Κυριακή, Απριλίου 10

Η Βρετανία στρέφεται στα πυρηνικά και στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων

Στην πυρηνική ενέργεια και στα αιολικά πάρκα εναποθέτει η Βρετανία τις ελπίδες της για απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αλλά και γενικότερα για την ενεργειακή της αυτάρκεια.

i-vretania-strefetai-sta-pyrinika-kai-stin-anaptyxi-aiolikon-parkon-561799861

Στην πυρηνική ενέργεια και στα αιολικά πάρκα εναποθέτει η Βρετανία τις ελπίδες της για απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αλλά και γενικότερα για την ενεργειακή της αυτάρκεια. Λίγες ημέρες αφότου τα βρετανικά νοικοκυριά υπέστησαν το σοκ μιας αύξησης των τιμολογίων του ρεύματος κατά 54%, συνεπακόλουθο της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον έδωσε στη δημοσιότητα τη στρατηγική της για την ενεργειακή της αυτάρκεια.

Αυτή βασίζεται στον τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 με απώτερο στόχο σε τρεις δεκαετίες να διασφαλίζει η χώρα το 25% των ενεργειακών αναγκών της μέσω πυρηνικής ενέργειας. Βασίζεται, επίσης, στην επίσπευση της κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέσα στη δεκαετία. Ειδικότερα, προβλέπει την ανάπτυξη παραγωγικής δυνατότητας για πυρηνική ενέργεια 24 γιγαβάτ έως το 2050, ενώ σήμερα έχει μόνο για περίπου 8 γιγαβάτ. Επίσης θέτει στόχο μέχρι το 2030 να παράγει το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, να παράγει μέχρι το 2030 50 γιγαβάτ από αιολική ενέργεια, ενώ ο προηγούμενος στόχος ήταν για 40 γιγαβάτ. Θέτει επιπλέον φιλόδοξους στόχους για την παραγωγή και χρήση υδρογόνου στα 10 γιγαβάτ με τουλάχιστον 50% από αυτήν την ενέργεια να παράγεται από το λεγόμενο πράσινο υδρογόνο, αυτό δηλαδή που εξάγεται από τη διάσπαση του νερού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προβλέπει, τέλος, και την ανάπτυξη των σχεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. «Το σχέδιο αυτό θα μειώσει την εξάρτησή μας από ενεργειακούς πόρους επιρρεπείς στις ευμετάβλητες διεθνείς τιμές, τις οποίες δεν μπορούμε να ελέγξουμε, και μας δίνει τη δυνατότητα της μεγαλύτερης ενεργειακής αυτάρκειας με φθηνότερους λογαριασμούς», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση της στρατηγικής του από το βήμα του υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Πολιτικής.

Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί 54%, προκαλώντας σοκ στα βρετανικά νοικοκυριά.

Τα σχέδια του Λονδίνου προκάλεσαν την αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως και πολλών πολιτικών της αντιπολίτευσης, που επέκριναν την κυβέρνηση ότι δεν θα επιτύχει να ανακόψει τις τιμές της ενέργειας, καθώς είναι περιορισμένα τα μέτρα για την προώθηση της αιολικής ενέργειας και της ηλιακής ενέργειας. Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ, τόνισε πως η στρατηγική αυτή «δεν πρόκειται να μειώσει τους λογαριασμούς, ούτε να προσφέρει ενεργειακή ανεξαρτησία στη Βρετανία ούτε να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση». Οπως, άλλωστε, παραδέχθηκε ο υπουργός Επιχειρήσεων, Κβάζι Κουαρτένγκ, οι πολιτικές αυτές που καθόρισε με τη στρατηγική της η κυβέρνηση δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε μείωση των τιμολογίων για τα επόμενα τουλάχιστον 3 με 4 χρόνια, ενώ η Βρετανία θα παραμείνει εξαρτημένη στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

 https://www.kathimerini.gr/economy/561799867/i-vretania-strefetai-sta-pyrinika-kai-stin-anaptyxi-aiolikon-parkon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .