Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Δεν υπάρχουν αρχαιοφύλακες στην Ελλάδα – «Νυχτοφύλακας δουλεύει 1,5 μήνα χωρίς ρεπό»

αρχαιολικοι_χωροι

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αρχαιοφύλακες σε όλη τη χώρα. «Προσλαμβάνουν σεκιούριτι αντί για συναδέλφους. Νυχτοφύλακας έχει να πάρει ρεπό 1,5 μήνα. Οι αρχαιοφύλακες μειώνονται όλο και περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης

Αρχαιοφυλάκων, Γιάννης Μαυρικόπουλος.

Ελλείψεις σε όλη την Ελλάδα (π.χ. Πελοπόννησος, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική) παρατηρούνται στη θέση των αρχαιοφυλάκων, εξαιτίας των πολλαπλών περικοπών και την διαχρονική μείωση που σημειώνεται στις προσλήψεις.
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχαιοφυλάκων, Γιάννης Μαυρικόπουλος οι προσλήψεις είναι ελάχιστες σε όλη την επικράτεια. Επίσης, αρχαιοφύλακες που έχουν συνταξιοδοτηθεί δεν έχουν αντικατασταθεί από νέους. «Πρέπει να γίνουν έκτακτες προσλήψεις. Υπολογίζεται ότι για να καλυφθούν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, πρέπει να προσληφθούν 300 αρχαιοφύλακες. Όταν δεν υπάρχει καλή κατανομή, υπάρχει ανεπαρκής φύλαξη. Στη Εθνική Πινακοθήκη θα δείτε ότι εργάζεται μόνο ένας φύλακας στον πρώτο όροφο, ενώ είναι αδύνατο θα καλυφθεί μ’ ένα άτομο».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μαυρικόπουλο στην Εθνική Πινακοθήκη, νυχτοφύλακας έχει να πάρει ρεπό εδώ κι 1,5 μήνα, διότι δεν υπάρχουν άτομα να τον αντικαταστήσουν, ενώ θα μπορούσαν να βρουν λύση στο εν λόγω πρόβλημα. «Οι μόνιμοι υπάλληλοι δικαιούνται άδεια, ωστόσο λόγω των ελλείψεων, αυτές δεν δίνονται ποτέ. Δουλεύουμε όλες τις ημέρες του χρόνου, ιδίως την τουριστική περίοδο, ωστόσο αντί να αυξανόμαστε, μειωνόμαστε κάθε χρόνο όλο και περισσότερο».

Πέντε μουσεία μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα για το μέλλον της αρχαιολογικής υπηρεσίας, αλλά και των αρχαιοφυλάκων όσον αφορά τη διαμόρφωση των εργασιακών τους σχέσεων. Με την απομάκρυνση των πέντε μουσείων, ουσιαστικά μειώνονται τα αρχαιολογικά έσοδα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην πληρωμή. «Υπάρχουν ασάφειες και θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι προμήνυμα του τί πρόκειται να ακολουθήσει. Ήδη μεγάλα ιδρύματα όπως το «Ίδρυμα Ωνάσης» και το «Ίδρυμα Λαιμού» είναι εμπλεκόμενα με χορηγίες, τόσο στην Ακρόπολη, όσο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» συμπληρώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχαιοφυλάκων.

Τέλος, ο Γιάννης Μαυρικόπουλος καταγγέλλει ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 7μηνες εποχιακές προσλήψεις, ωστόσο αντί για εκπαιδευόμενους αρχαιοφύλακες που αποφοιτούν από τα ΙΕΚ, προσλαμβάνουν σεκιούριτι. «Το θέμα για εμάς είναι πως οι αρχαιοφύλακες γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν στους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ με τους σεκιούριτι θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα».

GRTimes.gr

 

 .makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.