Δευτέρα, Απριλίου 18

Η Ζαχαροβα καταγγέλει εμπλοκή της Γερμανίας σε δεκάδες βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία

 
Η Ρωσία όχι μόνο επανέρχεται στις αποκαλύψεις που είχε κάνει για την ύπαρξη βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία με τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτά, αλλά… εξαπολύει κι άλλες «βόμβες», υποστηρίζοντας  πως η Γερμανία συμμετείχε σε βιοστρατιωτικές δραστηριότητες και ότι «συντόνισε στενά το έργο της για τη βιολογική ασφάλεια με τις ΗΠΑ, οι οποίες δημιούργησαν ένα δίκτυο τουλάχιστον 30 βιολογικών εργαστηρίων στη χώρα».

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, για τη στάση των ΗΠΑ η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε μεγάλη συνέντευξή της στο RT, «η Ρωσία δημοσιοποίησε τα γεγονότα που έχουν έρθει στο φως μέχρι σήμερα στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ να παράσχουν λεπτομερείς εξηγήσεις, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να μοιραστεί με το κοινό οποιαδήποτε σημαντική πληροφορία σχετικά με το στρατιωτικό βιολογικό της πρόγραμμα στην Ουκρανία».

Η Ζαχάροβα έστειλε επίσης και ένα αυστηρό μήνυμα στο Βερολίνο, το οποίο κατηγορεί τη Ρωσία για χρήση χημικών και βιολογικών όπλων: «Προτρέπουμε τους Γερμανούς αξιωματούχους να σταματήσουν αμέσως να διαδίδουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τις προθέσεις της χώρας μας να χρησιμοποιήσει όπλα που απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο. Πιστεύουμε ότι τέτοιες δηλώσεις μπορούν να χρησιμεύσουν μόνο για να ωθήσουν τα τάγματα νεοναζί να διαπράξουν φρικτές προκλήσεις και την ηθική ευθύνη για τις τραγικές συνέπειές τους θα έχει το Βερολίνο».

Ξεκινώντας με τις λεπτομέρειες για τα νέα έγγραφα που υποστηρίζει η Ρωσία ότι βρήκε στην Ουκρανία και αφορούν στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες, η Μαρία Ζαχάροβα είπε:

«Ως αποτέλεσμα της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Ουκρανία (SMO), οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας βρήκαν έγγραφα που ρίχνουν φως στο βιοστρατιωτικό πρόγραμμα που εφαρμόζει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Οι ερευνητές του προγράμματος μελετούσαν τα πιο επικίνδυνα παθογόνα – πιθανούς βιολογικούς παράγοντες για βιολογικά όπλα που έχουν φυσικές εστίες τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία. Ερευνούσαν επίσης τρόπους με τους οποίους εξαπλώνονται οι επιδημίες με βάση αυτούς τους παράγοντες. Η κλίμακα της εργασίας καθιστά προφανές ότι ένα σημαντικό, και πιθανώς το πιο σημαντικό, μέρος των πληροφοριών για το αμερικανικό στρατιωτικό πρόγραμμα παραμένει κρυφό από τη διεθνή κοινότητα.

Μιλώντας σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ στις 9 Μαρτίου 2022, η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, είπε ότι η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να αποτρέψει τη μεταφορά ορισμένου ερευνητικού υλικού από ουκρανικά βιοεργαστήρια στις ρωσικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια ενημερώσεων τύπου στις 7, 10, 17, 24 και 31 Μαρτίου, ο Αρχηγός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων για την Ακτινοβολία, Χημική και Βιολογική Άμυνα, Ιγκόρ Κιρόλοφ περιέγραψε τις βιοστρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Ουκρανία, με βάση τις πληροφορίες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της SMO στην Ουκρανία από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας. Εξέθεσε επίσης συμπεράσματα με βάση την ανάλυση εμπειρογνωμόνων. Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν αυτά τα υλικά».

Σε ερώτηση για το τι κάνει η Ρωσία για να διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν διευκρινίσεις σχετικά με τη στρατιωτική βιολογική συνεργασία τους με την Ουκρανία, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ απάντησε με μια πρώτη αναφορά στη γερμανική εμπλοκή:

«Η Ρωσία δημοσιοποίησε τα γεγονότα που έχουν έρθει στο φως μέχρι σήμερα στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ να παράσχουν λεπτομερείς εξηγήσεις, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να μοιραστεί με το κοινόοποιαδήποτε σημαντική πληροφορία σχετικά με το στρατιωτικό βιολογικό της πρόγραμμα στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ξεκάθαρα, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα και έχει ξεκινήσει μια ακόμη εκστρατεία προπαγάνδας με επίκεντρο τον ψευδή ισχυρισμό ότι οι προσπάθειες της χώρας μας να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στις δραστηριότητες των στρατιωτικών βιολόγων των ΗΠΑ στην Ουκρανία υποτίθεται ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα προπέτασμα καπνού, το οποίο, λένε, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει η Μόσχα για να καλύψει την πιθανή χρήση βιολογικών ή χημικών όπλων κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγουν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτή η ωμή προσπάθεια των ΗΠΑ να αποσπάσουν την προσοχή του κοινούαπό αυτό το επικίνδυνα εκρηκτικό ζήτημα των ελεγχόμενων από τις ΗΠΑ βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία και να το πνίξουν σε αυτή την «αποκαλυπτική αίσθηση» υποστηρίχθηκε – εκ πρώτης όψεως απροσδόκητα – σθεναρά από τη γερμανική πολιτική ηγεσία. Ορισμένοι κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί και κορυφαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ομοσπονδιακού Καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, έκαναν δηλώσεις που μιμούνται την αμερικανική αφήγηση με τη μορφή ορθών απειλών και προειδοποιήσεων που απευθύνονται στη Ρωσία. Η επίσημη προληπτική λεκτική στάση του Βερολίνου παραμένει σύμφωνη με τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει εδώ και πολύ καιρό στο πλαίσιο της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά ωστόσο ξεχωρίζει στον κραυγαλέο κυνισμό της για τη συνολική ροή της αντιρωσικής ρητορικής που έρχεται από τη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες. Πρώτα απ ‘όλα, εν όψει της βασικής περίστασης ότι ακόμη και πριν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκινήσουν αυτήν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, η Γερμανία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διεξήγαγε έντονες στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες στην Ουκρανία για πολλά χρόνια και  ενδεχομένως, συνεχίζει να το κάνει. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό που παρακινεί τη Γερμανία να είναι πιο ενεργή, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, στις προσπάθειές της να αποδώσει στη χώρα μας εγκληματικά σχέδια σχετικά με τη χρήση βιολογικών και χημικών όπλων στην Ουκρανία και στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί».

nb scholz4 1
Όλαφ Σολτς

Ερωτώμενη από το RT για επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες της Γερμανίας στην Ουκρανία, η Μαρία Ζαχάροβα έδωσε μια απάντηση-ποταμό για την εμπλοκή του Βερολίνου:

«Για να κατανοήσετε καλύτερα την κατάσταση, θα αναφέρω τα ακόλουθα στοιχεία. Από το 2013, υπό την αιγίδα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, η γερμανική κυβέρνηση εφαρμόζει το Γερμανικό Πρόγραμμα Βιοασφάλειας (GBP) το οποίο περιλαμβάνει έργα εταιρικής σχέσης με κυβερνητικούς οργανισμούς και ερευνητικούς οργανισμούς σε χώρες εστίασης, στο οποίο η Ουκρανία έγινε μέρος το 2014, το έτος του Μαϊντάν. Γερμανοί ειδικοί από το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, το Ινστιτούτο Friedrich Loeffler, το Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής Bernhard Nocht και το Ινστιτούτο Robert Koch, που ειδικεύονται στην έρευνα των θανατηφόρων βιολογικών παραγόντων, είναι εμπλεκόμενοι με πρακτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, η τρίτη φάση του GBP θα εφαρμοστεί το 2020-2022. Μπορούμε να συμπεράνουμε από το υλικό που είναι διαθέσιμο στο κοινό ότι οι δηλωμένοι τεχνικοί στόχοι του GBP περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συλλογή πληροφοριών για επιδημίες σε τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων με τη χρήση τεχνολογίας μεγάλων δεδομένων και την ανάπτυξη της υποδομής χωρών εταίρων για το χειρισμό επικίνδυνων βιολογικών παραγόντων.

Το Ινστιτούτο Πειραματικής και Κλινικής Κτηνιατρικής στο Χάρκοβο έχει υπάρξει κύριος ουκρανικός αντισυμβαλλόμενος του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων από το 2016, το οποίο γνωρίζουμε από τα δικά του δεδομένα. Τα δύο ινστιτούτα συνεργάζονται στο πλαίσιο του ουκρανογερμανικού έργου με τίτλο «Πρωτοβουλία για τη βιολογική ασφάλεια και τη βιολογική άμυνα στη διαχείριση των ζωονοσογόνων κινδύνων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το γεγονός ότι ο επίσημος στόχος του είναι να «βελτιώσει την κατάσταση της βιολογικής άμυνας και ασφάλειας» στην Ουκρανία, «ιδιαίτερα στα ανατολικά της χώρας» γεννά το ρητορικό ερώτημα ποια σύνορα θεωρούν οι Γερμανοί στρατιωτικοί βιολόγοι ως εξωτερικό σύνορο για τους σκοπούς των επαγγελματικών τους ενδιαφερόντων. Είναι τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας;

Το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας ισχυρίζεται στα υλικά του ότι το έργο σχετίζεται με την «δυνητική απειλή βιολογικής τρομοκρατίας» στην Ουκρανία εν μέσω των ατελείωτων εχθροπραξιών στις ανατολικές περιοχές αυτής της χώρας. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να σταλεί ένα λεπτό μήνυμα σχετικά με την πιθανή «εμπλοκή» των DPR και LPR σε σχέδια εκκόλαψης για τη χρήση διεθνώς απαγορευμένων βιολογικών όπλων. Με αυτόν τον τρόπο, ο γερμανικός στρατός εκφοβίζει σκόπιμα τους Ουκρανούς ομολόγους του εδώ και πολύ καιρό και στην πραγματικότητα, τους φέρνει ψυχολογικά εναντίον των δημοκρατιών του Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες βιολογικής ασφάλειας συμμετέχουν πάντα στα συνέδρια ιατρικής βιοάμυνας που πραγματοποιούνται τακτικά από το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Προφανώς, για να εξασφαλιστεί η προστασία από μια πιθανή βιολογική επίθεση, είναι πρώτα απαραίτητο να μελετηθούν οι πιθανοί βιολογικοί παράγοντες με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτή η επίθεση. Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητη η διεξαγωγή έρευνας στον τομέα των βιολογικών ή χημικών όπλων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας (AFG) διαθέτουν αρκετές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες σε αυτόν τον τομέα, όπως φάνηκε από το σκανδαλώδες περιστατικό με τη μυστηριώδη δηλητηρίαση του μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι. Ειδικοί από το Ινστιτούτο Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας AFG – ένα στρατιωτικό ίδρυμα που συμμάχησε με το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας AFG – υποτίθεται ότι εντόπισαν πολύ γρήγορα στο σώμα του Ρώσου πολίτη ίχνη κάποιας στρατιωτικής τοξίνης που το ΝΑΤΟ κατατάσσει στην οικογένεια Novichok. Ένα τόσο υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας –αν, φυσικά, όλες οι δηλώσεις ήταν πραγματικά ακριβείς– υποδηλώνει ότι η AFG είναι σε θέση να συνθέτει τοξικές ουσίες ανεξάρτητα, συμπεριλαμβανομένου του περιβόητου Novichok και των δεικτών του.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Friedrich Loeffler που είναι υπεύθυνο για το κέντρο για τη μελέτη των πιο επικίνδυνων ιών και ζωονοσογόνων λοιμώξεων στο νησί Riems της Βαλτικής, διατηρεί ενεργή συνεργασία με το Ουκρανικό Κρατικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Εργαστηριακής Διαγνωστικής και Κτηνιατρικής-Υγειονομικής Εμπειρογνωμοσύνης (Κίεβο), το Κρατικό Ινστιτούτο Επιστημονικού Ελέγχου ΒιοΤεχνολογίας και Στελεχών Μικροοργανισμών (Κίεβο) καθώς και με το Ινστιτούτο Πειραματικής και Κλινικής Κτηνιατρικής (Χάρκοβο) που συνεργάζεται παράλληλα με το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας AFG. Στην Ουκρανία, το Ινστιτούτο Friedrich Loeffler έχει επικεντρωθεί στον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό. Σοβιετικοί επιστήμονες τον ανακάλυψαν για πρώτη φορά στο έδαφος της ρωσικής Κριμαίας το 1944. Υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι το ινστιτούτο ανέθεσε στους Ουκρανούς εταίρους του να συλλέξουν δείγματα εκτοπαράσιτων νυχτερίδων που μεταφέρθηκαν στο προαναφερθέν νησί Ρεμς βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών.

Το Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής Bernhard Nocht έχει επικεντρώσει τις δραστηριότητές του στην Ουκρανία σε εξαιρετικά επικίνδυνους πυρετούς – Δάγκειος, ιός Chikungunya, ιός Δυτικού Νείλου και ιός Usutu, για να αναφέρουμε μερικούς.

Αυτές οι πληροφορίες για τις βιοστρατιωτικές δραστηριότητες της Γερμανίας στην Ουκρανία είναι πολύ διεξοδικές. Δεν αποκλείεται, όσο προχωρά η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, να ανακαλυφθούν πρόσθετα έγγραφα από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες αναφορές, η Γερμανία συντόνισε στενά το έργο της για τη βιολογική ασφάλεια με τους Αμερικανούς συμμάχους της που δημιούργησαν ένα δίκτυο τουλάχιστον 30 βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία. Εκτός από τις άλλες δραστηριότητές τους, συμμετείχαν σε επικίνδυνες έρευνες.

Προτρέπουμε τους Γερμανούς αξιωματούχους να σταματήσουν αμέσως να διαδίδουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τις προθέσεις της χώρας μας να χρησιμοποιήσει όπλα που απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο. Πιστεύουμε ότι τέτοιες δηλώσεις μπορούν να χρησιμεύσουν μόνο για να ωθήσουν τα τάγματα νεοναζί να διαπράξουν φρικτές προκλήσεις και την ηθική ευθύνη για τις τραγικές συνέπειές τους θα έχει το Βερολίνο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .