Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Ενεργοποίηση του Κανονισμού κήρυξης της ΕΕ σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ζητούν ευρωβουλευτές

Ενεργοποίηση του Κανονισμού κήρυξης της ΕΕ σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ζητούν ευρωβουλευτές

«Την ενεργοποίηση του Κανονισμού (2017/1938) για την κήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω του κινδύνου που προκύπτει από την πιθανή διακοπή παροχής φυσικού αερίου εκ μέρους της Ρωσίας», ζητούν από την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-The Left Πέτρου Κόκκαλη εννέα ευρωβουλευτές από τέσσερις πολιτικές ομάδες, μεταξύ αυτών οι πρώην πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Λιθουανίας Γκι Φερχόφσταντ και Αντριους Κουμπίλιους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εξέδωσε το γραφείο του Έλληνα ευρωβουλευτή, η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της κατεπείγουσας ερώτησης προς την Κομισιόν, που κατέθεσε ο κ. Κόκκαλης πριν από δύο ημέρες -29 Μαρτίου 2022- ζητώντας «την ετοιμότητα απέναντι στον κίνδυνο διακοπής εφοδιασμού με φυσικό αέριο, που παράλληλα θα λειτουργούσε και ως οδικός χάρτης για άμεση απεξάρτηση των κρατών-μελών από τη Ρωσία και κάθε προσπάθεια της να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο στο πλαίσιο των διεξαγόμενων πολεμικών επιχειρήσεων».

Ακολουθεί η επιστολή:

Αγαπητή Πρόεδρε φον ντερ Λάιεν,

Αναφορικά με τον Κανονισμό 2017/1938, όπου η ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο ορίζεται ως κοινή επιδίωξη των αρμόδιων αρχών των κρατών-μελών, όσο και των αντίστοιχων τομέων δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν της ανακήρυξης καθεστώτος "Έγκαιρης Προειδοποίησης" από τη γερμανική αρμόδια αρχή και δεδομένης της απολύτως απτής απειλής για άμεση διακοπή εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, σε συνέχεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι υπογράφοντες, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητούμε από την Επιτροπή να καλέσει τα κράτη-μέλη προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικά τους μέτρα έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το άρθρο 11.

Στους επικίνδυνους καιρούς που διανύουμε, η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι απαιτούμενες αξιολογήσεις κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές, τα περιφερειακά και τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης είναι ικανά για την αντιμετώπιση πιθανών ριζικών μεταβολών στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο κήρυξης έκτακτης ανάγκης στην Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 12.

Τα ανωτέρω εμπίπτουν στα περί ακραίου γεωπολιτικού κινδύνου και της επικείμενης διαταραχής του εφοδιασμού από προμηθευτές τρίτων χωρών, όπως περιγράφονται στο Άρθρο 7, παράγραφο 4γ-ii.

Κυρία Πρόεδρε, σας διαβεβαιώνουμε για την βαθύτατη εκτίμησή μας.

Οι ευρωβουλευτές,

Petros KOKKALIS (THE LEFT)

Guy VERHOFSTADT (RENEW)

Andrius KUBILIUS (EPP)

Luis GARICANO (RENEW)

Pierre LARROUTUROU (S&D)

Inese VAIDERE (EPP)

Ivars IJABS (RENEW)

Raphaël GLUCKSMANN (S&D)

Bernard GUETTA (RENEW).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.