Τρίτη, Απριλίου 26

Οι χρυσές «μπίζνες» των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών

Οι χρυσές «μπίζνες» των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Καβανόζη

Χρυσές δουλειές φαίνεται πως έκαναν υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίοι δούλευαν σε πρεσβείες και προξενεία της χώρας μας. Τι κι αν οι Πρόξενοι και οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι ακριβοπληρωμένοι, φαίνεται ότι ο μισθός αυτός δεν τους αρκεί. 
Ένας Έλληνας Πρέσβης για μια χώρα σαν την Γερμανία ή τη Γαλλία λαμβάνει από 7.000 έως 8.000 ευρώ μηνιαίως. Ένας Πρόξενος με βαθμό Συμβούλου Β ή Γραμματέως Α λαμβάνει το 70% ή το 65% του μισθού του Πρέσβη, αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει 5.600 και 5.000 ευρώ αντιστοίχως. 
Τα ποσά αυτά αυξάνονται αν κάποιος υπηρετεί στο Λουξεμβούργο ή στην Ελβετία. Πιο μεγάλη αύξηση υπάρχει στο Τόκυο όπου η ζωή είναι ακριβότερη.

Στον μισθό που λαμβάνει ένας Έλληνας διπλωμάτης συμπεριλαμβάνονται και τα επιδόματα κατοικίας εάν βέβαια δεν υπάρχει παροχή κατοικίας από την υπηρεσία. Επίσης λαμβάνει επιδόματα εκπαίδευσης των παιδιών του. Φυσικά για ορισμένους αυτός ο μισθός δεν είναι αρκετός.

Το 2019 υπάλληλος του ΥΠΕΞ ο οποίος εργαζόταν στο ελληνικό προξενείο στο Νέο Δελχί χορηγούσε βίζες Σένγκεν σε Ινδούς με σκοπό να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Είχε χορηγήσει 500 βίζες σε διάστημα δύο εβδομάδων. Οι Ινδοί φυσικά δεν θέλησαν να ταξιδέψουν προς τη φτωχή μας χώρα και προτίμησαν τις ΗΠΑ. Εντοπίστηκαν όμως στα σύνορα του Μεξικού όπου και συνελήφθησαν από τις αμερικάνικες αρχές. Ο υπάλληλος που χορηγούσε τις βίζες, είχε ελεγχθεί πριν ξεσπάσει το θέμα με τις παράνομες βίζες και είχε εντοπιστεί με πτυχίο «μαϊμού», παρόλα αυτά συνέχιζε να εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος χωρίς κυρώσεις. Μετά από έλεγχο που έκαναν οι αρχές ανακάλυψαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 2.000.000 ευρώ.

Αφού ανακαλύφθηκε το σκάνδαλο ο υπάλληλος επέστρεψε στην χώρα μας πιο πλούσιος από ποτέ με «αναρρωτική άδεια». Από τότε δεν είχαμε άλλη ενημέρωση. Προφανώς ζει τη ζωή του σε κάποια βίλα και πίνει στην υγειά των κορόιδων.

Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε και τις παράνομες βίζες που εξέδιδαν στο προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη από το 2011-2014 με αποτέλεσμα χιλιάδες μετανάστες να περάσουν τα σύνορα της χώρας μας νόμιμα.

Σε ελέγχους που είχαν γίνει βρέθηκαν υπέρογκα ποσά σε λογαριασμούς διοικητικών υπαλλήλων.
Ιδιαίτερη όμως είναι η ιστορία με την πρεσβεία μας στην Μπανγκόκ όπου υπήρξαν εκατοντάδες καταγγελίες για παράνομες βίζες σε παράνομους μετανάστες και εκδιδόμενες γυναίκες. Οι γαλλικές αρχές είχαν συλλάβει περισσότερες από 400 γυναίκες οι οποίες είχαν στην κατοχή τους ελληνικά διαβατήρια που είχαν εκδοθεί στην Πρεσβεία μας στην Μπανγκόκ .

Το θέμα όμως έμεινε εκεί. Ποτέ κανείς δεν έκανε έλεγχο στην Πρεσβεία μας στην Μπανγκόκ.
Τι κι αν ο μισθός των υπαλλήλων είναι παχυλός αυτό φαίνεται λίγο μπροστά στις χρυσές «μπίζνες» που κάνουν χωρίς βέβαια να αναλογιστούν ότι όλο αυτό είναι εις βάρος της χώρας μας.

Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αφήνουν να δρουν ανεξέλεγκτα οι Πρεσβείες και τα Προξενεία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .