Κυριακή, Απριλίου 10

Υαλουρονικό οξύ

 Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαράντος, Εξειδικευμένος Χειρουργός Ορθοπαιδικός Ισχίου & Γόνατος – Διευθυντής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Coventry & Warwick.

Μια εναλλακτική επιλογή θεραπείας που ανήκει στις συντηρητικές θεραπείες αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας, αποτελεί το υαλουρονικό οξύ και συγκεκριμένα, η έγχυσή του στην  Υαλουρονικό Οξύ 

πάσχουσα άρθρωση. Το υαλουρονικό οξύ είναι ουσία που υπάρχει φυσιολογικά στο αρθρικό υγρό και στον αρθρικό χόνδρο. Λειτουργεί ως «λιπαντικό» των αρθρώσεων και επίσης βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών τους.

Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα έχουν στις αρθρώσεις τους μικρότερη ποσότητα υαλουρονικού οξέος απ’ το φυσιολογικό και με την έγχυση του, στοχεύουμε στην αναπλήρωση του επιτυχγάνοντας έτσι τη διευκόλυνση της ολίσθησης των αρθρώσεων και τη μείωση του πόνου. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει, ότι η έγχυση υαλουρονικού οξέος παρεμποδίζει τις προσταγλανδίνες και τις κυτοκίνες, ουσίες που προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση και πόνο στις αρθρώσεις.

 

Διαδικασία Επέμβασης

Η άρθρωση εξετάζεται κλινικά από το γιατρό και γίνεται ο απαραίτητος απεικονιστικός έλεγχος, είτε με απλή ακτινογραφία, είτε με μαγνητική τομογραφία αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Η άρθρωση (συνήθως του γόνατος) προετοιμάζεται και με άσηπτες συνθήκες ο γιατρός προχωρά στην παρακέντηση της, στην αφαίρεση πιθανής περίσσιας ποσότητας υγρού που μπορεί να υπάρχει  και στη συνέχεια εκχύει το υαλουρονικό οξύ. Η διαδικασία γίνεται στο ιατρείο με άσηπτες συνθήκες όπως προαναφέρθηκε και μπορεί ή όχι να προηγηθεί  τοπική αναισθησία.

Υαλουρονικό ΟξύΥπάρχουν διάφορα θεραπευτικά σχήματα που εξαρτώνται από τη συγκέντρωση και πυκνότητα του εκχυώμενου υαλουρονικού οξέος και εξατομικεύονται ανάλογα την περίπτωση. Τα συνηθέστερα είναι είτε σχήματα με κατά μέσο όρο 3-5 ενέσεις μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων, προκειμένου να ολοκληρωθεί μια θεραπεία, είτε 1 ένεση αυξημένης πυκνότητας. Η τελευταία είναι συνήθως προτιμότερη καθώς και ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται με συνεχείς επισκέψεις, και περιορίζεται ο κίνδυνος φλεγμονής από τις επανειλλημένες παρακεντήσεις. Συνήθως χρειάζονται λίγες εβδομάδες για να φανεί η βελτίωση.  Η ωφέλιμη δράση της έκχυσης υαλουρονικού οξέος μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή ακόμα και χρόνια.  Μετά από αυτό το διάστημα, η χορήγηση μπορεί να επαναληφθεί αν η αρθρίτιδα είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια. Έχει βρεθεί ότι τα αποτελέσματα της έκχυσης Υαλουρονικού οξέος είναι ανώτερα σε ασθενείς με ελαφρύτερης, αρχόμενης (πρώιμης) μορφής οστεοαρθρίτιδας συνήθως του γόνατος, ενώ σε προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα δεν φαίνεται να βοηθάει ιδιαίτερα.

 

Επιπλοκές

Αν και εξαιρετικά σπάνιες περιλαμβάνουν:

  • Φλεγμονή
  • Αλλεργική αντίδραση
  • Πόνο

Μια ελαφριά αντίδραση της άρθρωσης στο υαλουρονικό οξύ μπορεί να εμφανιστεί κάποιες φορές την επόμενη μέρα της έγχυσης. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας και σχεδόν πάντα, σταδιακά υποχωρεί. Η τοποθέτηση πάγου μπορεί να βοηθήσει. Γενικά συνιστάται ο περιορισμός της έντονης δραστηριότητας της άρθρωσης για 24-48 ώρες.

 

Κόστος – Τιμή υαλουρονικού οξέος

Αυτό ποικίλει και εξαρτάται από το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί, την προέλευσή του και την πυκνότητα του. Επίσης αν θα γίνει μία έκχυση αυξημένης πυκνότητας ή περισσσότερες.

Είναι εδώ σημαντικό να τονιστεί ότι στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα υαλουρονικού οξέως από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζονται είτε στην Ευρωπαϊκή ένωση και έχουν την έγκριση της, είτε σε τρίτες χώρες της Ασίας κτλ.

Ο ασθενής πρέπει να είναι προσεκτικός στην επιλογή και να συζητά με το γιατρό του την προέλευση της ενέσιμης θεραπείας καθώς και τους πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές

 https://ksarantos.gr/therapeies/orthoviologikes/yalouroniko-oksy/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .