Τρίτη, Απριλίου 5

Γνωρίστε το νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που βασίζεται σε πόρους. Άρθρο ΄΄μαχαιριά στα σπλάχνα της αυτοκρατορίας του ψεύδους΄΄

No Rubles No Gas

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται: ΄΄ο μονοπολικός κόσμος γίνεται αμετάκλητα παρελθόν, ένας νέος  πολυπολικός κόσμος διαμορφώνεται΄΄

Ήταν κάτι να το δεις. O Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην Ρώσος Πρόεδρος, αμετανόητος Ατλαντιστής, νυν αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αποφάσισε να αποσυνδεθεί εντελώς σε ένα ξέσπασμα που ταιριάζει με το αστέρι της μάχης του κ. Khinzal που προκάλεσε σοκ και δέος σε όλο το NATOstan.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι οι «κολασμένες» δυτικές κυρώσεις όχι μόνο απέτυχαν να ακρωτηριάσουν τη Ρωσία, αλλά αντίθετα «επιστρέφουν στη Δύση σαν μπούμερανγκ».

Η εμπιστοσύνη στα αποθεματικά νομίσματα «ξεθωριάζει σαν την πρωινή ομίχλη» και η πτώση του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ δεν είναι πλέον μη ρεαλιστική: «Η εποχή των περιφερειακών νομισμάτων έρχεται».

Άλλωστε, πρόσθεσε, «ανεξάρτητα από το αν το θέλουν ή όχι, θα πρέπει να διαπραγματευτούν με μια νέα οικονομική τάξη (…) Και ο αποφασιστικός λόγος θα είναι τότε με εκείνες τις χώρες που έχουν μια ισχυρή και προηγμένη οικονομία, υγιή δημόσια οικονομικά και ένα αξιόπιστο νομισματικό σύστημα».

Ο Μεντβέντεφ μετέφερε τη συνοπτική ανάλυσή του ακόμη και πριν από την Ημέρα Δ – την προθεσμία αυτής της Πέμπτης που όρισε ο Πρόεδρος Πούτιν, με την οποία οι πληρωμές για το ρωσικό αέριο από «μη φιλικά έθνη» θα γίνονται δεκτές μόνο σε ρούβλια.

Το G7, όπως ήταν αναμενόμενο, πέτυχε μια (συλλογική) στάση: δεν θα πληρώσουμε. «Εμείς» εννοώντας τα 4 μέλη που δεν είναι μεγάλοι  εισαγωγείς ρώσικου φυσικού αερίου. «Εμείς», που επιπλέον, σημαίνει ότι η Αυτοκρατορία του Ψέματος υπαγορεύουμε τους κανόνες. Όσον αφορά τα 3 άλλα μέλη που θα βρεθούν σε δεινή θέση, όχι μόνο είναι σημαντικοί εισαγωγείς, αλλά τυχαίνει να είναι και οι χαμένοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία, που ακόμη είναι  ντε φάκτο κατεχόμενα εδάφη. Η ιστορία έχει τη συνήθεια να παίζει διεστραμμένα παιχνίδια.

Η αρνητική στάση δεν κράτησε πολύ. Η Γερμανία ήταν η πρώτη που έσπασε – ακόμη και πριν οι βιομήχανοι από το Ρουρ στη Βαυαρία οργανώσουν μια μαζική εξέγερση. Ο Scholz, ο αδύναμος καγκελάριος, κάλεσε τον Πούτιν, ο οποίος έπρεπε να του εξηγήσει το προφανές: οι πληρωμές μετατρέπονται σε ρούβλια επειδή η ΕΕ πάγωσε τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας – κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Με ταοϊστική υπομονή, ο Πούτιν εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι αυτό δεν θα επιφέρει επιδείνωση των όρων των συμβάσεων για τους ευρωπαίους εισαγωγείς.

Ρώσοι και Γερμανοί ειδικοί θα πρέπει να καθίσουν μαζί και να συζητήσουν τους νέους όρους.

Η Μόσχα επεξεργάζεται μια σειρά κανόνων – εγγράφων που καθορίζουν τη νέα συμφωνία. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει No Rubles No Gas. Τα συμβόλαια καθίστανται άκυρα μόλις παραβιάζεται η εμπιστοσύνη. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ παραβίασαν νομικά δεσμευτικές συμφωνίες με μονομερείς κυρώσεις και επιπλέον κατάσχεσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα ενός –πυρηνικού– έθνους των G20.

Οι μονομερείς κυρώσεις έκαναν τα δολάρια και τα ευρώ χωρίς αξία για τη Ρωσία. Οι κρίσεις υστερίας δεν θα το κάμψουν: αυτό θα επιλυθεί – αλλά υπό τους όρους της Ρωσίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη προειδοποιήσει ότι η άρνηση πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια θα οδηγούσε σε σοβαρή παγκόσμια κρίση μη πληρωμών και σειριακές χρεοκοπίες σε παγκόσμιο επίπεδο, μια κολασμένη αλυσιδωτή αντίδραση αποκλεισμένων συναλλαγών, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και κλείσιμο των  πιστωτικών γραμμών.

Το τι θα γίνει στη συνέχεια είναι εν μέρει προβλέψιμο. Οι εταιρείες της ΕΕ θα λάβουν το νέο σύνολο κανόνων. Θα έχουν χρόνο να εξετάσουν τα έγγραφα, τους κανόνες  και να αποφασίσουν. Όσοι απαντήσουν «όχι» θα αποκλείονται αυτόματα από τη λήψη απευθείας αποστολών ρωσικού φυσικού αερίου – συμπεριλαμβανομένων όλων των πολιτικοοικονομικών συνεπειών.

Θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, φυσικά. Για παράδειγμα, αρκετά κράτη της ΕΕ θα δεχτούν να χρησιμοποιήσουν ρούβλια και να αυξήσουν τις αγορές φυσικού αερίου τους, ώστε να μπορούν να μεταπωλήσουν το πλεόνασμα στους γείτονές τους και να αποκομίσουν κέρδος. Και κάποιοι μπορεί επίσης να αποφασίσουν να αγοράσουν φυσικό αέριο στην πορεία, υπό την μορφή ανταλλαγών.

Επομένως, η Ρωσία δεν επιβάλλει τελεσίγραφο σε κανέναν. Το όλο θέμα θα πάρει χρόνο – είναι μια εξελισσόμενη  διαδικασία. Με κάποια πλάγια πίεση επίσης. Η Δούμα εξετάζει την επέκταση της πληρωμής σε ρούβλια και σε άλλα βασικά προϊόντα – όπως λάδι, μέταλλα, ξυλεία, σιτάρι. Θα εξαρτηθεί από τη συλλογική αδηφαγία των τσιουάουα της ΕΕ. Όλοι γνωρίζουν ότι η ασταμάτητη υστερία τους μπορεί να μετατραπεί σε μια κολοσσιαία ρήξη των αλυσίδων εφοδιασμού σε ολόκληρη τη Δύση.

Αντίο ολιγάρχες

Ενώ οι δυτικές, ατλαντιστικές άρχουσες τάξεις είναι εξοργισμένες και παράλληλα εξακολουθούν να είναι επικεντρωμένες στο να παλέψουν μέχρι τον τελευταίο Ευρωπαίο για να αποσπάσουν τον εναπομείναντα, χειροπιαστό πλούτο της ΕΕ, η Ρωσία το παίζει ψύχραιμη. Στην πραγματικότητα, η Μόσχα ήταν αρκετά επιεικής, κραδαίνοντας το φάσμα,  παύσης παροχής αερίου την Άνοιξη, παρά τον Χειμώνα.

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα εθνικοποίησε τα  συναλλαγματικά  κέρδη όλων των μεγάλων εξαγωγέων. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Το ρούβλι συνεχίζει να ανεβαίνει – και τώρα επιστρέφει στο ίδιο περίπου επίπεδο πριν από την Επιχείρηση Z.

Η Ρωσία παραμένει αυτάρκης, όσον αφορά τα τρόφιμα. Η αμερικανική υστερία περί δήθεν  «απομονωμένης» Ρωσίας προκαλεί γέλιο. Κάθε παράγοντας που είναι σημαντικός  σε ολόκληρη την Ευρασία – για να μην αναφέρουμε τις άλλες 4 BRICS και σχεδόν ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο – δεν δαιμονοποίησε και/ή δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία.

Ως επιπλέον μπόνους, αναμφισβήτητα ο τελευταίος ολιγάρχης ικανός να ασκήσει επιρροή στη Μόσχα, ο Anatoly Chubais, έφυγε.

Ονομάστε το ως ένα άλλο βαρυσήμαντο ιστορικό τέχνασμα: η δυτική υστερία κυρώσεων de facto εξάρθρωσε τη ρωσική ολιγαρχία – το εσωτερικό σχέδιο του Πούτιν από το 2000. Αυτό που συνεπάγεται είναι η ενίσχυση του ρωσικού κράτους και η εδραίωση της ρωσικής κοινωνίας.

Εξακολουθούμε να μην έχουμε τα πλήρη στοιχεία, αλλά μπορεί να συμβεί μετά από χρόνια προσεκτικής αξιολόγησης. Ο Πούτιν επέλεξε να κινηθεί και να σπάσει την πλάτη της Δύσης – χρησιμοποιώντας αυτό το τρίπτυχο (επικείμενο blitzkrieg στο Donbass, εργαστήρια βιοόπλων των ΗΠΑ και μια Ουκρανία που εργάζεται για τα πυρηνικά όπλα) ως casus belli.

Το πάγωμα των συναλλαγματικών διαθεσίμων πρέπει να είχε προβλεφθεί, επειδή  ειδικά  η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα είχε αυξήσει τα αποθέματα των αμερικανικών ομολόγων από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Έπειτα, υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να κατάφερε η Μόσχα να αποκτήσει πρόσβαση σε «μυστικά» υπεράκτια συναλλαγματικά αποθέματα – μια περίπλοκη διαδικασία που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια κινεζικών εμπιστευτικών πληροφοριών.

Η ξαφνική αλλαγή από δολάρια/ευρώ σε ρούβλια ήταν σκληροπυρηνικό, γεωοικονομικό κτύπημα τζούντο Ολυμπιακού επιπέδου. Ο Πούτιν παρέσυρε τη συλλογική Δύση να εξαπολύσει την ανόητη επίθεσή της με  κυρώσεις υστερίας – και την έστρεψε εναντίον του αντιπάλου με μια μόνο, γρήγορη κίνηση.

Και εδώ, όλοι τώρα προσπαθούμε να κατανοήσουμε τόσες πολλές in-synch εξελίξεις που αλλάζουν το παιχνίδι … ρουπία-ρούβλι με την Ινδία, το σαουδαραβικό πετρογιουάν, κάρτες Mir-UnionPay που έχουν εκδοθεί από τις ρωσικές τράπεζες, τη Ρωσία- Η εναλλακτική λύση SWIFT του Ιράν, το έργο ΕΑΕΕ-Κίνας ενός ανεξάρτητου νομισματικού/χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Για να μην αναφέρουμε το κύριο πραξικόπημα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, που συνδέει 1 γραμμάριο χρυσού στα 5.000 ρούβλια – που είναι ήδη περίπου 60 δολάρια, και ανεβαίνει.

Σε συνδυασμό με το No Rubles No Gas, αυτό που έχουμε εδώ είναι ενέργεια de facto συνδεδεμένη με χρυσό. Τα Τσιουάουα της ΕΕ και η ιαπωνική αποικία θα χρειαστεί να αγοράσουν πολλά ρούβλια σε χρυσό ή να αγοράσουν πολύ χρυσό για να έχουν το αέριο τους.

Και γίνεται καλύτερο. Η Ρωσία μπορεί να επανασυνδέσει το ρούβλι με το χρυσό στο εγγύς μέλλον. Θα μπορούσε να πάει σε 2.000 ρούβλια, 1.000 ρούβλια, ακόμη και 500 ρούβλια για ένα γραμμάριο χρυσού.

Time to be Sovereign

bricsΤο Άγιο Δισκοπότηρο στις εξελισσόμενες συζητήσεις για έναν πολυπολικό κόσμο, από τις συνόδους κορυφής των BRICS τη δεκαετία του 2000 με τους Πούτιν, Χου Τζιντάο και Λούλα, ήταν πάντα πώς να παρακαμφθεί  η ηγεμονία του δολαρίου. Είναι τώρα ακριβώς μπροστά σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο, ως μια ευχάριστη οπτασία που προκαλεί το χαμόγελο μιας γάτας Cheshire: το χρυσό ρούβλι, ή ρούβλι που υποστηρίζεται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ορυκτά και εξαγωγές εμπορευμάτων.

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, σε αντίθεση με τη Fed, δεν εφαρμόζει QE και δεν θα εξάγει τοξικό πληθωρισμό στον υπόλοιπο πλανήτη.

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό όχι μόνο διασφαλίζει όλες τις ρωσικές θαλάσσιες γραμμές, αλλά και τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια είναι ικανά να ξεπηδήσουν σε όλο τον πλανήτη χωρίς προειδοποίηση.

Η Ρωσία είναι πολύ, πολύ μπροστά στην εφαρμογή της έννοιας της «ηπειρωτικής ναυτικής ισχύος». Ο Δεκέμβριος του 2015, στο συριακό θέατρο, ήταν η στρατηγική αλλαγής του παιχνιδιού. Το υποβρύχιο 4ο τμήμα με έδρα τη Μαύρη Θάλασσα είναι το αστέρι της παράστασης.

Ο ρωσικός ναυτικός στόλος μπορεί τώρα να χρησιμοποιεί πυραύλους Kalibr σε έναν χώρο που περιλαμβάνει την Ανατολική Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και την Κεντρική Ασία.

Η Κασπία Θάλασσα και η Μαύρη Θάλασσα, που συνδέονται με το κανάλι Don-Volga, προσφέρουν έναν χώρο ελιγμών συγκρίσιμο με την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο μαζί.

Μήκος 6.000 χλμ. Και δεν χρειάζεται καν να έχει πρόσβαση σε ζεστά νερά.

Αυτό καλύπτει περίπου 30 έθνη: την παραδοσιακή ρωσική σφαίρα επιρροής, ιστορικά σύνορα της ρωσικής αυτοκρατορίας  και τις τρέχουσες σφαίρες πολιτικού/ενεργειακού ανταγωνισμού.

Δεν είναι περίεργο που το Beltway είναι έξαλλο.

Η Ρωσία είναι σε θέση να εγγυάται  με τη ναυτιλία σε όλη την Ασία, την Αρκτική και την Ευρώπη, σε συνδυασμό με το σιδηροδρομικό δίκτυο BRI σε όλη την Ευρασία.

Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μην τα βάζετε με μια Πυρηνική Αρκούδα.

Ουσιαστικά, αυτό είναι το θέμα της σκληροπυρηνικής πολιτικής εξουσίας. Ο Μεντβέντεφ δεν καυχιόταν όταν είπε ότι η εποχή του ενιαίου αποθεματικού νομίσματος έχει τελειώσει.

Η έλευση ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος που βασίζεται σε πόρους σημαίνει, με λίγα λόγια, ότι το 13% του πλανήτη δεν θα κυριαρχεί πλέον στο άλλο 87%.

Είναι NATOstan εναντίον Eurasia redux. Ψυχρός Πόλεμος έκδοση 2.0, 3.0, 4.0 και ακόμη και 5.0. Δεν πειράζει. Όλα τα προηγούμενα έθνη του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM) βλέπουν προς τα πού πνέουν οι γεωπολιτικοί και γεωοικονομικοί άνεμοι: η ώρα να διεκδικήσουν την πραγματική τους κυριαρχία είναι κοντά καθώς η «διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες» τρώει τη σκόνη.

Καλώς ήρθατε στη γέννηση του νέου παγκόσμιου συστήματος. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην Κίνα, μετά από συνάντηση με αρκετούς ομολόγους του από όλη την Ευρασία, δεν θα μπορούσε να το περιγράψει καλύτερα:

«Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται: ο μονοπολικός κόσμος γίνεται αμετάκλητα παρελθόν, ένας νέος  πολυπολικός διαμορφώνεται. Είναι μια αντικειμενική διαδικασία. Είναι ασταμάτητο. Σε αυτήν την πραγματικότητα, περισσότερες από μία δυνάμεις θα «κυβερνούν» – θα είναι απαραίτητο να διαπραγματεύονται  όλα τα βασικά κράτη που σήμερα έχουν καθοριστική επιρροή στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική. Ταυτόχρονα, συνειδητοποιώντας την ιδιαίτερη κατάστασή τους, αυτές οι χώρες διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της θεμελιώδους – της κυριαρχικής ισότητας των κρατών. Κανείς σε αυτή τη Γη δεν πρέπει να θεωρείται ως μικρός παίκτης. Όλοι είναι ίσοι και κυρίαρχοι».

Pepe Escobar

 

Pepe Escobar. Ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και δημοσιογράφος

https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%93%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b8%ce%b5%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .