθούν επιπλέον 75.000.000 ευρώ για την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Απρίλιο.

Φυσικό Αέριο

Η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης (οικιακούς καταναλωτές) ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προσφέρει έκπτωση για τον Μάρτιο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Το συνολικό όφελος για τα νοικοκυριά θα ανέλθει δηλαδή στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh.